2020-06-13 22:00

Mallorca - Barcelona

Inför RCD Mallorca – FC Barcelona: Tillbaka!
Tillbaka!

Inför RCD Mallorca – FC Barcelona: Tillbaka!

97 dagar, 20 timmar och 30 minuter. Väntan är över – på lördagskvällen återvänder FC Barcelona till ligaspelet.


RCD Mallorca:
 
Och i motsatt ringhörna står …
 
… RCD Mallorca! Öborna som, trots att laget återfinns på nedflyttningsplats, av många betraktades som en positiv överraskning innan krisen bröt ut.
 
Motsägelsefullt? Kanske. Men tittar man på lagets hemma- respektive bortafacit så klarnar det hela en smula.
 
Det är ju som natt och dag: på bortaplan har laget haft plågsamt svårt, och endast plockat fem poäng – men hemma på Son Moix har ”Los Bermellones” imponerat stort, och besegrat lag som Real Madrid, Valencia och Villarreal.
 
Högt och lågt, alltså. Men frågan är hur mycket det tjänar till att titta bakåt, i och med det tre månader långa uppehållet. Och frågan är om hemmafördelen kommer att vara out the window, med tanke på de tomma läktarna.
 
Den som lever får se, antar jag. Men klart är att Mallorca trivs mot storlagen, och med spelare som Takefuso Kubo, Iddrisu Baba och ”Cucho” Hernández i spetsen finns dessutom individuell skicklighet så det (nåja) blir över.
 
Nedan följer en tänkbar startelva, samt ett par citat från helgens presskonferens med tränaren Vicente Moreno.
 
Reina
Gamez, Raillo, Valjent, Pozo
Kubo, Sevilla, Baba, Rodriguez
Cucho, Buldimir
 
”Det finns inga bra tillfällen att möta FC Barcelona. De kommer alltid att vara favoriter. Vi ser fram emot utmaningen, och kommer att ge allt – men de har världens bästa spelare i Leo Messi.”
 
”Spelarna har tränat på egen hand under hela uppehållet. De har visat hur professionella de är. Inget går upp mot träningsplanen, men det är flera som har återvänt i bättre form än de var innan.”

 
 
FC Barcelona:
 
Så över till huvudattraktionen.
 
FC Barcelona. Den katalanska jätten som – trots interna stridigheter, och en halvdan vårsäsong – alltjämt får betraktas som guldfavoriter. Att påstå annat vore galenskap, med tanke på det stjärnspäckade spelarmaterial som Quique Setién och har till sitt förfogande.
 
Samtidigt är frågetecknen många. Inte bara kring Setiéns idealism, och huruvida han kan omsätta den i resultat, utan också kring delar av spelartruppen. Flyttar Arthur till Serie A? Vänder Ivan Rakitic hem till Sevilla? Drar Arturo Vidal till Inter? Än så länge handlar det bara rykten, men känslan är att vi har en svängig transfersommar framför oss.
 
Därtill har skadesituationen långt ifrån klarnat. Visserligen fick Luis Suárez grönt ljus i veckan, vilket förstås är fantastiska nyheter -- men otursfågeln Ousmane Dembélé återfinns alltjämt på skadelistan, och dessutom går fotskadade Samuel Umtiti enligt katalansk media en kamp mot klockan för att ersätta avstängde Clément Lenglet.
 
Med det sagt – att döma av de citat som har florerat i media inför återstarten, är stämningen inom laget på topp. Och med tanke på att Quique Setién knappt hann implementera sin spelidé innan krisen bröt ut, finns gott om anledning att förvänta sig ett spelmässigt lyft från i vintras!

Nedan följer en tänkbar blåröd laguppställning, samt ett par kommentar från fredagens PK med Quique Setién.
 
MATS
Roberto, Piqué, Umtiti, Alba
Vidal, Busquets, De Jong
Messi, Suárez, Griezmann

 
”Det är sant att vi måste förbättra oss. Med bollen, och utan den. Vi försöker hela tiden att förbättra oss, både offensivt och defensivt.”
 
”Under uppehållet har vi haft tid att utvärdera spelet, och jag hoppas att vi kommer att få se en positiv utveckling framöver.”
 
”Messi är hundra procent frisk. Han har tränat normalt med laget och ser väldigt skarp ut. Det kommer inte att vara några problem.”

 
 
Håll ögonen på:
 
Takefuso Kubo
 
Tycka vad man vill om uppbrottet från Barça, och valet av Real Madrid – men att Takefuso Kubo får betraktas som en av Europas mest lovande mittfältare tror jag de flesta skriver under på.  
 
 
Luis Suárez
 
”El Pistolero” är tillbaka! Och i bättre slag än på länge, om man får tro katalanska medier.
 
 
Iddrisu Baba
 
24-årigt rivjärn, som fick sitt ordentliga genombrott innan uppehållet. Uppges vara på Atlétis radar, som potentiell ersättare till Tomas Partey.
 
 
Quique Setién
 
Smekmånaden är över – upp till bevis, Quique!
 
 
Matchfakta:
 
Vad: Omgång 28, La Liga
Var: Son Moix, Mallorca
När: Lördag, 22:00
Sändning: Cmore Fotboll
 

¡Visca el Barça!

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-06-12 20:20:00
Author

Fler artiklar om Barcelona