King Fahd International Stadium, 2023-01-12 20:00

Real Betis - Barcelona
4 - 6

Inför: Real Betis – FC Barcelona

Inför: Real Betis – FC Barcelona

Deltagande i den spanska supercupen innebär en första titelchans för FC Barcelona den här säsongen. Motståndet i semifinalen står de regerande Copa del Rey-mästarna Real Betis för.

Efter den tunga ligasegern mot Atlético på Metropolitano i helgen var det återigen dags för Barça att packa resväskorna. Denna gång är destinationen varken Alicante eller Madrid – utan Riyad, för deltagande i den saudiarabiska supercupen 2023. Förlåt, den spanska supercupen.

I semifinalen väntar möte med Manuel Pellegrinis Real Betis, som kvalificerade sig till turneringen genom den smått sensationella segern i Copa del Rey förra säsongen. Det var Los Verdiblancos första titel sedan 2005. Då, precis som förra säsongen, var trotjänaren Joaquín med och lyfte pokalen – och självklart är också 41-åringen en del av truppen som ska möta FC Barcelona i morgon.

De två andra lag som gör upp om supercuptiteln är de regerande ligamästarna Real Madrid och silvermedaljörerna i förra säsongens Copa del Rey, Valencia. Samtliga tre matcher i slutspelet kommer att arrangeras på King Fahd International Stadium i den saudiska huvudstaden.

Ligaledarna från Katalonien reser till Saudiarabien med en spelartrupp där samtliga ovanligt nog är skadefria och tillgängliga. Därtill hänger Pablo Torre, som stod för en imponerande insats mot Intercity i kungens cup senast, och Arnau Tenas från Barça Atlètic med på resan.

Truppen: Ter Stegen, Bellerín, R. Araujo, Sergio, O. Dembélé, Pedri, Lewandowski, Ansu Fati, Ferran, Iñaki Peña, Memphis, Christensen, Marcos A., Jordi Alba, Kessie, S. Roberto, F. De Jong, Raphinha, Kounde, Eric, Balde, Gavi, Pablo Torre, Arnau Tenas.

Preliminär startelva: Ter Stegen – Kounde, Araújo, Christiensen, Jordi Alba – Pedri, Sergio, Gavi – Raphinha, Lewandowski, O. Dembélé.

Real Betis återfinns på en fjärdeplats i ligatabellen och är obesegrade i de tre matcher man har spelat sedan klubblagsfotbollen återvände efter VM i Qatar. Ett mållöst kryss mot Ernesto Valverdes Athletic Club följdes av en 4-1-vinst mot Ibiza i cupen samt en trepoängare mot Rayo Vallecano i La Liga.

Det Sevilla-baserade laget är i stort sett fulltaligt, men saknar mittfältaren Paul Akouokou på grund av en skada. Därtill är det värt att notera att vänsterbacken Álex Moreno, som varit en central del av lagbygget, precis har offentliggjorts som ny Aston Villa-spelare. Ersättare i startelvan lär bli den förre Barça-talangen Juan Miranda.

Preliminär startelva: Silva – Ruibal, Ruiz, Gonzalez, Miranda – Rodriguez, Carvalho – Henrique, Fekir, Rodri – Iglesias.

Faktum är att FC Barcelona inte har vunnit den spanska supercupen sedan 2018. Då avgjorde Ousmane Dembélé med ett sent mål mot Sevilla, i vad som var den första matchen i turneringen som avgjordes i en final på en neutral arena snarare än över dubbelmöten. Det var även den första spanska supercupfinal som inte spelades i Spanien. Då var det Marocko som gällde, nu är det Saudiarabien.

Sedan Luis Rubiales, ordförande i det spanska fotbollsförbundet, valde att sälja hela turneringen och göra om formatet är det faktiskt svårt att överhuvudtaget ta detta seriöst. I kväll möts Real Madrid och Valencia, i morgon Real Betis och FC Barcelona. Det är klassiska spanska fotbollsklubbar som borde spela i ett annat ljus, på en annan scen än denna.

***

Vad? Spanska supercupen, semifinal.
När? Torsdag 12/1, 20:00.
Var? Sportbladet.

William Åberg2023-01-11 20:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona