King Abdullah Sports City, 2023-01-11 20:00

Real Madrid - Valencia

Inför: Spanska supercupmötet mellan Real Madrid och Valencia
Tar sig Real Madrid till en ny final i spanska supercupen?

Inför: Spanska supercupmötet mellan Real Madrid och Valencia

Ett favorittippat Real Madrid, som visat svag form efter VM-uppehållet, möter Valencia i semifinal i spanska supercupen. Då ställs även landsmännen Carlo Ancelotti och Gennaro Gattuso mot varandra. Lyckas regerande supercupmästarna Real Madrid, som ofta är bra i stormatcher, visa att helgens förlust var en engågnshändelse?

Regerande mästaren Real Madrid möter Valencia i semifinal i den spanska supercupen, för segraren väntar antingen Real Betis eller Barcelona i finalen, som spelas på söndag, i saudiarabiska Riyadh. 

Stabilt Real i supercupen
Historiskt sett har huvudstadsklubben vunnit Supercopa de España näst flest gånger – efter Barcelona – en ny titel skulle dock innebära att Real Madrid vunnit delat flest (13).

Inför säsongen 2019/20 ändrades turneringsformatet genom att utöka antalet lag från två till fyra. Utöver ligavinnare och cupvinnaren deltar även tvåorna från ligan och cupen. Sedan dess har ”Marängerna” dominerat spanska supercupen. Detta genom att vinna turneringen två av tre gånger. 

Det vita huvudstadslaget har således hittills alltid vunnit spanska supercupen när den spelats i Saudiarabien (2020 och 2022). 

Senast det begav sig besegrades Athletic Club de Bilbao, med 2–0 i finalen, efter mål av Luka Modric och Karim Benzema

För Valencias del har det däremot endast blivit en supercuptitel. För mer än 20 år sedan, 1999, besegrade man  Barcelona med 4–3 i finalen, som innan formatet ändrades spelades över två matcher. Sedan dess har "Los Che" varit i final 2002, 2004 och 2008 – alla slutade med förlust. 

Gattusos Valencia

Laget som leds av Gennaro Gattusos ligger för närvarande på elfte plats i La Liga-tabellen, med 19 poäng på 16 matcher. I nuläget finns Barcelona-lånet Nico Gonzalez, Jaume Domenech och Samu Castillejo på Gattusos skadelista och inte minst den förstnämnda är ett klart avbräck för "Los Che". 

Förlusten i ligan förra veckan (0–1 hemma mot Cadiz) lär knappast inverka positivt på Gattusos Valencias självförtroende. Efter den förlusten väntas, enligt spanska medier, även förändringar i startelvan. Anfallaren Edinson Cavani bör dock behålla sin plats i Gattusos elva. Sedan 35-åringen värvades har det blivit klart godkända 5 mål och 1 assist på 9 matcher. En av de väntade förändringarna är att Castillejo, som skadade sig mot Cadiz, ersätts av Justin Kluivert.

Detta eftersom Valencia har visat upp väldigt inkonsekventa prestationer i ligan den här säsongen och blandat både högt och lågt.  Så även om "Los Blancos" visat sig vara i långt ifrån bästa slag efter VM-uppehållet, och började ligaåret med en 2–1-förlust i ligan borta mot Villarreal, är Carlo Ancelottis mannar klara favoriter inför semifinalen mot Valencia. Å andra sidan har Real vacklat förr – inte minst i situationer när man varit favoriter.

Favorittyngt Real Madrid

De senaste säsongerna har ”Los Blancos” trivts fantastiskt mot just Valencia. Real har nämligen segrat i fem av lagets sex senaste möten. I det allra senaste mötet, i januari 2022, slutade det med en 4–1-seger för ”Los Blancos”.
Senast lagen möttes i supercupen var i semifinal 2020 – det slutade 3–1 till Real.

En glädjande nyhet för ”Los Blancos” är att högerbacken Dani Carvajal har rest med laget till Saudiarabien. Vilket även Alvaro Odriozola och Mariano Diaz har gjort. Smolk i bägaren är däremot att både David Alaba och Aurélien Tchouaméni saknas på grund av skada. 

Den franska mittfältarens frånvaro innebär möjligtvis att Dani Ceballos eller Eduardo Camavinga får chansen att visa upp sitt fotbollskunnande. Men med Carlo Ancelotti är ett kanske mer troligt alternativ att Federico Valverde kliver ner på mittfältet och att Rodrygo eller Marco Asensio kliver ut som högerytter. Alabas frånvaro lär innebära att Antonio Rüdiger kliver in i mittförsvaret bredvid Éder Militão medan Carvajal tar plats på högerbacken. Ferland Mendy förväntas vara den fjärde spelaren i fyrbackslinjen, trots mardrömsinsatsen i helgens ligaförlust.



Förväntade startelvor: 

Real Madrid 4-3-3: Courtois; Carvajal, Militão, Rüdiger, Mendy; Kroos, Valverde, Modric; Rodrygo, Benzema, Vinicius

Valencia 4-3-3: Mamardashvili; Correia, Comert, Diakhaby, Gaya; Musah, Guillamon, Almeida; Kluivert, Cavani, Samuell Lino

¡Hala Madrid! Y nada más!
 

Rico Liljedahl liljedahlrico@gmail.com2023-01-11 16:37:37
Author

Fler artiklar om Real Madrid