-
-

Ingen insats värd att minnas
Kvällens match blev ingen sprakande tillställning.

Ingen insats värd att minnas

Barcelona ställdes mot Napoli på San Paolo under den första åttondelsfinalen i Champions Leagues slutspel. Efter en chansfattig och stillsam match är ställningen oavgjord inför returmötet på Camp Nou.

Senza paura, utan rädsla. Så löd budskapet i mediala sammanhang kopplat till Napoli under gårdagen medan Barcelona skickade ut bilder föreställande Maradona och Messi. Inför matchen var det ju mycket av just det som uppmärksamheten kretsade kring. Arvtagaren skulle besöka mästarens forna hemmaborg i en slutspelsmatch i Champions League, och kommer man till San Paolo är ingenting avgjort på förhand. Det skulle även visa sig att till Neapel kommer ingen annan argentinare och övertar tronen. På hemmaplan står Napoli alltjämt stadigt, men trots det skulle slutligen resultatet ändå väga över till Barcelonas fördel.


Matchen inledde på ett väntat vis. Ett Barcelona som trillade boll på mittplan men inte lyckades bryta igenom Napolis låga försvar, ett Napoli som gjorde vad de kunde på de omställningar de fick. Under den första halvtimmen hände inte mycket i chansväg och trots att Barca dominerade bollinnehavet kan man inte säga att de på något sätt var närmare ett ledningsmål. Och efter en halvtimme spelad skulle också läget komma för Napoli. Efter en omställning där Barcas försvar blev övermannat skulle bollen tillslut hamna hos Dries Mertens som kontrollerat, kyligt och briljant placerade in bollen i bortre krysset bakom ter Stegen. Efter målet kom dock ingen vidare reaktion från Barcas sida, och Napoli var snarare närmare att utöka efter en möjlighet då Manolas styrde bollen strax utanför stolpen. Tankeställare för Barcelona som under den första halvleken inte mäktade med ett enda skott på mål och gick till pausvila i underläge.

Den andra halvleken startade inte heller med någon väldig fart och fläkt, och Barcelonas 65% bollinnehav förblev fortsättningsvis intakt men målchanserna uteblev. Det skulle dock räcka med ett tillfälle då Napolis försvar inte var påkopplade för att få till en kvittering. Efter ett kombinationsspel utanför Napolis straffområde kunde Sergio Busquets leverera en utmärkt djupledsboll till Nelson Semedo som skickade in bollen i straffområdet. Där kunde en helt omarkerad Antoine Griezmann styra bollen i nät. Efter målet är det faktiskt Napoli som står för de hetaste chanserna, och borde dessutom ha återtagit ledningen. Insigne snurrade upp Barca-försvaret och hamnade i ett bra skottläge, men blev stoppad av ter Stegen. Callejon blev frispelad och helt ensam inne i straffområdet, men blev stoppad av ter Stegen. Barcelona har i detta skede tur att Napoli inte är mer distinkta framför mål och försvaret såg ostrukturerat och vilset ut.

Med tre minuter kvar av ordinarie speltid skulle Arturo Vidal dessutom dra på sig ett rött kort. Eller två gula i samma situation, rättare sagt. Den ena för en onödig och sen kapning, det andra för att omedelbart börjat tjafsa efter sin tackling. Barcelona får alltså spela de sista minuterna med en man mindre, men det skulle dock inte ha någon större påverkan.

Underhållningsvärdet i denna match nådde definitivt inga höjder, men resultatet är fortfarande till Barcas fördel inför returmötet. Onödigt rött kort av Vidal som ger en avstängning som givetvis försvagar laget inför nästa möte, men ändå ingen katastrof. Spelmässigt är detta dock ingen insats som Barca ska vara stolta över, och faktum är att utöver målet så producerar man endast ett enda skott på mål. I sedvanlig ordning äger man boll matchen igenom, men tempot är slött och inte på något sätt vägvinnande. Barca tar med sig ett viktigt bortamål till Camp Nou och ett oavgjort resultat, det får man minsann vara nöjda med.


MATCHFAKTA

Avslut: 6 - 4

Avslut på mål: 4 - 1

Hörnor: 2 - 1

Bollinnehav: 35% - 65%

Filip Elofsson2020-02-26 00:40:00
Author

Fler artiklar om Barcelona