La Setmana Blaugrana - v.10: Ligaguld och arenabyte
FC Barcelonas temporära hem från och med 2023?

La Setmana Blaugrana - v.10: Ligaguld och arenabyte

Barça Femenís ligatriumf mot Real Madrid, helomvändningen i CVC-förhandlingarna och det kommande arenabytet. Det och mer i veckans La Setmana Blaugrana. Häng med!

Gyllene Clásico-manita

FC Barcelona Femení är spanska ligamästare! Inför rekordpublik på Estadi Johan Cruyff kammade damerna hem sitt sjunde guld i Primera División Femenina – och det tredje i följd – när Real Madrid besegrades med hela 5-0.

Ballon d’Or-vinnaren Alexia Putellas kunde både inleda målskyttet, och därefter utöka ledningen, i den första halvlekens slutskede. Mittfältaren Patri stod sedan för matchens vackraste mål, när hon borrade upp bollen i det vänstra krysset från dryga 20 meter. Efter ett självmål från rivalerna i vitt kunde slutligen veteranen Jennifer Hermoso raka in 5-0 i nättaket. En klassisk manita – och en gyllene sådan. En för historieböckerna.

"Allt gick perfekt. Det här är det perfekta sättet att vinna ligan på. Med våra fans, med fullsatta läktare. Det är otroligt”, sa Patri efter matchen.

24 vinster, 136 gjorda mål och 18 hållna nollor på 24 ligamatcher är statistik som får tala för sig själv.

Med både ligatiteln och supercupen säkrade riktas nu blickarna mot Copa de la Reina och Champions League för Jonatan Giráldez lag. Och det blir rojalistiskt motstånd i båda turneringarna: Real Sociedad i den spanska cupens kvartsfinal och ytterligare möten med Real Madrid i CL-kvarten.

Muren från Alicante

I spansk fotbollspress brukar man prata om “cláusula de miedo”: en rädslans klausul, som klubbar från Primera División ofta inkluderar i låneaffärer. Denna kontraktuella detalj innebär att den utlånade spelaren inte får delta i en eventuell match mellan de två klubbarna som ingått avtalet. En rädsla för att sätta käppar i sina egna hjul, helt enkelt.

Men när FC Barcelona valde att låna ut sin tredjemålvakt Iñaki Peña till turkiska Galatasaray i slutskedet av januarifönstret inkluderades likväl ingen cláusula de miedo. Och det såg 23-åringen till att ta vara på.

När klubbarna under torsdagen möttes i åttondelsfinalen av Europa League visade La Masia-produkten prov på sin talang och murade igen målburen inför Camp Nous ögon. Alicante-sonen var dominant i luftrummet, gjorde flertalet högklassiga räddningar och såg till att slutreslutatet skrevs till 0-0.

“Tanken var att Iñaki Peña skulle lånas ut och sedan komma tillbaka, och den idén har inte förändrats. Han var modig som lämnade och jag är väldigt glad för hans skull, även om han gjorde vår kväll bitter”, sa Xavi efter matchen.

Helomvändningen

Sedan tidigare har riskapitalbolaget CVC en överenskommelse med La Liga som innebär att bolaget kommer att investera närmare 2 miljarder euro i ligan och de klubbar som ansluter sig till avtalet, i utbyte mot 10 procent av tv-rättigheterna under 50 år. FC Barcelona har dock, tillsammans med Athletic Club och Real Madrid, motsatt sig idén och inlett en rättslig process. Tills nu.

Enligt La Vanguardia har Barça inlett förhandlingar CVC om ett kapitaltillskott på närmare 300 miljoner euro, som skulle bokföras som intäkter snarare än ett lån. Klubben vill dock halvera tiden CVC ska få ta del av tv-intäkterna samt se till att avtalet gör det möjligt för dem att bli en del av en framtida superliga.

Därtill har Barcelona fått ett erbjudande på 350 miljoner euro för 49 procent av klubbens egna produktionsbolag Barça Studios, rapporterar Mundo Deportivo. En återköpsklausul ska också vara inkluderad.

Nou casa

Renoveringen av Camp Nou står för dörren, och för att möjliggöra denna kommer FC Barcelona att behöva hitta ett nytt hem till säsongen 2023/2024. Klubbledningen har tidigare undersökt möjligheten att spela på nybyggda Estadi Johan Cruyff intill träningskomplexet Ciutat Esportiva Joan Gamper. Arenans begränsade publikkapacitet på 6 000 fick dock Barcelonas kommunfullmäktige att avslå förslaget.

Nu återstår endast ett alternativ: Estadi Olímpic Lluís Companys, uppe på berget Montjuïc. Arenan, som var hem till Espanyol från 1997 till 2009, har en publikapacitet på 60 000 och genomgick en omfattande renovering inför OS 1992.

Mundo Deportivo rapporterar att Barça kommer att behöva spendera 20 miljoner euro för att Estadi Olímpic ska uppnå UEFA-standard till 2023. Pengarna kommer bland annat att läggas på en ny hybridgräsmatta, samt renovering av omklädningsrummen och förbättrade VIP-platser.

Piqués milstolpe

När FC Barcelona tog emot CA Osasuna hemma på Camp Nou under söndagskvällen blev Gerard Piqué den femte spelaren i Barças historia att nå 600 officiella framträdanden. Han gör följande spelare sällskap:

Lionel Messi: 778 matcher
Xavi: 767 matcher
Andrés Iniesta: 674 matcher
Sergio Busquets: 667 matcher

Mittbacken var även centimeter ifrån att kröna kvällen med ett mål – men fick istället syna linjemannens flagga. 35-åringen kunde likväl trösta sig med en hållen nolla, fyra mål framåt från sina medspelare och därmed tre poäng i ligaspelet. Ferran Torres, Aubameyang och Riqui Puig noterades i målprotokollet.

Det var allt för denna vecka. På återseende! 

William Åberg2022-03-14 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona