La Setmana Blaugrana - v.16: Rekord på rekord, dramatisk titelvinst och Cádiz-spöket

La Setmana Blaugrana - v.16: Rekord på rekord, dramatisk titelvinst och Cádiz-spöket

Den blåröda karusellen spinner vidare. Den här veckan har vi fått se ett nytt världsrekord från det oövervinnerliga damlaget, ett dramatiskt ligaavgörande från U19-laget samt ett Cádiz som återigen satte käppar i Barça-hjulet. Häng med!

Publikrekord på publikrekord
I Champions League-kvarten mot Real Madrid slog FC Barcelonas damlag världsrekord, när den högsta publiksiffran (91 533) i damfotbollens historia uppmättes. Tre veckor har passerat sedan dess – och nu har Barça Femení gjort det igen. I semifinalen mot Wolfsburg samlades 91 648 supportrar för att se hemmalaget köra över tyskarna på Camp Nou.

Redan i den tredje minuten kunde Aitana Bonmatí inleda målskyttet, assisterad av Fridolina Rolfö. Caroline Graham Hansen, Jenifer Hermoso och Alexia Putellas såg sedan till att Barça gick till halvtidsvila med en 4-0-ledning. I den andra halvleken gjorde också Ballon d’Or-vinnaren Putellas sitt andra mål för kvällen. Slutresultatet skrevs till 5-1.

"Det här är speciellt. Vi saknar ord. Vi kommer att minnas detta när vi blir gamla. Det är så häftigt att uppleva en dag som denna”, sa mittfältaren Patri på presskonferensen efter matchen.

Tränare Jonatan Giráldez var belåten efter matchen, men underströk att mötet inte är avgjort ännu.

“Det var en fantastisk match. Fansen trivdes och vi är så glada, för det ger oss en stor chans att ta oss till finalen. Men vi har fortfarande en andra omgång att spela på en arena där Wolfsburg slog Chelsea med 4-0 och Bayern med 6-0, så matchen är inte över även om vi har ett bra utgångsläge”, sa han.

Returmötet spelas i Wolfsburg nästa lördag. Finalen äger rum i italienska Turin den 21:a maj.

Cádiz-spöket
När nedflyttningshotade Cádiz kom på besök i den katalanska huvudstaden var det få som hade räknat med att andalusierna skulle lämna Camp Nou med tre poäng i bagaget. Men det var precis vad de gjorde. Lucas Pérez gjorde matchens enda mål och släckte de blåröda titeldrömmarna en gång för alla.

Cádiz bröt således Barças sju matcher långa vinststreak, precis som de gjorde förra säsongen. Då hade Koemans Barça precis blivit utslagna ur Champions League av Paris Saint-Germain, när Cádiz sedan knep en poäng på Camp Nou och bröt lagets segerföljd på just sju matcher. Och nu, efter uttåget mot Eintracht Frankfurt i Europa League, upprepades historien.

Det omtalade Anoeta-spöket tycks ha dött, vilket även underströks när Barça återigen besegrade Real Sociedad borta i Baskien i ligaomgången som följde förlusten. Men är det ett nytt La Liga-spöke som nu har växt fram för FC Barcelona? Ett Cádiz-spöke som livnär sig på Europamisslyckanden? Kanske det.

"Det är en kulturförändring"

Dagen efter fiaskot mot Eintracht Frankfurt på Camp Nou – när de tyska supportrarna fullständigt tog över läktarna och fick se sitt lag skicka ut Barça ur Europa League – anordnande klubbpresident Joan Laporta en presskonferens, för att förklara vad som hade gått fel och för att presentera vilka insatser som nu sätts in för att se till att den blåröda hemmaborgen aldrig igen ska störtas av ett bortafölje. Från klubbledningen närvarade också marknadsföringschef Juli Guiu och säkerhetschef Lluís Venteo. 

“Mer än 27 000 biljettförfrågningar gjordes från Tyskland och systemet överväldigades”, förklarade Laporta och fortsatte:

“Det förekom ett missbruk av biljettsystemet från några medlemmar. Vissa biljetter tillhörande säsongskortsinnehavare såldes till tyska fans. Det är tråkigt eftersom de av oss som älskar Barça, de flesta av oss, har svårt att föreställa sig att en medlem skulle ge sin biljett till en rivaliserande supporter, men det hände.”

Biljettsystemet kommer nu att ändras vid större matcher, bekräftade Laporta. Det kommer också att införas ett minimikrav på antalet matcher som säsongskortsinnehavare måste gå på.

“Vad vi kommer att göra vid speciella internationella matcher, och även vissa liga- och cupmatcher, är att skapa ett system där biljetterna är nominella. Allt kommer att vara digitalt”, sa han.

Säkerhetschef Venteo fortsatte:

“Det är en kulturförändring. Vissa klubbar, som Osasuna, har redan ett sådant system. Målet är att vi ska veta vem som kommer in på arenan.”

Dramatiskt ligaavgörande för Juvenil A

Vid seger mot Cornellà skulle Barças U19-lag säkra ligatiteln i grupp tre av División de Honor Juvenil. Via mål av Fermín López och Víctor Barbera ledde Barça matchen när klockan började närma sig stopptid. Men då kvitterade hemmalaget Cornellà till 2-2 och Barça fick förlika sig med tanken på att firande skulle behöva skjutas upp. Men i minut 93 kom då Jorge Alastuey till lagets undsättning, när han tryckte in 2-3 efter tumult i det offensiva straffområdet. Tre poäng, och en tredje ligatitel i rad för tränare Óscar López lag.

En av många intressanta spelare denna generation är den tidigare nämnde Víctor Barbera. Den 17-årige anfallaren är på god väg att slå Ansu Fatis toppnotering som den bäste målskytten i Juvenil A under de senaste fem säsongerna. Spanjoren har gjort 19 ligamål och behöver bara 1 till för att passera Ansus notering på 20, med fyra matcher kvar av ligasäsongen. En spelare att hålla ögonen på!

Skaderegnet på Anoeta

När FC Barcelonas besegrade Real Sociedad på Anoeta haglade skadorna ned på bortalaget. Både Ronald Araújo och Dani Alves utgick skadade, och Gerard Piqué haltade runt i 90 minuter efter tidigare skadefrånvaro. Jordi Alba lyckades fullgöra matchen trots att han vinkade på byte efter en sträckning i den andra halvleken. Även inbytte Clément Lenglet behövde assistans från läkarteamet efter en smäll.

Och på tal om läkarteamet: inte ens dem klarade sig helskinnade ur bataljen. Den erfarne lagläkare Ricard Pruna, som återvände till klubben i vintras efter Xavis önskemål, bröt senan i höger armbåge efter att ha halkat på planen. Under söndagen opererades Pruna och han missar nu den kommande veckan på jobbet. 

***

Det var allt för denna vecka! På återseende!

William Åberg2022-04-25 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona