La Setmana Blaugrana - v.20: Finalförlust, avsked & rockstjärnor

La Setmana Blaugrana - v.20: Finalförlust, avsked & rockstjärnor

Champions League-besvikelse, fyra avsked och Jijantes-gänget. Säsongen är på väg mot sitt slut, men La Setmana Blaugrana håller i. Häng med!

Lyon-spöket lever

På lördagskvällen spelades årets match för Barça Femení. Efter 30 raka segrar och 159 gjorda mål i ligaspelet väntade Olympique Lyon i Champions League-finalen. Dags för revansch efter 1–4-förlusten våren 2019.

Matchen spelades på Juventus Stadium i Turin. På Plaça Catalunya hemma i Barcelona samlades 20 000 personer för att se matchen på storbildsskärm. Joan Laporta hade sett till att synas överallt i sociala medier.

Matchen då. Amandine Henry öppnade målskyttet för Lyon efter bara sex minuter med ett drömmål. Svårt att försvara sig mot. Mer problematiskt var att ställningen var 0–3 ungefär 25 minuter senare. En chock för Barça, som däremot reducerade genom stjärnan Alexia Putellas innan halvtid.

Andra halvlek bjöd på målchanskavalkad för Barça, som däremot aldrig lyckades få in bollen. Lyon kunde i sin tur hålla undan och säkra den mest åtråvärda titeln av dem alla.

Stor besvikelse i Barça-lägret såklart. Än kan man inte kalla sig dominanta på riktigt.

Tack och hej!

Samuel Umtiti, Óscar Mingueza, Riqui Puig och Martin Braithwaite är fria att söka sig efter nya klubbadresser. Det bekräftade Xavi under presskonferensen inför Villarreal-matchen.

Inga överraskningar direkt. Umtiti och Braithwaite har sedan länge spelat ut sina rollen i detta Barça. Mingueza hade kunnat fylla en roll som rotationsspelare, men samtidigt är det förståeligt att han kommer röra på sig med tanke på de namn som ryktas förstärka backlinjen i sommar.

Den som av förklarliga skäl svider mest är Riqui. Många har, av svårtydd anledning, vänt sig mot mittfältaren längs vägens gång. Faktum är att 22-åringen nu misslyckats under Ernesto Valverde, Ronald Koeman och Xavi. Tre tränare på rad, nästan. Under Quique Setién fanns insatser som visade på alla de kvaliteter Riqui sitter på. Många minns nog matchen mot Atlético Madrid under coronasommaren. Åtminstone lär Thomas Partey göra det.

Vad som hände under Ronald Koeman lär vi aldrig få reda på. Nu är det för sent för Riqui i Barça, och att gå skilda vägar i sommar är förmodligen det bästa alternativet. Det tråkiga är bara att han aldrig fick chansen när han skulle fått den.

Celta Vigo uppges visa intresse. Ett mittfält med Riqui Puig och Denis Suárez vore så gott som något.

Hårdhanskarna

Få har förmodligen missat helgens stora Mbappé-gate.

Fransmannen bestämde sig till slut (fråga mig inte varför) för att stanna i Paris Saint-Germain, vilket har fått den vita delen av Madrid att rasa. Mer eller mindre av förståeliga skäl, ändå. Karim Benzema körde en Instagram-bild som får en att längta till den franska landslagssamlingen om några veckor. Mbappés namn lär knappast skanderas på Bernabéu framöver.

Det riktigt intressanta skedde dock några timmar senare under lördagskvällen. La Liga-presidenten Javier Tebas hade redan varit ute och viftat på Twitter, vilket följdes av officiell kommunikation från La Liga får man förklarade att man ska anmäla PSG till UEFA.

”Det är en skandal”, löd pressmeddelandet.

Frågan är bara hur man tänker här. Det går nämligen att vrida och vända på en del saker. Det var rätt tyst när samma PSG lastade upp 222 miljoner euro för att säkra Neymar. Eller när ligans lönetak innebar att Leo Messi hamnade i Frankrike. Oavsett vad man tycker är det svårt att inte fundera över hur det här ser ut i sympativäg för herr Tebas.

Med det sagt är det svårt att inte hålla med i sak. Det PSG gör och kan göra är svårt att tävla med på en ekonomisk nivå. Samtidigt, var det inte ett galet kontrakt Mbappé hade fått i Madrid också? Är det bättre att både Barça och Real Madrid har stora summor i både lån och skulder? Allt är inte svartvitt.

Rockstjärnan!

För den som lyssnat på MQUP är det tydligt att sportchef Mateu Alemany blivit någon typ av rockstar med sin El Profesor-look och portföljen i handen. Frågan är om inte Gerard Romero ändå tar priset som rockstar-journalisten.

Hans Jijantes-team verkar finns mer eller mindre över hela Barcelona, och samtidigt sitter Romero själv på Twitch och spexar. Två av veckans härligare rykten signerat den gode Romero följer:

Lewandowskis agent Pini Zahavi ska ha befunnit sig i Barcelona. Uppgifterna dementerades dock rätt omedelbart från annat håll. Romero? Han svarade med att Zahavi ska ha befunnit sig i en Barça Store för att köpa 10 tröjor med Lewandowski på ryggen. Bildbeviset bestod av en svårtydd bild. Visserligen inifrån en Barça-butik.

Han följde sedan upp med att meddela att han hade material som kan innebära stora grejer för Barça i sommar. Det rörliga materialet bestod av Frenkie de Jong, som delade ut rätt rejäla mängder fotbollsskor till diverse fans.

Det roliga i sammanhanget är att han fortfarande, oftast, är trovärdig när det gäller.

Den enda landskampen

Det är den mellan Katalonien och Jamaica.

Tidigare nämnda Riqui Puig och Óscar Mingueza har fått ledigt från, den superviktiga, Australien-resan med resten av laget för att kunna spela landskampen under Gerard López ledning.

Matchen spelads på onsdag kväll uppe i Girona.

Landslagstruppen är totalmys för den som gillar La Masia-spelare. Marc Bartra, Arnau Martínez, Sergi Gómez, Sergio Gómez, Héctor Bellerín, Marc Cucurella, Oriol Romeu, Carles Aleña, Álex Colladom Dani Olmo, Gerard Deulofeu och Cristian Tello ska samtliga lira boll.

Och såklart, kylskåpet Gerard Gumbau!

Det var allt för den här veckan! På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-05-23 08:20:28
Author

Fler artiklar om Barcelona