La Setmana Blaugrana - v.21: Farväl, farväl

La Setmana Blaugrana - v.21: Farväl, farväl

I veckans La Setmana Blaugrana ligger mycket av fokuset på avsked. Vi säger hej då till Camp Nou, Jordi Alba och Sergio Busquets.

Adéu

Två veckor efter att Sergio Busquets offentliggjorde att han lämnar Barça i sommar meddelande även Jordi Alba att detta blir hans sista säsong i blårött.

Den 34-årige vänsterspringaren har under sina elva år i Barcelonas A-lag spelat 459 matcher, gjort 27 mål och noterats för 99 assister. I prisskåpet finner vi bland annat 6 ligaguld, 5 Copa del Rey och en Champions League-titel. Helt klart en klubbikon. 

En rörd Jordi Alba hyllades av stående ovationer när han på söndagskvällen för sista gången klev av planen iklädd Barçastället. Efter slutsignalen höll han ett avskedstal. 

– I år har jag haft mindre framträdande roll, men jag har försökt hjälpa till på ett annan sätt. Jag känner mig superstolt över att vara en culé. Länge leve Barça, länge leve Katalonien, sa Jordi Alba. 

Minuter efter att Alba byttes ut fick också Busquets lämna planen och motta publikens kärlek. Under sina 15 A-lagssäsonger spelade mittfältaren 721 matcher och gjorde under dessa 19 mål samt 40 assist. Kaptenen har otroliga 9 ligatitlar, 7 Copa Del Rey-vinster och 3 Champions League-pokaler på meritlistan. Som han kommer att saknas.

– Jag är klubbmedlem och ett fan, och jag lämnar efter att ha överträffat alla mina förväntningar som barn. Men det här är inte adjö. Jag är säker på att det här är mer av att vi ses snart igen, sa Busquets i ett tal efter matchen. 

Hatten av för både Jordi och Sergio. 

The Last Dance

Men det var alltså inte bara dags för hemmafansen att säga farväl till klubblegendarerna Sergio Busquets och Jordi Alba under söndagen, det var också den allra sista matchen på Camp Nou – åtminstone som vi känner arenan idag.

Efter 66 år på den mytiska hemmaborgen flyttar Barça upp till Olympiastadion på berget Montju?c till nästa säsong. Detta medan Camp Nou får ett rejält ansiktslyft. Planen är att renoveringsarbetet ska vara tillräckligt långt gånget för att arenan laget ska kunna återvända i december 2024, men det känns på förhand rätt optimistiskt. 

Matchresultatet då? Det kändes som en parantes i sammanhanget, men Barça vann likväl komfortablet över Real Mallorca med 3-0. Det sista målet på gamla Camp Nou fick Gavi stå för. Vackert var det. Sedan bjöds det på sång och dans, hyllningsvideor och hyllningstal – och fyrverkerier. Det var vackert, det också. 

Vem ska fylla tomrummet? 

Något som står högt upp på Xavis prioritetslista inför nästa säsong är knyta till sig en defensiv mittfältare som är kapabel att fylla åtminstone en liten del av det gapande hål som Sergio Busquets lämnar efter sig.

– Man måste identifiera den pusselbiten. Om vi vill vara konkurrenskraftiga nästa år är det viktigt. “Busi” har varit grundläggande i vinsterna av Supercupen och La Liga. Vi måste hitta en mycket bra spelare för att ersätta Busquets”, sa Xavi på presskonferensen innan mötet med Real Mallorca.

Enligt journalisten Gerard Romero finns det just nu sju spelare på bruttolistan. Toppkandidaten är alltjämt Xavis personliga favorit Martín Zubimendi (Real Sociedad). Andra alternativ rapporteras vara Guido Rodríguez (Real Betis), Rubén Neves (Wolves), Sofyan Amrabat (Fiorentina), Arthur Vermeeren (Royal Antwerp), N'Golo Kanté (Chelsea) samt La Masia-fostrade Oriol Romeu (Girona).

Oroväckande genrep

Barça Femenís sista match innan Champions League-finalen i Eindhoven gav inte det resultat som man hade önskat på förhand. Damlaget förlorade nämligen sin första ligamatch sedan juni 2021, efter 2-1 borta mot Madrid CFF i den avslutande omgången. 

Glädjande var dock att Alexia Putellas noterades för sitt första mål sedan hennes långa skada. 

Nu är det fullt fokus på finalen mot tyksa Wolfsburg på lördag den 3 juni som gäller. 

MiniClásico väntar

Ronald Araújo och Alejandro Balde satt i publiken när ett Barça Atlètic i jakt på uppflyttning till den spanska andradivisionen säkrade playoff-plats. 

Rafa Márquez lag knep samtliga tre poäng hemma mot UD Logroñés efter att Aleix Garrido gjorde matchens enda mål halvvägs in i den andra halvleken. 

I semifinalen väntar inga mindre än Real Madrid Castilla, huvudstadsrivalens B-lag. Det första mötet spelas på Estadi Johan Cruyff nästa vecka och returen äger rum på Estadio Alfredo Di Stéfano en vecka efter det.

Det var allt för den här veckan. På återseende!

William Åberg2023-05-29 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona