La Setmana Blaugrana - v.33: Kritik, registrering & krig

La Setmana Blaugrana - v.33: Kritik, registrering & krig

Semestern närmar sig sitt slut. Transferryktena fortsätter att florera, kritiken haglar och Femení kickstartar igång försäsongen. Ännu en vecka med händelserika Barça. Häng med!

Riqui Puig riktar kritik mot Barça

Efter många om och men blev det till sist en flytt till MLS och LA Galaxy för den spelskickliga mittfältaren Riqui Puig. 

Under säsongen 2020 fick 23-åringen lite av ett genombrott i Barcelona, men fick därefter mindre och mindre speltid. Till sist blev det alltså en flytt till USA och nu, drygt två veckor efter flytten, öppnar han upp sig och riktar kritik mot sin moderklubb.

– Att måsta stanna kvar i Barcelona samtidigt som mina lagkamrater var här i LA och spelade matcher under försäsongen, sårade mig mycket. Det var en svår situation för mig och mina fyra lagkamrater som också blev utelämnade, säger han och fortsätter:

– Det gjorde det ännu värre att vara i Barcelona med endast en tränare. Ibland måste man ta beslut. De tog ett som jag inte håller med om.

Riqui Puig gjorde under fredagen debut för Los Angeles Galaxy, då han fick göra ett 28 minuters inhopp i slutet av matchen mot Seattle Sounders som slutade 3–3.

Gåtan om högerbacksplatsen

Barcelona har under veckors tid letat efter förstärkning på högerbacken. Efter ett misslyckat försök att värva Cesár Azpilicueta har Barça en ny önskelista.

För tillfället ser namnen Juan Foyth (Villarreal) och Thomas Meunier (Dortmund) ut att stå högst upp på listan. Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Aaron Wan-Bissaka (Man United) och Diogo Dalot (Man United) målas också upp som alternativ. 

Juan Foyths agent Claudio Curti sågs under tisdagen i Barcelona. Mundo Deportivo rapporterar att Curti träffade Mateu Alemany för att diskutera en möjlig övergång. Prislappen uppges ligga på 65 miljoner euro, vilket ses som ett problem.

Då Sergiño Dest lämnats utanför truppen till söndagens match mot Real Sociedad och fortsatt inte verkar vara önskad av Xavi, ses Araújo och Sergi Roberto ut att vara alternativen framöver.

Koundé har tidigare även spelat som högerback, men fransmannen har redan gjort det tydligt för Xavi att han inte föredrar att spela på den positionen. Det var även en anledning till varför Koundé inte ville genomföra en flytt till Chelsea, då Thomas Tuchel såg honom som en högerback.

Registreringen av nya spelare har varit ett problem och fortsätter att vara det, då Barcelona har nio dagar på sig att registrera honom. Annars kan 530-miljonersförvärvet lämna klubben gratis. Fransmannen sägs vara irriterad att inte blivit registrerad innan söndagens möte mot Real Sociedad.

Hårdare träningar än förväntat

När spelare lämnar Barcelona har det nästan blivit en tradition att de förr eller senare kritiserar klubbens träningsupplägg. De tycker att Barça inte tränar nog hårt och att fysträningarna inte är på samma nivå som i andra toppklubbar i Europa.

Roligt nog har det varit tvärtom med sommarens stora värvning Robert Lewandowski. Den polske anfallaren kom från Bayern München som är kända för att träna extremt hårt. Trots det har Lewandowski överraskats av mängden träning i sin nya klubb.

Robert berättade ned ett brett leende för sin närmaste krets och ett fåtal polska journalister:

– Jag är tröttare än vad jag trodde att jag skulle vara.

Ett leende som följt med ända sen anfallaren anlände i juli.

Sanningen är att Barça tidigare inte befunnit sig på den fysiska nivån som toppfotbollen kräver. Men med den nya tränarstaben ser framtiden redan nu mer hoppfull ut.

Willing to go to war

En annan spelare är villig att gå till “krig” mot Barcelona om ett påtvingad utträde från klubben.

Tidigare var det Frenkie de Jong som satt i denna situation, men som ser ut att bli kvar i klubben. Nu är det istället Martin Braithwaite som Barça velat sälja, låna eller till och med låta honom lämna gratis. 

Den danske anfallaren har stått på sig och sett till att tacka nej till alla erbjudanden han fått från andra klubbar. Martin vill spela klart sitt kontrakt och få sin fulla lön utbetalad innan han lämnar klubben. 

Braithwaites syn på sin framtid i klubben har triggat Barcelona så pass att de kan tänka sig att bryta anfallarens kontrakt om inte han väljer att lämna klubben.

Michael Sahl Hansen, direktör för den danska spelarföreningen, menar att Barcelonas hantering av situationen är ovärdig klubben.

– Behandlingen som Braithwaite upplever är helt orimligt. Det är något som förmodligen hamnar någonstans mellan hot och trakasserier, säger Sahl Hansen enligt Sport.

– Det är skamligt hur Barcelona försöker få bort honom från sitt kontrakt, från sitt jobb. En spelare som kom till deras undsättning när klubben var pressad.

Hoppas detta går att lösa snyggt, då detta bara får båda sidor att se dumma ut inför allmänheten.

Uppvärmning för Femení

Under den gångna veckan har Barcelona Femení ställts mot två tuffa motstånd i försäsongsturneringen AMOS Women´s French Cup. På tisdagen mötte de FC Bayern München där tyskarna drog det längsta strået. Hemmalaget lyckades avgöra i slutminuterna och resultatet stannade vid 2–1.

Nästa möte skulle visa sig bli en rysare, då Barcelona ställdes mot PSG under fredagen. Vid ordinarie tid stod det 1–1 på resultattavlan och matchen skulle gå till straffar. Där var det i stället Barça som drog det längsta strået. Bland andra var det Fridolina Rolfö som tryckte in en av de avgörande straffarna i straffläggningen.

Ligapremiären för damerna startar den 11 september. Glöm då inte att zappa in och heja fram dem i mötet med Levante!

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

Jacob Norbergjacobnorberg96@gmail.com@Joppe962022-08-22 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona