La Setmana Blaugrana - v.33: Tydliga signaler & livet efter Leo

La Setmana Blaugrana - v.33: Tydliga signaler & livet efter Leo

Ny vecka innebär säsongstart för La Setmana Blaugrana. Första svepet kommer här och fortsättningsvis varje måndag framöver. Häng med!

Ord och inga visor

På måndagen stod presskonferens med Joan Laporta på schemat. Han höll inte igen mot Bartomeu och resten av gänget. Han sa bland annat följande:

”Jag fick brevet av Bartomeu och det var fullt av lögner. Ett försök att förklara ett agerande som är oförsvarligt.”

”Bartomeus brev hade åtta punkter och alla åtta var fullständiga lögner."

”Idag är klubbens skuld 1 350 miljoner euro.”

”I Bartomeus brev talade han om en lönesänkning på 90 miljoner euro. Sanningen är att spelarna inte ens ville prata med honom.”

”Otroliga summor har betalats till mellanhänder.”


Ord och inga visor har sällan varit ett mer passande begrepp.

Tydliga signaler

Det har Samuel Umtiti, Miralem Pjanic och Álex Collado fått. Trion har lämnats utanför truppen i bägge ligamatcherna. Problemet är bara att de två förstnämnda sitter på löner som ingen, varken Barça eller någon annan klubb, vill betala.

Fallet Collado är mer svårt att förstå. Fullständigt dominant i Barça B för att nu fullständigt ignoreras av Koeman. Lånet till den belgiska Champions League-klubben Club Brügge gick i stöpet. Under helgen kom uppgifter om intresse från SC Braga.

Det bästa för Collado är förmodligen att lämna på lån. Kanske för att helt enkelt vänta ut Koeman. Detsamma gäller för övrigt en viss Riqui Puig.

Debuten

Nico González! Den unga fältaren fick chansen, och där med sin debut, med några minuter kvar av ligapremiären mot La Real.

Det har blivit något av en kometkarriär för Nico, som hade stora skadeproblem sina sista juniorår. Efter en fin säsong i Barça B tycks han tränat till sig Koemans förtroende under sommaren.

Debuten i sig blev däremot inte speciellt rolig. Nico orsakade en, något tveksam, frispark omgående. Gult kort och mål bakåt när Oyarzabal böjde in frisparken. Det lär bli roligare framöver.

Ytterligare några rader om Nico finns här.

Livet efter Leo

Det går knappast att göra ett svep i dessa tider utan att nämna en viss Leo. Han är nu historia, vare sig vi vill eller inte. Philippe Coutinho ryktas ta över tröja tio. Med det sagt är det knappast han som ska ersätta Messi.

Istället ser det ut att bli Memphis Depay. Naturligtvis inte kvalitetsmässigt, men åtminstone symboliskt. Som han klivit fram under säsongsinledningen. Spelet en mot en, kroppsspråket och de avgörande aktionerna. Där så många andra i truppen verkar bära ett psykologiskt ok ser Memphis ut att vara den spelare och personlighet Barça så desperat behöver.

Om han rent kvalitetsmässigt är bra nog för att leda ett lag som ska vinna allt är en annan fråga. Kanske säger Barças tillit till honom en del om var klubben befinner sig just nu.

Hur det än må vara med den saken. Det ska bli oerhört kul att se Memphis spela i Barças tröja framöver.

Välförtjänt semester

Drygt sjuttio matcher senare får Pedri nu äntligen sin ledighet. Om än bara två veckor lång. Efter det stora genombrottet i Barça och dubbla mästerskap såg kanariern minst sagt sliten ut senast mot Athletic Club.

Det finns gränser för hur mycket en spelare klarar av. Även om Pedri må vara ung ska karriären bli lång. Vi har sett förr hur spelare bränts ut i tidig ålder.

Inget spel i helgen mot Getafe och inget landslagsspel efter överenskommelse med Lucho. Välbehövligt.

- - - - - - - - - - - - - 

Det var allt för denna vecka, syns nästa måndag igen!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-08-23 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona