La Setmana Blaugrana - v.37: Historisk debutant, historiskt rekord, historisk dag

La Setmana Blaugrana - v.37: Historisk debutant, historiskt rekord, historisk dag

Robert Lewandowski har slagit målrekord, Gavi har skrivit på ett nytt kontrakt och Barça Femení har äntligen fått göra riktig säsongsdebut. Det och mer i veckans La Setmana Blaugrana. Häng med!

Back to the basics

Den nya säsongen har knappt hunnit rulla igång, men redan nu har information om nästa säsongs Barcelona-tröjor läckt ut. Det är tidningen Sport som rapporterar att klubbledningen har godkänt Nikes designförslag för både ett nytt hemma- och bortaställ.

Hemmatröjan kommer att få en klassisk utformning, med tre breda linjer framtill i de sedvanliga Barça-färgerna. Därmed återgår man till den ikoniska designmodell som användes från 1912 fram tills att de första större modifieringarna introducerades 1992.

Även bortatröjan hämtar inspiration från samma era. För första gången sedan slutet av 70-talet kommer Barça nämligen att bära vitt (till skillnad från den nuvarande säsongens ljusgråa tredjeställ). För att ytterligare stärka retrokänslan har Nike också valt att ersätta dagens klubbemblem med det från säsongen 1974/1975 på bortatröjan, rapporterar FootyHeadlines.

Enligt Sport tror ledningen att det kommer att bli en av de bästsäljande tröjorna i klubbens historia.

Bättre sent än aldrig

En domarstrejk har fördröjt starten av damfotbollens nyligen professionaliserade högstaliga, Liga F. Men i lördags kunde festen äntligen dra igång. Jonathan Giráldez Barça tog emot UD Granadilla på Estadi Johan Cruyff.

De första 45 minuterna förblev mållösa och halvlekens stora utropstecken blev istället mittfältaren Vicky López, som skrev in sig i historieböckerna som den yngsta spelaren i klubbens historia efter att ha ersatt skadade Patri Guijarro i den elfte minuten. Den nyss fyllda 16-åringen anslöt från Madrid CFF i somras.

Men en kvart in i den andra halvleken kunde hemmalaget spräcka nollan efter att Geyse Ferreira, även hon nyligen värvad från Madrid CFF, prickade in sitt debutmål via försvarsfötter. Några minuter senare skulle Caroline Graham Hansen utöka målskörden med ett kraftfullt skott från distans. 2-0 blev också slutresultatet.

En annan debutant i laget var stjärnmittfältaren Keira Walsh, som anslöt för en världsrekordssumma från Manchester City under transferfönstrets sista dag. Även ytterbackarna Nuria Rabáno och Lucy Bronze gjorde sina första minuter i blårött.

Guldpojkar

I fredags offentliggjorde Tuttosport kandidaterna till årets Golden Boy Award, utmärkelsen för världens bästa spelare under 21 år. Bland de fyrtio namnen finns fyra Barça-spelare: fjolårets vinnare Pedri samt Ansu Fati, Gavi och Álex Balde. Nico González, som just nu är utlånad till Valencia, finns också bland de nominerade.

Därtill hittar vi La Masia-fostrade Xavi Simons på listan. Holländaren, som lämnade Barça för PSG efter nio år i akademin, återfinns nu i PSV Eindhoven.

Förutom Pedri har tre andra spelare som någon gång representerat FC Barcelona vunnit utmärkelsen: Lionel Messi (2005), Cesc Fàbregas (2006) och Sergio Agüero (2007).

“En historisk dag”

På tal om Gavi! Efter långa förhandlingar mellan klubbledningen och jättetalangens agent, tillika den tidigare Barcelona-spelaren, Iván de la Peña har man äntligen nått en överenskommelse. 18-årige Gavi skrev under fredagen på en nytt avtal som sträcker sig fram till sommaren 2026. En utköpsklausul på den astronomiska summan en miljard euro har också skrivits in i kontraktet.

“Idag är en historisk dag. Vi tittar på Barças nutid och framtid”, sa president Joan Laporta inför de cirka 5000 supportrar som hade tagit sig till Camp Nou för att bevittna Gavi sätta sin signatur på kontraktet.

"Jag är väldigt glad över kontraktsförlängningen. Det är något jag har drömt om sedan jag var liten. Jag och alla runt omkring mig har varit tydliga från dag ett: jag vill lyckas i Barça”, sa Gavi.

Lewangolski

Robert Lewandowski lämnade förvisso Allianz Arena mållös när Barça föll med 2-0 mot Bayern München i tisdags. Men väl tillbaka i ligaspelet noterades polacken för två nya mål när Barça hemmaslog Elche med 3-0, och satte därmed ett nytt rekord. 34-åringens otroliga åtta mål på sina sex första La Liga-matcher betyder att han har gjort den bästa säsongsinledningen i La Liga någonsin. Åtminstone målmässigt.

Tidigare hade totalt sex olika spelare noterats för sju mål på sina sex första La Liga-matcher:

1947: Tomás Arechavala (Athletic Club)
1951: László Kubala (FC Barcelona)
1953: Sócrates (Valencia)
1953: Alfredo Di Stéfano (Real Madrid)
1961: Juan Seminario (Real Zaragoza)
1997: Christian Vieri (Atlético Madrid)

Men nu har alltså dessa rekordnoteringar både tangerats samt besegrats, och vi får helt enkelt lov att skapa en ny kolumn.

Åtta mål på sina sex första La Liga-matcher:

1929-2021: (-)
2022: Robert Lewandowski (FC Barcelona)

Hatten av!

Det var allt för denna vecka! På återseende!

William Åberg2022-09-19 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona