La Setmana Blaugrana - v.39: Fifa-sjuka & dubbelmoral
En pivote på väg att lämna över?

La Setmana Blaugrana - v.39: Fifa-sjuka & dubbelmoral

Landslagsuppehållet tog slut, och Barça är därmed tillbaka. Här är punkterna från veckan som gått i den blåröda världen. Häng med!

Fifa-sjukan

Efter landslagsuppehåll kommer sällan solsken.

Nu blev det visserligen seger på Mallorca i helgen, men Barças trupp har drabbats hårt av skador under landslagsuppehållet.

Memphis Depay, Frenkie de Jong och Jules Koundé kom samtliga tillbaka otillgängliga för spel. Ronald Aráujo har redan hunnit opererats, där deltagande i VM i Qatar ska vara i farozonen.

Inte ens Héctor Bellerín, som var kvar på katalansk mark då Lucho föredrar rätt många högerbackar före honom, klarade sig undan. Där ska det handla om ett par veckors frånvaro.

Skadelistan sätter onekligen Xavis trupp och bredd på prov, då nådigt inte är rätt ord för att beskriva oktoberschemat.

En pivote som lämnar över

Landslagsuppehållen bjuder förutom på skador även på tomma sidor i de katalanska tidningarna. De fylls allt som oftast av transferrykten.

En diskussion som faktiskt är rimlig att föra är den kring Sergio Busquets. Allas vår pivote blir knappast yngre och piggare i benen. Kontraktet löper ut till sommaren, och MLS hägrar.

Xavi håller däremot dörren öppen.

– Busquets har sagt offentligt att han inte har bestämt något än. Han kommer att ta ett beslut efter säsongen. För mig är han fortsatt avgörande för mina planer.

Namn som Martin Zubimendi (Real Sociedad) och Rúben Neves (Wolverhmapton) fortsätter att diskuteras i pressen.

Avdelning gräv där du står

Nasser Al-Khalifi är som bekant ute och svingar mot det mesta nuförtiden.

Mycket kan man säga om den moderna fotbollen, men det är svårt att hitta någon som är mindre lämpad att kommentera den än qatariern som har en fot med i det mesta vad gäller gulflandets ambitioner inom sporten.

Nu var det Barça och Joan Laportas ekonomiska taktiker kring hävstänger som diskuterades.

– Är det rättvist? Nej, det är det inte. Är det lagligt? Jag är inte säker. Om det här är tillåtet kommer andra göra samma sak. Uefa har sina regler och allt måste bedömas, säger han till Politico.

You do you, Nasser.

Ny i gänget

Marc Casadó är nog en ny bekantskap för många.

19-åringen fanns med på bänken mot Mallorca på grund av det ansträngda skadeläget, och tycks vara en spelare som faller Xavi i smaken.

Den centrala fältaren, som helst spelar pivote, lyftes upp permanent i Barça B i somras och har fått stort förtroende av Rafa Márquez i säsongsinledningen.

Laget har som bekant fått en fin inledning på säsongen och finns med i toppen på det som numera kallas Primera Federación, tidigare Primera División RFEF. Kärt barn har många namn, och så vidare. Det går också bra att kalla det för tredjedivisionen.

Casadó har hur som helst gjort ett bra intryck och startat fem matcher i ligaspelet. Han är en rätt klassisk Masia-mittfältare, där smarthet och speluppfattning går före fysik. Barça B har genomgått en rätt omfattande renovering under sommaren, och därför är det lite extra viktigt att spelarna från Juvenil A (U19) kliver fram.

Vi lär få se mer av Casadó framöver, det är en sak som är säker.

Det är som det brukar

Ligaspelet har dragit igång för Barça Femení, och som rubriken antyder är det mesta som det brukar vara.

I helgen besegrades Madrid CFF med klara 7–0, och Barça har nu tre raka segrar och en målskillnad på 13–1. Fridolina Rolfö byttes in efter en timme och stod för assisten till det avslutande 7–0-målet.

Den stora utmaningen för säsongen är som bekant inte ligaspelet, där allt annat än serieseger vore fiasko, utan framgångar i Champions League. Finalförlusten mot Lyon i våras tog hårt, och nu är det seger som är det stora målet.

Gruppspelet lottas under måndagsförmiddagen. Barça är förstaseedade tillsammans med nämnda Lyon, Wolfsburg och Chelsea. Med svenska ögon noterar vi att FC Rosengård kvalat in till turneringen efter kvalseger mot norska Brann.

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-10-03 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona