La Setmana Blaugrana – v.4: Privatiseringsplaner, värvningsjakt och miljarderbjudande
Xavi efterfrågar fler värvningar under Deadline Day.

La Setmana Blaugrana – v.4: Privatiseringsplaner, värvningsjakt och miljarderbjudande

Fortsatt värvningsjakt i kamp mot klockan, Spotifys miljarderbjudande och vd:ns planer på att delsälja klubben. Detta och mer i veckans La Setmana Blaugrana! Häng med!

Värvningsfrenesi i vinterfönstrets slutskede

Under lördagskvällen offentliggjorde FC Barcelona sin tredje januarivärvning: Adama Traoré. Den La Masia-skolade spanjoren anländer på lån från engelska Wolves säsongen ut, med en köpoption på 30 miljoner euro. 26-åringen har enligt rapporter gått med på en drastisk löneminskning för att kunna registreras i truppen. Tidigare har som bekant också Dani Alves och Ferran Torres anslutit till laget.

Men Xavi sägs inte vara nöjd, ännu. Enligt Sport pågår förhandlingar med Ajax om den argentinske vänsterbacken Nicolás Tagliafico. Barça är ute efter att låna 29-åringen – men den holländska klubben sägs kräva en obligatorisk köpoption till sommaren på omkring 7 miljoner euro. Katalanerna vill däremot inkludera en frivillig sådan. Ajax sportchef Marc Overmars, som spenderade fyra år som spelare i FC Barcelona, rapporteras vara öppen för vidare förhandlingar.

Därtill står en “nia” på önskelistan. Efter att ett lån av Altéitco-ägda Álvaro Morata visat sig svårt att ro i hamn vänds nu blickarna mot Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang, rapporterar Mundo Deportivo. Enligt uppgifter har London-klubben gått med på att låna ut spelaren till slutet av säsongen – och Barça hoppas nu kunna övertyga 32-åringen om att reducera sin lön.

För att dessa spelare ska kunna anlända krävs likväl en lösning av Ousmane Dembélés situation, innan transferfönstret stänger natten mot tisdag. Antigen en försäljning, eller en kontraktsförlängning med sänkt lön, är nödvändigt för att frigöra tillräckligt med löneutrymme i enlighet med La Ligas ekonomiska regelverk.
Slutligen har FC Barcelona och Galatasaray nått en överenskommelse gällande en utlåning av målvakten Iñaki Peña, menar Sport. 22-åringen kommer att spela för den turkiska klubben säsongen ut.

Dramatiskt avslutning i Miniclásico

Inför rekordpublik på Estadi Johan Cruyff hämtade Sergi Barjuáns Barça B upp ett tvåmålsunderläge mot Real Madrid Castilla. I slutsekunderna kunde Jordi Escobar kvittera till 2-2, efter att Matheus Pereira tidigare reducerat med ett drömmål från distans. Värt att notera var också att nyförvärvet Fabio Blanco gjorde sina första minuter i blårött efter ett i inhopp i den andra halvleken.

Arenan fick matchen till ära finbesök i form av Xavi och hans tränarstab; Eric García, Nico, Gavi och Riqui Puig från A-lagstruppen; Rafael Yuste, Mateu Alemany och Jordi Cruyff från klubbledningen; samt Lionel Messis bror Rodrigo.

Laget återfinns nu på en tiondeplats i grupp två av Primera División RFEF, med 28 poäng på 21 matcher. Sista playoff-platsen innehar för tillfället CD Castellón, med fyra poängs marginal ned till Barça B och med två matcher mindre spelade. Leder tabellen gör Villarreal B.

Segermaskinen Barça Femení

Barça Femenís sanslösa segerserie fortsätter. Vinst i supercupfinalen mot Atlético Madrid med förkrossande 7-0 följdes upp av 4-0 hemma på Estadi Johan Cruyff mot Real Betis. Svenska Fridolina Rolfö blev målskytt i båda matcherna, och har nu gjort mål i tre raka ligaomgångar.

Särdeles stark målform är också Asisat Oshoala och Caroline Graham Hansen i. Den förstnämnda prickade in ett hattrick mot andalusierna senast och norska Graham Hansen lyckades med samma bedrift i finalen mot Atlético. I en intervju med Mundo Deportivo efter supercuptriumfen berättade den skandinaviska anfallaren om framgångarna:

“Det är det dagliga arbetet som är nyckeln. Träna alltid för att lära dig och förbättra dig. När du har detta tänkesätt kan du fortsätta att vinna. Vi tänker alltid på hur vi kan förbättra oss”, sa hon och fortsatte:

"Jag nyper mig i armen och undrar om det är på riktigt. För ett år sedan vann vi Champions League och mindre än ett år senare kan vi fylla Camp Nou”.

I ligaspelet har laget tagit 18 segrar på lika många matcher, gjort 102 mål och hållit 14 nollor under säsongen. Med tolv matcher kvar att spela har Barça elva poäng ned till andraplacerade Real Sociedad.

Spotify Camp Nou?

Den svenska musik-streamingjätten Spotify rapporteras inte bara vara huvudkandidat till att bli Barças nya tröjsponsor från och med nästa säsong – utan ska även vara intresserade av namnrättigheterna till Camp Nou. Enligt Catalunya Ràdio har företaget lagt fram ett erbjudande som överstiger 100 miljoner euro om året, vilket skulle innebära att Spotify tar över efter Rakuten som ny tröjsponsor, erhåller en reklamyta på baksidan av träningsstället, samt namnrättigheterna till klubbens arena.

FC Barcelona sägs dock vara tveksamma till den sistnämnda delen av förslaget, då man letar efter en sponsor som är beredda att betala för arenanamnet över en längre period (15 till 30 år) än den Spotify föreslagit. Enligt Sport värderar klubben namnrättigheterna till cirka 30 miljoner euro om året.

VeganNation, Tencent och Polkodot är andra företag som rapporteras vara intresserade av att synas på matchtröjorna.

Öppnar för delprivatisering av klubben

FC Barcelonas vd Ferran Reverter öppnar upp för att sälja 49 procent av klubben till privata aktörer, rapporterar spanska ABC. Tillsammans med Real Madrid undersöker man nu denna lösning för båda klubbarna, för att fortsatt kunna vara ekonomiskt konkurrenskraftiga i en fotbollsvärld i förändring.

Tanken är att 51 procent av klubbarna, likt Bayern München, fortsatt ska vara medlemsägda för att behålla majoritet i de egna leden – medan resterande 49 procent ska kunna köpas upp av företag eller investeringsgrupper.

“Det finns ingen mening med att vara värd 4 500 miljoner euro och inte kunna betala för el” lyder ett av de anonyma citaten i artikeln.

För att en sådan förändring ska kunna genomföras krävs godkännande i en medlemsomröstning. Förutom FC Barcelona och Real Madrid är blott två klubbar fortfarande medlemsägda i Spanien: Osasuna och Athletic Club.

Det var allt för denna vecka. På återseende!

William Åberg2022-01-31 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona