La Setmana Blaugrana - v.41: Återföreningar, goda relationer & januarivärvningar
Rafa Màrquez, nuvarande tränare för Barcelona Atlètic

La Setmana Blaugrana - v.41: Återföreningar, goda relationer & januarivärvningar

En vecka med blandade resultat på dam och herrsidan. Hemvändare som inte kan få nog av klubben och noga planering för ytterligare nyförvärv. Det och mera i ännu ett veckosvep! Häng med!

Den återkommande vinststreaken

Efter landslagsuppehållet fortsatte Barça Femení där de avslutade – med att vinna!

Lezama är inte ett lätt stället att åka till och Athletic Club besvisade sig vara en svår nöt att knäcka, men Barça lyckades till slut att göra hål på hemmalaget och matchen slutade därefter 3–0 till besökarna.

Efter en frustrerande första halvlek där katalanerna såg ut som det starkare lagen, men med svårigheter att hitta en väg genom Athletic Clubs försvar, gick Barça ut i andra halvlek med annan energi.

Fem minuter in i andra halvlek tog Claudia Pina i taktpinnen och spräckte målnollan som sedan skulle öppna hemmalagets försvar. Geyse utökade därefter ledningen och svensken Fridolina Rolfö spelade kanske sin finaste fotboll på länge. Mariona blev den sista att sätta bollen i mål med tre minuter kvar av matchen.

Det betyder fyra av fyra vinster i ligan, och nu flyttas fokuset och blickarna mot Champions League till veckan. Där står Benfica för motståndet.

En något ljusare tid just nu för damerna jämfört med herrarna. De sistnämnda har som bekant åkt på två tunga nederlag under den gågna veckan.

Öppen för återkomst

Ska Xavi och hans radarpartner äntligen återförenas? Ja, enligt Andrés Iniesta själv ska han vara öppen för en återkomst när hans år som aktiv spelare kommer till ett slut. Barças mittfältsikon spelar just nu för Vissel Kobe i Japan.

Återkomsten skulle innebära annat än att bidra som spelare ute på planen, men exakt vad det skulle innebära är han inte riktigt säker på själv:

”Jag hade älskat att återvända till Barça, det är mitt hem, men jag vet inte i vilken roll ännu. Kanske är det som tränare, sportchef eller något liknande. Det är fint att veta att någon som gett så mycket för en klubb kan återvända och fortsätta ge även om man inte bidrar ute på planen. Men klubben måste ha användning för mig och jag kan inte bara säga ’Jag kommer inte göra någonting, men låt mig komma tillbaka.’”

Den 38-årige mittfältaren delade också med sig av sina tankar om Barça’s nuvarande mittfält, vilket fortfarande inkluderar Iniesta’s ankare Sergio Busquets.

”Sergios karriär är en av de största i fotbollshistorien”, påpekade Iniesta och fortsätter;

”Gavi och Pedri spelar med någon som de kan lära sig massor av, någon som kan vägleda dem och hjälpa dem att växa på och på sidan av planen. De är två väldigt unga fotbollsspelare som som redan spelar på högsta nivån och som har en väldigt ljus framtid. Gavi och Pedri spelar väldigt naturligt och avslappnat. Jag tror inte att de känner någon press alls. De njuter av att spela fotboll och de besitter det där lilla extra, likt vad jag och Xavi gjorde.”

Ett litet bakslag

Barcelona Atlètic, (eller Barça B), besegrades för tredje gången i rad i tredjedivisionen. Denna gången mot Sabadell med 1–4. Men Rafa Márquez lag fortsätter trots allt att visa på flera positiva tendenser.

Försvaret såg svagt ut, ja, men anfallet forsätter att utvecklas och ser bättre och bättre ut för varje match. Förra säsongens lag såg segt och fantasilöst ut och hade svårt att regelbundet skapa lägen och göra mål.

I den förra matchen mot Atlético Baleares gjorde Barça två mål och skapade nog med lägen för att kanske till och med vinna matchen. Victor Barberá, som på senaste tiden har visat framfötterna i UEFA Youth League och bör ses som en av de större talangerna klubben fått fram på länge, fick sätta sitt första mål i tredjedivisionen vilket han sedan följde upp med mål även i förlusten mot Sabadell.

Härnäst ställs Barça B mot Logrones på bortaplan, där de hoppas på att bryta förlustsviten och att fortsätta utvecklas. Årets upplaga är ett väldigt ungt lag, och med det kommer upp och nedgångar naturligt. Men de spelar väldigt fin fotboll och det ser ljust ut för framtiden.

Januarivärvningar

Varför värva under januarifönstret och inte under sommarfönstret? Jo det finns en anledning.

Barcelona har tagit i med hårdhandskarna för att stärka Xavis trupp. Registreringen av alla nyförvärv medgav konsekvenserna av alla välkända palancas och även skeppningen av några spelare. Barcelonas president Joan Laporta säger att de redan nu är ute efter att förstärka laget i januari.

Anledningen är ganska simpel, och den är att behålla en hälsosam ekonomi för att inte bli mer påverkade av La Ligas lönetak. Två gånger per år rapporterar ligan om lagens lönetak, en efter sommarfönstret och en efter vinterfönstret. Men även varje gång när klubbarna skrivit på med en ny spelare.

På grund av det och i och med de siffror och pengar som klubben nu besitter under vintermarknaden, kan de fortsätta med ”1:1-reglen”. Regeln innebär alla euros som är sparade kan användas till fullo utan andra komplikationer som till exempel lönesänkningar.

Andra sidan av myntet är att om inte större förändringar sker innan sommaren måste istället klubben tvingas till ”1:4-regeln” där endast en fjärdedel av euron (25 cent) får användas istället för hela euron. Med det sagt är januarifönstret mycket mer fördelaktigt för nyförvärv jämfört med sommarfönstret nästa år. En väg ut för att kunna värva nästa sommar vore att aktivera nya palancas, vilket Barcelona vill undvika.

Efter nya resultaten i Champions League under den gångna veckan, pekar det mer och mer mot januarivärvningar. Detat då Barça kan gå miste om 20 miljoner euro efter uteblivet avancemang.

Goda relationer

Dani Alves tvingades pausa säsongen med Pumas UNAM i den Mexikanska ligan efter en knäskada och har valt Barcelona som sitt tillhåll för rehabilitering.

39-åringen är glad att vara tillbaka till vad han anser vara sitt hem, vilket han lämnade för andra gången efter förra säsongen.  

Högerbacken skrev ett instagraminlägg på klassiskt Dani Alves-manér som löd: ”Alltid tacksam för Barcelona som öppnar sina dörrar och hjälper mig med vad jag än behöver. De stora backar aldrig för utmaningar. De kämpar och kämpar till sina sista sekunder av existens.”

Det är fint att se Alves känna sig så pass bekväm då han utan funderingar klär på sig Barcelonas träningskit, som om han fortfarande tillhörde klubben.

Det var allt för denna vecka! På återseende!

Jacob Norbergjacobnorberg96@gmail.com@Joppe962022-10-17 20:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona