La Setmana Blaugrana – v.41: Ballonger, Dani & Miniclásico
Pedri - guldpojken!

La Setmana Blaugrana – v.41: Ballonger, Dani & Miniclásico

På söndagskvällen spelade Barça äntligen fotboll igen efter två veckors landslagsuppehåll. Under landslagsvecka nummer två, som vi ska redovisa för här, hann det trots allt hända en hel del annat. Häng med!

Guldpojkarna

Listan över spelare med chansen att vinna det respektingivande, eller otursdrabbade, priset Golden Boy är nere på 20 ynglingar. Barça-representation finns då både Pedri och Gavi klarade gallringen från den ursprungliga listan på 100 spelare.

Priset har sedan 2003 delats ut till den spelare under 21 år som imponerat mest under årets gång. Fjolårets vinnare var norrmannen Erling Haaland. De gamla vinnarna har haft rätt skilda karriärskurvor. Där finns Cesc Fàbregas och Sergio Agüero men även Alexandre Pato och Anderson.

Pedri är oddsfavorit och kan mycket väl stå med priset i handen när det offentliggörs den 13 december. Det är faktiskt bara en Barça-spelare som vunnit priset tidigare, en viss Leo Messi 2005.

Övriga spanska representanter i år är Yeremi Pino från Villarreal och Bryan Gil från Tottenham. På listan finns dessutom en rad namn som mer eller mindre kopplats ihop med Barça; Karim Adeyemi, Ryan Gravenberch, Florian Wirtz och Gio Reyna.

Ryktena

Det finns pengar.

”Vi har runt 20 miljoner euro, en summa vi kan använda. Vi har möjlighet att registrera spelare.”

Det sa Eduard Romeu, med vice-ansvar för ekonomin, till TV3 tidigare i veckan.

Katalansk press har i vanlig ordning prytt sina omslag med eventuella nyförvärv. I deras värld spelar det som bekant mindre roll huruvida pengar faktiskt finns eller inte.

Några av namne är spelare med utgående kontrakt, lex Memphis. Paul Pogba, Franck Kessié och Denis Zakaria för att nämna några. Sådana lösningar kan mycket väl bli aktuella till sommaren. Det kommer knappast finnas någon enorm transferbudget att tala om.

La Masia-fostrade Dani Olmo har det pratats om tidigare. Där lär det dock finnas en hög prislapp att beakta. José Gayà är en annan spelare det pratats länge om. Kontrakt som går ut 2023, lagkapten i Valencia och landslagsman för Spanien. En potentiell kanonvärvning. Ett kontakt som går ut 2023 har för övrigt även en annan vänsterback; Alex Grimaldo i Benfica.

Det har också snackats en del om förstärkning framåt i planen. En speltidsjagande Raheem Sterling på lån eller kanske superlöftet Karim Adeyemi från Red Bull Salzburg. En värvning till anfallet beror förmodligen på Ousmane Dembélés vara eller icke vara.

Värt att nämna i sammanhanget är, vilket diskuterades i veckans avsnitt av Mes qué un podd, att vi nuförtiden måste ställa oss en ny typ av fråga i värvningsdiskussioner. Förr har det alltid handlat om vilka spelare klubben väljer att plocka in. Nu kanske det snarare handlar om vilka spelare som faktiskt vill komma och spela för klubben.

Det är nya tider.

En hjältes återkomst?

”Om Barça tycker att de behöver mig är det bara att ringa. Jag tror fortfarande att jag kan bidra, men framförallt i Barça på grund av alla unga spelare de har nu.”

Citatet kommer från Dani Alves och är hämtat från den katalanska tidningen Sport. Alves lämnade den brasilianska klubben São Paolo tidigare i höstas men har inte gett upp spelarkarriären.

Men Dani Alves i Barça 2021? Älskvärt, nostalgivurmande och framförallt kul. Samtidigt finns en hel del frågetecken.

Sportsligt är det en klar chansning. Alves har hunnit bli 38 år gammal och är knappast på toppen av sin karriär. Många påpekar dessutom, med rätta, att han inte spelat speciellt mycket högerback under de sista åren. Kanske kostar det också speltid för Sergiño Dest och Óscar Mingueza.

Däremot känns det som att det finns få bättre spelare i världen att ha i dagens Barça-omklädningsrum. Alves har varit på toppen, han vet hur det är och vad som krävs. Han har inga problem att säga vad han tycker och har vinnarmentalitet så det räcker och blir över. En karaktär helt enkelt. Det kryllar inte direkta av seniora sådana i dagens trupp.

För en liten peng och inga större krav på speltid känns det som en rimlig sak att krita ett kortare kontrakt.

Piqués ballonger

Det är knappast någon nyhet att Gerard Piqué har många järn i elden.

Därför kom det kanske inte som en såpass stor överraskning som det borde när han i veckan började twittra om ett Balloon World Cup.

Turneringen hölls för första gången under torsdagen i Tarragona. Vid sin sida i projektet har Piqué den spanska Twitch- och TikTok-giganten Ibai Llanos.

Vad är då detta? Förmodligen har de flesta gjort det hemma. Det är inte svårare än att hålla ballongen i luften. Du måste slå ballongen uppåt och får poäng när motståndaren misslyckas, alltså när ballongen nuddar marken.

För att kika och fascineras klicka här.

Miniclásico

Slutligen har det faktiskt spelats klubblagsfotboll under veckan. Barça B och tredjedivisionen tar inte hänsyn till några landslagsuppehåll. På lördagskvällen stod säsongens stora match på schemat när Barjuáns mannar reste till huvudstaden för möte med Real Madrid Castilla. Miniclásico!

Barça B har på det stora hela haft en rätt tung säsongsinledning. Varken spelet eller poängskörden har imponerat särskilt. För er som följt Barça B-kollen är det knappast någon hemlighet vad undertecknad tycker om att den förre tränaren García Pimienta fick gå i somras. Prestationerna hittills har inte antytt något annat än att det var ett felbeslut från Laporta.

Matchen slutade mållös och var ungefär som matcherna varit för Barça B under hösten. Det är svårt att tro att det finns så många, åtta stycken mot Castilla, Masia-spelare i startelvorna. Visst är det ett betydligt svagare lag än i fjol, men mer går att få ut av truppen.

Barça B återfinns på en tiondeplats i ligan. Nästa match spelas på lördag då Alcoyano kommer på besök till Estadi Johan Cruyff. Jag vågar inte längre påstå att det är ett härligt alternativ till ett dysfunktionellt a-lag, men det finns åtminstone ett par spelare att kika in.

Jandro Orellana, Arnau Tenas och Abde Ezzalzouli för att nämna några.

Det var allt för den här veckan! På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-10-18 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona