La Setmana Blaugrana v.42 - Guldpojke, transfertugg & CL-kross

La Setmana Blaugrana v.42 - Guldpojke, transfertugg & CL-kross

Gavi har vunnit priser, transferryktena tar aldrig slut och Benfica bjöd inte på något vidare motstånd i Champions League. Här är den gångna veckan i blårött. Häng med!

Guldpojken (X2)

Barça kammade hem hela tre priser i Paris tidigt i den gångna veckan. Mer om det här (LÄNK).

Nuförtiden är det närmst omöjligt att förstå exakt vilka priser som på riktigt ska vinnas. Priserna byter namn, nya kommer till och arrangörerna förändras. Med det sagt känns Golden Boy som en konstant i sammanhanget. Gavi, som tog hem motsvarigheten Kopa Trophy i Paris, vann även denna utmärkelse under veckan.

Mest uppmärksamhet kring priset fick kanske ändå Jamal Musiala. Inte tack vare honom själv, utan snarare tack vare Julian Nagelsmann och Alphonso Davies (som tog till Twitter).
 


Musiala själv?

– Det är klart att jag trodde jag hade en chans att vinna. Men Gavi är en fantastisk spelare, han har haft en bra säsong och jag respekterar honom. Jag måste bara fortsätta göra min grej, koncentrera mig och vinna matcher. Får jag rösterna, får jag rösterna.

Tack och adjö?

När Barça planerar framtiden gör man det utan de fyra kaptenerna. Det uppger ESPN-journalisterna Moisés Llorens och Samuel Marsden, som sällan sticker ut hakan i onödan.

Kvartetten i sammanhanget är alltså Gerard Piqué (som möttes av spridda burop på Camp Nou i matchen mot Villarreal), Sergio Busquets, Jordi Alba och Sergi Roberto.

Det är knappast någon nyhet att många förstå-sig-påare alltjämt ser dessa fyra spelare som det stora problemet i Barça anno 2022. Visst har skador ställt till det och varit en stor anledning, men det är trots allt anmärkningsvärt att de fyra fortfarande spelar en så stor roll i Barcelona, när andra topplag ständigt förnyar sig när det krävs och behövs.

Sergi Roberto och Sergio Busquets har kontrakt som löper ut i sommar. Med Jordi Alba och Gerard Piqué, som båda har avtal till sommaren 2024, kan det bli mer komplicerat. Sedan finns dessutom den aspekten att Barça är skyldiga flera av spelarna pengar sedan tidigare uppgörelser om att skjuta upp betalningar på grund av pandemi och ekonomiska svårigheter i stort.

Sa någon Samu?

När förbundskaptenen Diego Alonso presenterade bruttolistan över spelare som är aktuella för en plats i Uruguays VM-trupp fanns Ronald Araújo med på listan.

En Ronald Araújo som alltså gått skadad sedan det senaste landslagsuppehållet (vilket för övrigt är en stor del i Barças problem sedan dess). VM-spel har tidigare låtit närmast osannolikt. Men skam den som ger sig, tydligen.

Det här må kanske inte vara forumet för onödiga paralleller, men vem kan låta bli att tänka på en viss Samuel Umtiti i det här sammanhanget?

Gör rätt val tack, Ronald.

Transfertugg

Förra veckan redogjorde LSB för potentiella fördelar med att värva i ett januarifönster kontra ett sommarfönster.

Sedan dess har den gode Javier Tebas varit ute och vevat i vanlig god ordning, vilket inte gjort en 1:4-rädsla mindre reell.

Vad finns det då att välja på (om vi helt enkelt bara bortser från ekonomin, varför göra det svårt i onödan?).

Rúben Neves har öppnat dörren rejält för spel i Barcelona. Den portugisiske mittfältaren har kopplats ihop med Barça oerhört många gånger, och ryktena verkar inte ge med sig. Visst behövs någon som ska fylla Sergio Busquets skor förr eller senare. Frågan är bara om Neves har vad som krävs. Martin Zubimendi, som känts betydligt hetare, har som bekant förlängt sitt avtal med La Real.

I övrigt har det trycks namn som Ibrahim Sangaré (PSV Eindhoven), Hugo Guillamón (Valencia) och Iñigo Martínez (Athletic Club) på de katalanska tidningarnas framsidor och webbversioner under veckan som gått.

Det återstår att se huruvida Alemany & Co väljer att agera när Qatar-mästerskap, julhelg och nyårsfirande är överstökat och fönstret står på vid gavel.

Portugisisk pannkaka

För den som lyssnar på ”Més que un podd” fanns frågetecknen kring Benficas status med in i säsongens första Champions League-match.

Det skulle inte bli så mycket match. 9–0 blev nämligen slutresultatet på Estadi Johan Cruyff. Vad gäller svenskkollen fick Fridolina Rolfö knappt 30 minuters speltid.

Större utmaning lär det bli när Bayern München väntar framöver. Men först – svenskt! Barça reser nämligen till Malmö för att möta FC Rosengård på torsdag. Den matchen har avsparkstid 18:45.

Vilka som spelar samtidigt? Malmö FF – Union Saint-Gilloise, i Europa League.

Uefa gonna Uefa.

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-10-24 11:05:00
Author

Fler artiklar om Barcelona