La Setmana Blaugrana - v.47: Svärfar, Rekord & VM-kollen

På herrarnas sida fylldes veckan med fotbolls-VM och på damernas med Champions League. Marquez & Co fick se sig besegrade för andra gången denna säsong och Ferran Torres öppnar upp sig om sin svärfar. Det och mer i ännu ett veckosvep här hos La Setmana Blaugrana! Häng med!

En tuff vår väntar

Med Alejandro Baldé som ersatt den skadade Jose Gaya, slog Barcelona rekordet med flest spelare i en landslagstrupp i fotbolls-VM någonsin.

17 spelare från Barça hittas kallades upp till turneringen och dess är följande:

Ter Stegen (Tyskland) Araújo (Uruguay), Christensen (Danmark), Koundé (Frankrike), Alba (Spanien), Eric García (Spanien) Balde (Spanien), Busquets (Spanien), Pedri (Spanien), Gavi (Spanien), De Jong (Nederländerna) Ferran (Spanien), Ansu Fati (Spanien), Memphis Depay (Nederländerna), Lewandowski (Polen) Dembele (Frankrike) och Raphinha (Brasilien).

En målvakt, sex försvarare, fyra mittfältare och sex anfallare lämnade Barcelona för spel i Qatar. Med det tuffa spelschemat som kommer och med detta adderat till minuterna som spelarna kroppar ska ta sig genom, kommer andra delen bli tuff för Xavi och truppen. Skador brukar alltid följa efter så pass mycket spel och desto mer riskfyllt då VM spelas mitt i säsongen denna gång. Kommer Xavi att lyckas lösa någon buckla till våren?

Bruten svit

Barça B förlorade sin andra match för säsongen under lördagen mot Numancia med 1–2 på hemmaplan. Bortalagets två mål kom redan före 10 minuter hade spelats, vilket gav hemmalaget en tuff uppförsbacke. Tyvärr blev backen för brant att bestiga.

Ruben Mesa gav Numancia ledningen genom en straff och när Barcelona försökte få grepp på matchinledningen, chockade bortalaget med ännu ett mål från en lös boll snappades upp av Bonaldo på mittfältet.

Barças svar kom senare i andra halvlek då Victor Barberá hittade nätet med 5 minuter kvar av matchen. Katalanerna tryckte då på allt som gick i de sista minuterna, men det var förgäves.  Detta innebar att vinstsviten bröts om och lämnar Barcelona B med 18 poäng efter de 13 första matcherna. Nästa match spelas den 3 december mot Intercity Sant Joan.

I skuggan av VM

Ännu en folkfest då Barça Femení besegrade Bayern München på hemmaplan med 3-0 inför rekordpubliken i en gruppspelsmatch i Champion League för kvinnor. En match som också förlänger vinstsviten för dem i europafotbollen.

Barcelona började starkt och hade redan kunnat ta ledningen efter efter 5 minuter. Katalanerna fortsatte att kontrollera matchen, men Bavarianerna var starka i defensiven och snabba i kontringarna då det också nästan tog ledningen efter en kontring.

Barça hade 13 skott i första halvleken, med Fridolina Rolfö i högform längs vänsterkanten. Trots det stod ställningen till 0-0 i halvlek.

Sedan skulle tempot skruvas upp och redan två minuter in i andra halvleken skulle Rolfö skicka in ett fint inlägg som tillslut hittade nätet efter en nick av Geyse och ställningen var 1-0 till hemmalaget.

Det andra målet kom bara 12 minuter senare efter en assist av återigen Fridolina Rolfö som efter vänsterkanten tågade på och spelade snett inåt bakåt på Aitana som placerade in bollen.
Ett drömmål skulle sedan stänga matchen, där Claudia Pina hitta krysset från långt utanför straffområdet.

Barça är nu gruppledare i Champions League efter denna vinst. Nästa match i cupen spelas mot Rosengård på hemmaplan den 21 December.

Svärfar

Som många kanske vet, dejtar Ferran Torres sin och Spaniens förbundskapten Luis Enrique. Ferran fick frågan om situationen är en utmaning för honom:

“Inte alls”, sa han. “Jag tror att både jag och Luis vet hur vi ska skilja på när vi är familj och när vi är spelare och tränare.”

“Jag tror att vi måste låta det falla naturligt för oss och bara ta det som det kommer. Jag tycker att det går bra hittills.”

Luis Enrique har skämtat om situationen under en av hans livestreaming på Twitch. Den spanska tränaren fick frågan om vem som var mest lik honom på planen i landslaget och svarade med följande:

“Det är Ferran Torres. För om jag inte säger det, kommer min dotter Sira att hugga av mitt huvud.”

Torres och Enrique verkar ha en positiv och bra relation, men tränaren och svärfadern verkar inte vara redo att bli morfar inom den närmsta tiden. Luis fick frågan om hur han skulle reagera om Ferran firade sitt mål med en tumme i munnen som betyder ett tecken på att man väntar barn och Luis svarade med ett leende:

“Jag skulle byta ut honom direkt, sätta honom på läktaren och se till att han inte sätter sina fötter på en fotbollsplan igen”.

Den tidigare Barça-tränaren Luis Enrique är nog nöjd så länge Ferran fortsätter fokusera på att producera mål för Spanien.

VM-kollen

Barcelonas spelare har varit i full fokus när det gäller spel i fotbolls-VM. En liten sammanfattning av den gångna veckan kommer då gott till användning:

Måndag, 21 november
Här fick vi se Frenkie De Jong och Memphis Depay samla in tre poäng för Nederländerna i en tuff match mot Senegal. Ställningen blev till slut 2–0 där båda målen kom sent i matchen.

Tisdag, 22 november
Under tisdagen gick desto fler Barça-spelare på planen. Ousmane Dembélé och Jules Koundé tog en komfortabel vinst mot Australien med 4–1. Den förstnämnda stod för ett assist i matchen.

Robert Lewandowski gick det något sämre för under tisdagen, när han på egen hand kunnat avgöra från straffpunkten mot Mexico, men såg sig besegras av målvakten Ochoa som gick åt rätt håll. 0–0 och endast en pinne fick Polen ta med sig till nästa omgång.

Även Andreas Christensen fick nöja sig med en poäng då Danmark inte lyckades hitta nätet mot Tunisien.

Onsdag, 23 november
Här fick vi se kanske den mest imponerande insatsen så här långt i mästerskapet, när Spanien besegrade Costa Rica med hela 7–0. Barcelona hade stor delaktighet i den matchen, med Jordi Alba, Gavi, Sergio, Pedri och Ferran från start.

Ter Stegen fick dock se sig besegrad då Japan chockade tyskarna med 1–2. Kanske skulle resultatet sett annorlunda ut om Ter Stegen fick stå mellan stolparna istället för Manuel Neuer..?

Torsdag, 24 november
Raphinia fick också glädja sig till tre fina poäng där han startade och spelade 87 minuter i vinsten mot Serbien med 2–0.

Ronald Araujo fick se sina mannar plocka en poäng från bänken i 0–0-matchen mot Sydkorea. Araujo är ännu inte helt återställd från skadan.

Fredag, 25 november
Så blev det fredag och här var det endast Frenkie De Jong och Memphis Depay som spelade från Barcelona. Denna match mot Ecuador skulle också bli en svår en. 1–1 blev slutresultatet där De Jong återigen fick 90 minuter och Memphis 45.

Lördag, 26 november
2–1 och vinst för Jules Koundé och Ousmane Dembélé när de ställdes mot lagkamraten Andreas Christensens Danmark. Christensen stod här för ett fint nickmål som dock inte skulle räcka, då Mbappé blev skillnaden med sina två mål.

Söndag, 27 november
Under söndagen startade hela fem spelare för Spanien i matchen mot Tyskland. Alba, Gavi, Busi, Pedri och Ferran såg starka ut mot tyskarna. Spanien tog ledningen genom inbytte Morata som assisterades av Jordi Alba och det såg ut att hålla sig fram tills Tyskland sent kvitterade genom Füllkrug till 1–1. En poäng vardera fick lagen ta och Spanien toppar just nu gruppen inför sista omgången.

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!