La Setmana Blaugrana – v.49: Clásico-vinst, EL-lottning och första målen

La Setmana Blaugrana – v.49: Clásico-vinst, EL-lottning och första målen

Måndagsmorgon betyder färskt Blaugrana-svep! Häng med!

Benaiges-fallet

FC Barcelonas tidigare akademichef Albert Benaiges anklagas för upprepade sexuella övergrepp mot barn, rapporterar Diari ARA. 60 vittnet har trätt fram och berättat om hur Benaiges under en tjugoårsperiod förgrep sig på och sexuellt förnedrade flertalet elever på den skola han jobbade på i Les Corts. En person har nu upprättat en polisanmälan och fler väntas gå samma väg under de kommande dagarna.

Benaiges lämnade sitt uppdrag för en dryg vecka sedan, efter att klubben tagit del av ARA:s information.

"FC Barcelona ger sitt fulla stöd till de potentiella offren som kan ha tagit skada av dessa förkastliga handlingar. Klubben arbetar med den katalanska polisen med största möjliga transparens för att klargöra om någon av dessa handlingar har skett inom vår entitet. Vi kommer alltid att skydda och försvara minderåriga och deras familjer", sa president Joan Laporta i ett uttalande på klubbens hemsida i söndags.

Första målen

Ytterligare ett poängtapp för FC Barcelona efter 2-2 mot Osasuna. Tja, söndagens match i Pamplona går inte till Barça-historien för den fotboll som spelades – men vi fick åtminstone bevittna två ynglingar öppna sina målkonton för klubben.

Nico González bröt dödläget på El Sadar i den 12:e minuten, efter en vacker frispelning av Gavi. Efter Osasunas kvitteringsmål kunde sedan Ez Abde ge Barcelona ledningen igen i början av den andra halvleken. Detta efter en kvick kontring ledd av Ousmane Dembélé.

"Abde var extraordinär. Samma sak med Nico och Gavi. Vi har tur som har dem. De unga spelarna är de som driver laget framåt och gör skillnaden. Och det är svårt att smälta”, sa Xavi efter matchen.

Förstärkningar utlovas

Efter 0-3-förlusten mot Bayern München försäkrade Joan Laporta i ett videouttalande att klubben arbetar för att värva i vinter.

"Vi är alla överens om att vi måste förstärka a-laget. Problemet är att vi har ärvt väldigt höga dyra i, vilket inte ger oss lönemarginal. Trots det letar vi efter formler för att förbättra a-laget under vinterns transferfönster. Vi arbetar mycket hårt för att uppnå det. Och det kommer vi att göra".

Men inga värvningar kommer att vara möjliga förrän spelare också lämnar laget, rapporterar Catalunya Ràdio. Xavi och Laporta sägs påbörja en kraftfull utrensning av truppen den 21:a december. Allt från rivna kontrakt, försäljningar och utlåningar står på tapeten. Neto, Coutinho, Umtiti och Dest hänger löst. 

I ett möte med Rafa Yuste, Mateu Alemany, Jordi Cruyff och Xavi lovade Laporta två nyförvärv i januari, enligt Cadena SER. Tränaren ska ha insisterat på att ett av dessa ska vara Manchester Citys Ferran Torres.

Det lär bli svettig julklappsbudgetering i Katalonien...

Clásico-vinst

Medan herrlaget snubblar fram glänser Barça Femení. I söndagens El Clásico på Alfredo Di Stéfano-stadion utanför Madrid tog laget sin 13:e seger i ligaspelet på lika många matcher – och man leder nu tabellen med 11 poängs marginal.

Stjärnanfallaren Lieke Martens noterades för dubbla fullträffar i den första halvleken och assisterade även mittbacken Irene Paredes till 2-0. Svenska Kosovare Asllani kunde reducera för Real Madrid i den andra halvlekens inledning, men FC Barcelona höll undan. Slutresultatet skrevs till 1-3.

Huvudtränare Jonatan Giráldez lag har nu gjort otroliga 74 mål i ligan och endast släppt in tre. Därtill leder man sin Champions League-grupp med sex poängs marginal. Minst sagt imponerande!

Europa League-lottning

Efter förlusten i onsdagens måstematch mot Bayern München väntar nu spel i Europa League för FC Barcelona. I dag sker lottningen inför play-off-matcherna till slutspelet. De åtta grupptvåorna från gruppspelet i Europa League och de åtta grupptreorna från gruppspelet i Champions League ör med i denna omgång.

Möjliga motståndare för Barça är Rangers, Napoli, Olympiakos, Lazio, Sporting Braga och Dinamo Zagreb. Vinnaren går sedan till åttondelsfinal i Europa League.

Lottningsceremonin äger rum i UEFA:s högkvarter i schweiziska Nyon klockan 13.

Det var allt för La Setmana Blaugrana denna vecka! På måndag ses vi igen! 

William Åberg2021-12-13 07:15:00
Author

Fler artiklar om Barcelona