La Setmana Blaugrana - v.50: "Jag kan bara lyfta på hatten för den här generationen"

La Setmana Blaugrana - v.50: "Jag kan bara lyfta på hatten för den här generationen"

Stjärnskott, orosmoln och önskedrömmar. Detta, och mer, bjuder Barçaredaktionen på i årets sista nyhetssvep!

Stjärnskotten

Och vi inleder med veckans prestation.

Eller veckans prestationer, rättare sagt. Att Gavi lyste starkast tror jag de flesta är överens om – men i lördagens uddamålsseger mot Elche var 17-åringen från Andalusien långt ifrån det enda stjärnskottet som brann på den blåröda fotbollshimmelen.

I den 16:e minuten klev han nämligen fram: Ferran Jutglá, från Barça B, med sitt första mål i A-lagströjan. Och när Nico Gonzalez sedan stod för avgörandet, efter Gavis fina förspel i den 85:e minuten, försvagades knappast känslan att FC Barcelona trots allt går en ljus framtid till mötes.

Eller vad säger du, Míster?

”Jag kan bara lyfta på hatten för den här generationen. Gavi, Nico, Abde, Araujo, Balde, Ferran – de är klubbens framtid. Som 18-åring var jag själv livrädd – de här killarna fullständigt lyser av självförtroende. Inte minst Gavi är en oerhört speciell talang.”


Orosmolnet

Hyllningar till Gavi och gänget, alltså.

Detsamma kan tyvärr inte sägas om Frenkie de Jong. Sedan ankomsten 2019 har det inte lyft för holländaren i Barçatröjan – inte fullt ut, i alla fall – och i takt med de sviktande resultaten ifrågasätter alltfler huruvida 24-åringen någonsin kommer att återfinna sitt Ajax-själv från säsongen 18/19.

Den som lever får se, antar jag. Men att trenden är oroväckande kan vi enas om, och med tanke på Xavis ord efter drabbningen med Elche – en match där FdJ både buades ut och byttes ut vid ställningen 2-2 – råder ingen tvekan om att mittfältaren har en del kvar att jobba med:

”Han ger oss saker – löpmeter, brytningar, ett bra defensivt jobb. Men just nu saknar han det flyt som både Gavi och Nico har.”


Jakten

Och på tal om orosmoln.

Barças offensiv. På mindre än ett par månader har katalanerna förlorat både Ansu Fati, Memphis Depay och Kun Aguero till skador respektive hjärtproblem, och trots att den förstnämnda snart är tillbaka i spel – enl. tidningen Sport följer Ansu med till Mallorca om två veckor! – är det tydligt att den katalanska jätten behöver värva en anfallare. Ju snabbare, desto bättre.

Vilket leder oss till veckans silly-nyheter. Fortsättningsvis kopplas ett antal namn ihop med Barça – däribland Ferran Torres, Edinson Cavani och Timo Werner. Men i veckan har en viss ex-blaugrana stulit rubrikerna, och enligt katalansk media kan den forne La Liga- och Copa América-vinnaren vara på plats i Barcelona så snart som nästa vecka..!

Leo Messi?! Om ändå. Istället handlar det om Alexis Sanchez, som närmar sig Barcelona på lån…

Suck.


(Önske)drömmen

Erling Braut Håland, då? Vore inte norrmannen helt perfekt för Barcelona?

Såklart han vore. Men make no mistake: oavsett vad rubrikerna än påstår, har Barça ingen chans på den 21-åriga målmaskinen. Åtminstone inte just nu. Det mer eller mindre bekräftade La Ligas ordförande, Javier Tebas, i en intervju med tidningen Marca under torsdagen:

”Det är inte möjligt för Barça att värva Håland. Det skulle krävas extraordinära omständigheter, och så vitt jag vet säljer MIno Raiola (Hålands agent) dyrt – inte billigt.”


Omröstningen

Vilket, avslutningsvis, leder oss till veckans i särklass viktigaste händelse.

The Espai Barça referendum. Som bekant står ledningen i begrepp att renovera klubbens byggnadskomplex, och under söndagens fick medlemmarna chansen att slutgiltigt rösta för eller emot det 15 miljarder kronor dyra projektet.

Svaret? Ett rungande ja, med nästan 88 procent av rösterna för.

 
Det var allt för den här veckan, och det här året! Ta hand om er, så syns vi i början av januari.


Källor: sport.es, marca.com, as.com, barcablaugranes.com, fcbarcelona.com
 

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2021-12-20 09:02:11
Author

Fler artiklar om Barcelona