La Setmana Blaugrana - v.8: Diamanter & titellas

La Setmana Blaugrana - v.8: Diamanter & titellas

Europa League-lottning och respektive kostnad för en diamant och en journalist. La Setmana Blaugrana bjuder på både det ena och det andra från Barça-veckan som gått. Häng med!

Lottningen

Efter torsdagens utskåpning mot Napoli i returmötet i Europa League väntar nu åttondelsfinal för Barças del. För motståndet står turkiska Galatasaray SK.

Barça kan förvänta sig en rejäl ljudkuliss nere i Istanbul, men även några kära och mindre kära återseenden. Tredjemålvakten Iñaki Peña lånades ut till Gala under januarifönstret och har tagit platsen mellan stolparna. Ett minst sagt stort test för Peña, som har en potentiell roll som back up i Barça att spela för.

Även Arda Turan återfinns numera i den turkiska jätten. Det blev aldrig speciellt kul för turken i Barças tröja efter flytten från Atletico Madrid sommaren 2015.

Galatasaray som lag betraktat har haft en tung säsong i det inhemska ligaspelet. En tolfteplats i tabellen tillhör knappast vanligheterna. I Europa League-spelet vann man däremot sin grupp framför Lazio, Olympique Marseille och Lokomotiv Moskva och gick därför direkt till åttondelsfinalerna.

Den första matchen spelas i Barcelona den 10 mars och returen i Istanbul veckan därpå, den 17 mars.

Kostnaden för en diamant

Pedri pratar vi om, såklart.

Kanariern, som missade i princip hela hösten, har varit lysande den senaste tiden. Söndagens insats mot Athletic Club var fullständigt dominant. Dessutom verkar det som att det finns en målskytt i mittfältaren. Pedri i den här formen är en av världens bästa centrala fältare, det vågar undertecknad påstå.

Pedri är som bekant ingen La Masia-spelare, utan kom från UD Las Palmas inför den förra säsongen. Affären var dock klar redan i september 2019. Prislappen låg då på fem miljoner euro, men med diverse klausuler.

Det råder ingen tvekan om att Pedri uppnått en hel del sedan dess, och många har funderat över hur mycket Barça faktiskt betalat totalt sett. I veckan kom besked från Ramos Planes, som uppgav att totalsumman inte når upp till 20 miljoner euro.

Alltså, kostnaden för en diamant ligger någonstans under 20 miljoner euro.

Drottningsdokumentär

Fotbollslagsdokumentärerna duggar tätt nuförtiden. Många, för att inte säga de flesta, är rätt trötta och tillrättalagda. Samtidigt finns även några guldkorn. Sunderland-historien är ett gott exempel.

Barça Femení, som återigen leder ligan i överlägsen stil, hade ett fullständigt fenomenalt fjolår. Det hela slutade i en trippel. Under veckan kom nyheten att en serie om framgångarna vid namn ”Matchday: Queens of the Pitch” har producerats.

Återstår att se om serien når upp i samma verkshöjd som lagets fjolår. Serien finns hur som helst att kika på via BarçaTV+.

Välbetalt jobb

Få har väl missat den process som pågår mot den tidigare ledningen med Josep Maria Bartomeu i spetsen. För några veckor sedan presenterade Joan Laporta den utredning som gjorts. En juridisk process väntas.

En av de mer häpnadsväckande uppgifterna var den att journalister ska ha fått betalt för att skriva ”rätt” saker om klubben och framförallt ledningen.

Under veckan kom uppgifter från journalisten Sergi Escudero om att en av journalisterna det handlar om är Marçal Llorente. Knappast en okänd man för folk i Barça-kretsar. Bland annat har Gerard Piqué varit ute och svingat mot Llorente.
 


Enligt uppgifterna handlar det om totalt 320 000 euro i utbetalningar under sex års tid. Även en rad medier ska ha utfört liknande uppdrag, däremot utan betalning. Där nämns SER, RAC1, COPE och Onda Cero.

Det är knappast någon nyhet att media nere i Katalonien inte alltid är vad media ska och förväntas vara. Ett lästips som vidrör ämnet är Johanna Frändén i Offside.

Återstår att se hur allt slutar. Soppa är ett ord som inte ligger allt för långt bort.

Försäsongsplanering

Det må kännas som att sommaren är långt borta, men ni vet hur det är. Plötsligt sitter man där i solskenet och funderar på var någonstans i världen storklubbarna befinner sig för att håva in slantarna under försäsongen.

Barça har både jobbat Asien och USA under de senaste åren. Nu kan det bli en återkomst till de förenta staterna på andra sidan Atlanten.

Det ska nämligen smidas planer om en mini-turnering i sommar. Deltagare hittills är Barça, Real Madrid och Juventus. Även Milan ska ha fått en inbjudan. Vad som gäller för Manchester United framgår inte.

Det var allt för denna vecka. På återseende nästa måndag!

Källor: ESPN, Sergi Escudero, Fabrizio Romano & fcbarcelona.com.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-02-28 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona