La Setmana Blaugrana - v.8: Att betala för neutralitet?
Vem är egentligen denne Negreira, och vad handlar rapporterna om en domarskandal nerifrån Katalonien om? La Setmana Blaugrana tillägnas denna vecka helt till uppgifterna som skakar om Barça.
Vi tar det från början.
Den spanska åklagarmyndigheten har snappat upp tre utbetalningar mellan 2016 och 2018. Från FC Barcelona till José María Enríquez Negreira och hans privata bolag DASNIL 95. Den katalanska radiokanalen Cadena SER var först ut med uppgifterna. Sedan fyllde El Mundo på.
Anledningen till att utbetalningarna är problematiska är att Negreira var vice ordförande för den tekniska kommittén i det spanska fotbollförbundet mellan 1994 och 2018. Enligt Cadena SER betalade Barça 1,4 miljoner euro (vilket motsvarar ungefär 16 miljoner kronor) till Negreira. I gengäld ska klubben mottagit rapporter om domare.
Barças förklaring är att det handlar om konsultering, att uppgifterna varit av upplysande slag. Samma typ av service ska ha använts för att få information kring motståndarlag och tränare.
Negreira har i sitt vittnesmål uppgett att Barça inte fått några fördelar från domarna till följd av utbetalningarna, men man behöver såklart inte vara speciellt konspiratoriskt lagt för att uppgifterna ska väcka en hel del frågor – och det har det sannerligen gjort nere i Spanien.
Summering: det ser inte speciellt bra ut för klubben och varumärket FC Barcelona.
Laportas sågning
Att presidenten Joan Laporta och La Liga-ordföranden Javier Tebas inte drar jämt är knappast någon nyhet. Men när Laporta i veckan gick ut och pratade framför pressen var det uttalanden som helt klart måste kategoriseras i en ny dimension.
– Tebas vill att jag ska avgå, men det finns inte en chans. Han ligger bakom en kampanj mot Barça och mig. Han har fortfarande inte förlåtit oss för att vi se nej till CVC-avtalet (mer om det senare) och för Super League. Han har visat sin anti-Barça-inställning förr, som med Messi 2005 (Tebas försökte förändra Messis registrering med Barça).
– Den som försöker misskreditera Barças historia kommer att mötas av stark respons. Vad vi har uppnått har kostat stora uppoffringar och hårt arbete. Därför kommer jag som president för klubben inte att tillåta sådana försök att fläcka vår historia.
– Tebas vet att han inte längre kan kontrollera Barça på ett sätt som han brukade nu när jag är här. Festen är över.
– Tebas ville att vi skulle skriva på CVC-avtalet, något han styr över. Men vi kommer att hitta bättre avtal.
Broar: brända.
President Joan Laporta has announced that FC Barcelona has taken the decision to outsource an investigation into the events concerning the technical consultancy on referees and players: pic.twitter.com/lqHAvKPlfq
— FC Barcelona (@FCBarcelona) February 21, 2023
Tebas och CVC
Låt oss vara lite mer nyanserade än Laporta.
Det är knappast någon hemlighet att Tebas och Laporta inte kommer överens. Ett ytterligare exempel är Barças registrering av Gavis nya kontrakt, vilket är något som tycks vara Tebas största uppgift i livet att förhindra. Det är bara att konstatera att relationen mellan en klubb och ligans president som ser ut på det här sättet måste beskrivas som både uppseendeväckande och unik.
Barça (tillsammans med Real Madrid och Athletic Club) tyckte som bekant inte att CVC-avtalet var någon speciellt bra idé, vilket knappast föll Javier Tebas i smaken. Sedan kom La Ligas blytunga krav på klubbarnas ekonomi, vilket är anledningen till att Barça tagit till alla palancas för att kunna värva, men också anledningen till att La Liga-klubbarna inte kan spendera på marknaden och att flertalet klubbar inte kunde registrera sina spelare i somras.
Frågan är bara varför Tebas kliver på fullt ut nu. Var fanns han när Bartomeu skickade iväg tre miljarder kronor på Ousmane Dembélé och Philippe Coutinho? När lönerna i det närmare tilläts bli högre än omsättningen?
Det finns många frågor att ställa till Joan Laporta. Men det finns sannerligen många frågor att ställa till Javier Tebas.
Läs alltid Sid Lowe
Rubriken säger det mesta. The Guardians mästerlige journalist täcker det mesta som har med spansk fotboll att göra, och han gör det ständigt med bravur.
Undertecknad nöjer sig helt enkelt med att hänvisa till den här kolumnen.
När vi ändå är på rekommendationsspåret. ESPN:s Samuel Marsden är ett annat tips, så även det relativt nystartade Relevo-gänget. Den som vill ha lite mer fart och glamour ska såklart ratta in på Gerard Romeros streams. Twitter-ikonen Reshad Rahman är också ett måste.
De nya uppgifterna
Efter uppgifterna från Cadena SER och El Mundo tycks spansk press på många sätt gjort bra jobb. Det har nämligen gjorts en hel rad uppföljningar på fallet, och det tycks inte bli mindre snårigt för Barça.
Samtidigt svämmar sociala medier över av diverse videor på domslut till Barças fördel, medan den blåröda delen av internet i sin tur inte varit sena på att hitta sekvenser och visslingar som gynnat rivaler som Real Madrid och Atlético Madrid. Det lär vara två scenarion som kommer att upprepas under lång tid framöver.
Men åter till det som nu kan läggas till i fallet Negreira. Vad som började med uppgifter (från skattesidan, som det så ofta gör) om tre utbetalningar är nu uppe på 20 års betalningar, till ett värde av ungefär sju miljoner euro. Samtidigt har det från andra håll pratats om att Negreira faktiskt inte haft så mycket makt som rapporterna gör gällande (och kanske som han själv påstått). Att det faktiskt kan vara så att han i så fall tagit betalt för tjänster han inte riktigt kunna leverera.
Historien involverar nu flertalet Barça-presidenter: Joan Gaspart, Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu och Joan Laporta. Kanske är det nu vi får se Laporta och Bartomeu på samma sida? Livet är som bekant ofta en fars och Laporta, Bartomeu och Negreira är sannerligen en del av det.
För att runda av, och för att parafrasera Sid Lowe, finns många frågor. Vad är neutralitet? Argumentet tycks vara att betalningarna ska ha skett för att säkra domarnas neutralitet. Men kostar det verkligen sju miljoner euro? Vad var det som Barça faktiskt fick? Och kanske viktigast av allt i ett blårött försvar av agerandet; finns det fler klubbar som gjort liknande saker?
Till sist:
Om du betalar för neutralitet, vad säger det egentligen om dig själv?