La Setmana Blaugrana - vecka 13: Oväntad support, Haaland-gate och chocken

La Setmana Blaugrana - vecka 13: Oväntad support, Haaland-gate och chocken

Det är måndag morgon, och dags för ett färskt La Setmana Blaugrana! Häng med!

Framtid #1

Lionel Messis vara eller icke vara i Barcelona har varit en fråga som diskuterats i månader, och med den nya presidenten Joan Laporta tillsatt kan arbetet med att övertyga klubbikonen dra igång på riktigt. På presskonferensen inför lagets match mot Real Valladolid fick tränare Ronald Koeman frågan om detta och huruvida klubben kommer sätta någon deadline på hans beslut, och då svarade han såhär:

”Självklart är det väldigt viktig, vi kommer göra allting för att Leo ska spela flera år till i den här klubben. Men just nu handlar det inte om nästa säsong. Vi måste tänka på nästa match medan presidenten och hans folk får tänka på framtiden. Vi pratar om framtiden för att det är naturligt att prata om den med varandra men jag som tränare med mina spelare fokuserar enbart på nästa match.”

En sammanbiten men ändå rak Koeman angående Messi och rollfördelningen i klubben. Han vet vad han vill men också var hans huvudfokus är, kontraksförlängningar sköts av folk högre upp i hierarkin.


Framtid #2

Om Messis vara eller icke vara är ett nytt fenomen så är Neymars framtid konstant uppe för diskussion. Enda sedan han lämnade Barça har han, i stort sett, ryktats tillbaka till Katalonien och inte skulle väl sommaren 2021 ge oss något annat.

Under helgen har den katalanska tidningen Diari ARA kommit med uppgifter om att Neymar stoppat förhandlingarna, vars nuvarande kontrakt går ut 2022, om nytt PSG-kontrakt och vara intresserad av en flytt tillbaka till Barcelona. Anledningen ska vara den förhöjda sannolikheten till att Messi faktiskt stannar i klubben och att brassen ska vara mycket beslutsam om att få spela med sin gamle kompis igen. 

Hur allt detta utvecklar sig lär vi få se men att det kommer bli en följetong, igen, kan vi nästan förutsätta.


Oväntad(?) support

Ansu Fati har som bekant varit borta sedan november då han skadade knät i en ligamatch mot Real Betis. Under veckan la den unge spanjoren upp en video på Instagram med några ord om det han gick igenom med tanke på den långa rehabiliteringstiden samt rapporterna om att skadan inte läkt på sättet alla hoppats på.

”För några år sen hade jag en allvarlig skada: en bruten tibia och fibula (smalben). Det gick nästan ett år utan att jag spelade fotboll. Det var många dagar av smärta och lidelse, men också många lärdomar; det hjälpte mig att uppskatta de små sakerna. Med min familj och alla professionella människor runt mig som hjälpte mig så lovade jag mig själv att fortsätta och jobba hårdare än någonsin för att komma tillbaka till det jag älskar mest. Oturligt nog går jag nu igenom en liknande situation igen, men som jag kommer möta med samma mentalitet. Jag vill tacka alla människor som följer mig och supportar mig på en daglig basis. Fotboll är mitt liv och oavsett hur många hinder jag stöter på på vägen kommer jag jag fortsätta kriga för mina drömmar.”, var meddelandet Ansu Fati delade på sina social medier.

Detta skapade en del reaktioner där många kände med 18-åringen och delade med sig av sitt stöd. En av dessa lyckönskningar kom från lite oväntat håll, nämligen från Cristiano Ronaldo. Portugisen delade ett meddelande med en bild på Ansu Fati där han skrev:

”Du kommer att vara tillbaka snart, fortsätt kämpa!”

En mycket fin gest, från Ronaldo.


Haaland-gate

Erling Braut Haaland har alla förutsättningar för att bli sommarens stora transfersaga. Norrmannen har gått som tåget i Borussia Dortmund och när den tyska storklubben nu ser ut att kunna missa Champions League-spel är det mycket som tyder på en flytt. Att agent Mino Raiola och pappa Alf-Inge Haaland då åker runt och besöker olika klubbar för att lyssna på anbud, för normannen kan nog välja exakt vilket lag han vill, så är det inte konstigt att Barcelona är med på listan av stopp.

I veckan var det så dags för pappa Haaland och Raiola att landa i Katalonien för att prata med Laporta och hans folk, men det var inte utan att det blev viss kalabalik på flygplatsen innan dess. Raiola och Alf-Inge Haaland reste tillsammans men som en undanmanöver för att Alf-Inge inte skulle fastna hos kamerorna var planen, enligt Sport, att han skulle gömma sig på toaletten i 30 minuter medan Raiola gick ut och drog på sig kameraljuset. 

Planen gick dessvärre inte i lås då den samlade mediakåren hade information om att Raiola inte kom ensam, så när Alf-Inge Haaland promenerade ut en halvtimme efter så stod givetvis journalisterna och kamerorna uppradade.


Chocken

Barcelonas nya styrelse, ledda av Joan Laporta, har precis tagit sig an sitt nya uppdrag och med det alla detaljer om klubbens situation, där den ekonomiska dragit till sig mest intresse. Enligt TV-kanalen Esport 3 fick sig de nya ledarna en chock när de summerade siffrorna då de var värre än förväntat och de räknar med en förlust på 350 miljoner euro när de senare summerar innevarande säsong.

Trots detta har Ferran Reverter, klubbens nya generaldirektör, pratat om situationen med optimism inför Laporta och den övriga styrelsen och han är övertygad om att situationen ska gå att vända samtidigt som de är slagkraftiga på transfermarknaden.

Låter som ett ”mission impossible” för ett otränat ekonomiskt öra men det ska onekligen bli spännande att följa.

Det var allt för den här veckan! På återseende om en vecka. :)


Källor: fcbarcelona.com, barcablaugranes.com, marca.com, sport.es

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222021-04-05 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona