La Setmana Blaugrana - vecka 14: ”Straffen är den stora grejen – den är kristallklar”

La Setmana Blaugrana - vecka 14: ”Straffen är den stora grejen – den är kristallklar”

Koemans ilska, Zidanes mothugg och Dembélés hemlighet. Detta, och mycket mer, sätter La Setmana Blaugrana tänderna i den här veckan!

Ilskan

Och vi tar avstamp i helgens klassiker.

Eller i Ronald Koemans efter-matchen-ilska, snarare. Barcelonas holländske tränare var nämligen allt annat än nöjd med domarinsatsen på Alfredo Di Stéfano-stadion, och skrädde knappast orden när han intervjuades av ESPN efter strax efter slutsignalen:

”Först och främst vill jag säga att vi gjorde en dålig första halvlek. Både offensivt och defensivt. Därom råder ingen tvekan.”

”Men vi såg alla vad som hände. Som Barçafan kan du inte vara nöjd med domarnas insats.”

”Min enda önskan är att domarna fattar rätt beslut. Först missar de en straff, och sedan får de bara ihop fyra minuters stopptid trots att domaren ägnade åtminstone tre minuter till att byta ut sin utrustning. Men straffen är den stora grejen. Den är kristallklar. Huvuddomaren, linjedomaren, VAR-rummet – någon borde ha sett den.”


Snälla, Tintin. Tänk på hjärtat.


Mothugget

Inget kan existera utan sin motsats, brukar det heta inom buddhismen.  

Tydligen gäller detsamma inom fotbollsvärlden. Precis som Ronald Koeman intervjuades nämligen Zinedine Zidane efter lördagens drabbning, och till ingens överraskning stod fransmannens bild av domarinsatsen i rak kontrast till holländarens:

”Domaren blåste inte straff, eftersom det inte var någon straff.”

”Vad gäller stopptiden var det beslutet som fattades. Vi fokuserar på vad som hände på planen.”

”Att påstå att vi vann på grund av domaren är nonsens. Vi vann på planen.”


Agreed, Zizou.


Sportchefen

Så över till något helt annat.

Nämligen Joan Laporta. Och hans sportsliga ledning, som sakta men säkert börjar ta form.

I veckan landade nämligen uppgifterna: Joan Laportas nya ”director of football”, Mateu Alemany, vill behålla Ramon Planes som sportchef. Som bekant har Laporta och Co. varit på jakt efter Jordi Cruyff – en jakt som alltjämt pågår, om man får tro spanska uppgifter – men enligt såväl Marca som Football Espana har Planes erbjudits en kontraktsförlängning med klubben, vilket innebär att 53-åringen kan komma att stanna.

Planes anslöt som assisterande sportchef sommaren 2018, innan han ersatte sparkade Eric Abidal i somras.


Kontraksförslaget

Vilket osökt leder oss till veckans transfernytt.

Och hör och häpna – det handlar om Eric Garcia.

Manchester Citys La Masía-alumn fortsätter nämligen att kopplas ihop med FC Barcelona, men enligt bland annat Marca har affären komplicerats rejält sedan Joan Laporta tog över Barça-rodret i början av mars.

Eller komplicerats och komplicerats. Barça har inte råd, helt enkelt. Åtminstone inte med den lön som Bartomeu och Co. erbjöd, varför team Laporta har kommit med ett nytt, betydligt mindre lukrativt kontraktsförslag.

För ytterligare transfernyheter, klickar ni här!


Hemligheten

Vad är egentligen hemligheten till Ousmane Dembélés nyfunna Barça-form? Tränar han annorlunda? Har han förändrat sin diet? Eller har han helt enkelt tagit sig i kragen, och bestämt sig för att en gång för alla byta ut sin (enligt uppgift) kaotiska livsstil?

Ingetdera, visar det sig. Det hävdar åtminstone huvudpersonen själv, som i veckan intervjuades av BeinSports:

”Allt det där med att jag måste leva hälsosammare är bara snack. Skadorna skedde inte på grund av det. Tro mig, du blir tillbringar inte fyra säsonger i en klubb som Barça med en dålig livsstil.”

”Min framtid? Jag har fortfarande ett år kvar på mitt kontrakt. Det har inte förts några diskussioner med klubben ännu om en förlängning, men jag är lycklig.”



Det var allt för den här veckan! Ta hand om er, och på återseende nästa måndag. :)


Källor: barcablaugranes.com, marca.com, football-espana.net, beinsports.com, espn.com
 

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2021-04-12 07:27:00
Author

Fler artiklar om Barcelona