La Setmana Blaugrana – Vecka 15: Motgångar och frågetecken
Nere för räkning, men med hoppet om dubbeln intakt – F.C Barcelonas kräftgång fortsätter, och det är hög tid för det katalanska flaggskeppet att bekänna färg. Är formsvackan tillfällig, eller finns det verklig fog för oro? Allt detta, och mycket mer, ska redas ut i veckans La Setmana Blaugrana! Häng med!
Nere på knä
Barca är nere för räkning.
Efter veckans bittra uttåg ur Champions League var det nya tag som gällde för Enrique och Barca som, med sex omgångar kvar att spela, alltjämt stod med ett fast grepp om ligatiteln.
I såväl media som i omklädningsrummet var tongångarna trots allt positiva, och budskapet var lika tydligt som samstämmigt: Nu går vi för dubbeln.
Första hindret på vägen mot titeln kom i form av Valencia C.F, som på lördagskvällen gästade ett välfyllt Camp Nou. Ett välkommet motstånd, med 7-0-krossen färsk i minnet, och med tanke på Valencias haltande säsong. Manuset var skrivet – detta skulle bli kvällen då Barca reste sig upp, och inledde språngmarschen mot titeln.
Verkligheten ville dock annat.
Med en ny förlust på kontot kan vi konstatera att Atlético de Madrid – åtminstone poängmässigt – nu står jämsides F.C Barcelona i den spanska ligatoppen. Efter att ha imponerat inledningsvis styrde Ivan Rakitic in bollen i eget mål och vips, så var uppförsbacken ett faktum. Med ledningen i ryggen kunde Valencia flytta tillbaka positionerna, och tvinga Barca till det handbollsspel som de minst av allt önskade sig.
Hoppet om dubbeln lever i allra högsta grad. Tata Martinos spöke likaså…
Förstasidan
Morgonen efter Champions League-debaklet publicerade tidningen Sport en minst sagt spektakulär förstasida där man reste frågetecken kring Barcas djupa formsvacka.
Bokstavligt talat – i syfte att belysa, kritisera och stötta laget ställde tidningen 15 stycken frågor gällande dagens, krisande Barcelona. Nedan följer frågorna, som jag tycker målar en rättvis bild av den rådande situationen:
1. Why have Barça slipped at the key moment
2. Why can this still be an excellent season?
3. Why has Luis Enrique stopped rotating?
4. Why has Messi gone five matches without scoring?
5. Why has Neymar disappeared since the Balon d'Or?
6. Why can Barça still turn this around?
7. Why did Luis Enrique renounce Barça's style in the first half against Atletico?
8. Why do we still have to trust in the trident??
9. Why did they not sign another striker in the winter window?
10. Why have Aleix Vidal and Arda Turan contributed so little?
11. Why have the squad players disappeared?
12. Why are there so many untouchable players guaranteed their place?
13. Why has the youth system stopped providing the solution?
14. Why are Luis Enrique and the players so hostile to the press?
15. Why have Pique's Periscopes stopped?
Om man bara satt på svaren…
Messi 3.0
Vad har framtiden att erbjuda Leo Messi?
I och med det bittra uttåget ur Champions League tog skribenten – tillika före detta Barca-anfallaren – Pichi Alonso tillfället i akt och spekulerade kring den argentinske superstjärnans framtid.
Att framtiden finns i Katalonien råder det inga tvivel om, enligt Alonso. Det är snarare Messis roll i lagbygget Barca som Alonso vädrar sina tankar och farhågor kring. Först och främst pekar ex-anfallaren på likheterna mellan 2014 års upplaga av Leo Messi, och den Messi som – sedan landslagsuppehållet i slutet av mars – inte varit sig lik.
Utbrändhet är nyckelordet för Alonso som menar att Messi – på ålderns höst, i likhet med spelare som Iniesta och Xavi – bör spela färre matcher per säsong och därmed eliminera risken för utbrändhet:
”Skydda Messi, tänk på hans framtid. Ta hand om honom. Han är alltjämt en av de mest aktiva spelarna i Barca och han har massor av fotboll kvar i sina fötter, och i sitt huvud. Men de måste tänka på hans bästa, och ta hand om honom.”
För att läsa artikeln i sin helhet, klicka på länken nedan:
http://www.sport-english.com/en/news/barca/pichi-alonso-what-should-leo-messis-barca-future-hold-5059951
Mot självständighet… Eller?
Vägen mot katalansk självständighet är en brokig sådan.
Sedan Carles Puidgemont tillträdde som regeringschef över den semi-autonoma katalanska regeringen, tilltog hoppet om ett självständigt Katalonien ordentligt – efter många turer fram och tillbaka tillät det vänsterrevolutionära vågmästar-partiet CUP alliansen Junts pel sí att bilda regering, och därmed inleda brytningen med Spanien. Vägen var utstakad, och Kataloniens separatister såg äntligen ett ljus i tunneln.
I skrivande stund är tongångarna annorlunda.
Den spanska regeringens motstånd har enligt uppgifter slagit rot hos Puidgemont, som i veckan erkände att vägen mot självständighet är längre än befarat, och att man inte kommer att deklarera sin självständighet utom politikens gränser.
Så sent som i måndags menade Puidgemont i en intervju med den spanska tidningen Daily Expansion att man inte kommer att anstränga sig förgäves för att uppnå självständighet inom de närmsta 18 månaderna, men att målsättningen förblir densamma:
”Vi kommer att göra allt nödvändigt arbete för att göra Katalonien till en självständig stat.”
Den katalanska regringen har, sedan Puidgemonts tillträdande i januari, arbetat med att grundlägga administrativa strukturer, såsom ett regionalt finansdepartement och ett socialt säkerhetssystem. Allt för att stärka förutsättningarna för utbrytningen från Spanien, som enligt Puidgemont bör vara en politisk process, snarare än en revolution.
Majoriteten av de stora, spanska partierna är dock moståndare till det katalanska självständighetsprojektet. Undantaget är det socialdemokratiska partiet Podemos, som påstår sig vara för en giltig, katalansk folkomröstning.
Missing: Arda Turan
Försvunnen: Arda Turan.
Den turkiske landslagsmannen har knappast gjort något avtryck sedan flytten till Katalonien, och i takt med de många, tveksamma insatserna har rösterna höjts kring nyförvärvet från Atlético.
Den fysiska formen, rollen i laget, motivationen – egentligen alla stenar har vänts i hopp om att hitta svaret på frågan som Barca-supportrar världen runt ställer sig själva: Vad är på tok med Arda Turan?
Enligt undertecknad går Ardas svaga form direkt att härleda till Enriques val av position för Turken. Visst, konkurrensen är stenhård, men i mina ögon är Arda ett perfekt alternativ för Messi eller Neymar på ytterpositionerna. På mittfältet kvävs den kreativitet som Turan bevisligen besitter, och som han visar upp gång efter annan i det turkiska landslaget.
Med det sagt är det inte lätt att bli en fundamental pusselbit i Barcelonas lagbygge. Spelidén är minst sagt cementerad, och hur lysande du än var i din förra klubb kommer du hamna i skymundan av superstjärnor som Messi och Neymar. Spelare som Alexis Sanchez och vår egna Zlatan Ibrahimovic är typexempel på spelare växer med ansvar, men som av naturliga skäl inte fick iklä sig en härförar-roll i Barcelona. Ivan Rakitic är ett exempel på motsatsen.
Vilken typ av spelare Arda är, återstår att se.
Det var allt för denna vecka. Forca Barca!
Källor: Sport.com, thelocal.es, marcadores.com,