La Setmana Blaugrana - vecka 18: Framtidsplaner

La Setmana Blaugrana - vecka 18: Framtidsplaner

La Setmana Blaugrana rullar på och denna vecka kollar vi in i framtiden. Kommer ter Stegen skriva på? Stannar Arthur? Blir det ens någon fotboll? Häng med så får du svaren!

Stoppade planer

Marc-André ter Stegen har sedan sin flytt till Barcelona från Borussia Mönchengladbach 2014 växt ut till en av världens absolut bästa målvakter och många har han just som ensam etta. Detta gör att klubben, föga förvånande, gärna ser att supertysken stannar så länge det är möjligt vilket innebär att hans nuvarande deal till 2022 är i kortaste laget. Kontraktsförhandlingar påbörjades för några månader utan at något blev klart. När ter Stegen i veckan då gick live på sin Instagram fick han en fråga om sitt vara eller icke vara i klubben och berättade då att förhandlingarna i nuläget gått i stöpet på grund av covid-19, han manade dock till lugn angående detta och påstår sig vara mycket lycklig i Barcelona.

Även om kommentarerna är lugnande ur ett fanperspektiv så är det inte utan att man höjer på ögonbrynen då förhandlingarna flera gånger rapporterats gå trögt redan innan coronakrisen, ett rykte som fick ännu mer fart när Ajax målvakt, tillika La Masia produkten, André Onana rapporterades vara ett eventuellt värvningsmål.

Men ter Stegens egna ord får väl ändå (önsketänkande) väga tyngst här:

”Jag är lycklig i Barcelona och den sportsliga situationen är bra, vad mer kan jag önska mig?”


Ryktesbomben

Jadon Sancho har varit hett villebråd sista året då han fullkomligt exploderat på den stora scenen när han gjort succé i Borussia Dortmund och dragit åt sig intresse från alla möjliga håll. Barcelona är givetvis en av dem som nämnts som eventuella intressenter men det snacket har aldrig riktigt fått fäste, intresset har helt enkelt inte varit närheten av det från de engelska storklubbarna. Men nu kommer de tyska mediegiganterna Bild och rapporterar om att katalanerna följer engelsmannen noggrant och eventuellt är beredda att inkludera stjärnskottet Ansu Fati i dealen.

Neymar är dock alltjämt klubbens plan A men om den operationen, som alla vet är extremt komplicerad, inte går att lösa ska Barcelona vara redo att jobba på Sancho vid sidan om.

20-åringen värderas till €117M och en affär lär hamna på minst den summan, även post-corona.


Framtiden #1

Arthurs framtid har diskuterats flitigt nere i Katalonien den senaste veckan då det för några dagar sen kom sensationella uppgifter om att brassen placerats på övergångslistan. I samband med detta kom ett rykte som involverade Juventus där Arthur skulle gå till Turinklubben och Miralem Pjanic i motsatt riktning. Ryktet oroade många supportrar men fick sig några dagar senare ytterligare en vändning då huvudpersonen själv uttalade sig i en intervju:

”Det är alltid spekulationer men min plan är tydlig, det enda alternativet som intresserar mig är att stanna i Barcelona. Jag mår bra här och är tacksam för klubbens och tränarstabens förtroende i mig. Jag vill vara helt klar med att min enda önskan är att vara kvar här.”

Huruvida klubben bryr sig om Arthurs önskningar eller inte är ännu oklart men nog skulle en försäljning av 23-åringen kännas underlig.


Framtiden #2

Jean-Clair Todibo, 20, kom till Barcelona från Toulouse vintern 2019 och har inte fått den speltid han förmodligen önskade trots att övergången kom väldigt mycket från ingenstans. Men Gerard Piqué, Clement Lenglet och Samuel Umtiti är svåra namn att ha framför sig och inget man petar i första taget, trots detta har han imponerat när han fått chansen där hans insats mot Inter i Champions Leagues gruppspel denna säsong sticker ut. I januari lånades fransmannen ut till tyska Schalke 04 med en utköpsklausul på cirka €25M men som det ser ut nu kommer de inte aktivera den. Istället sägs Barcelonas ledning vara i långt gångna förhandlingar med engelska Everton där en övergångssumma på €20M plus bonusar förhandlats fram. Klubben vill ha en återköpsklausul men engelsmännen ska inte vara särskilt glada i den idén.

Everton är dock inte ensamma om att vara intresserade av Todibo och Merseyside-klubben kan få hård konkurrens om ynglingens signatur.


Framtidsplanerna

Även om fotbollen är sekundär i tider som dessa så jobbas det för fullt för att planera inför återkomsten, när det nu blir aktuellt. Frankrike, Belgien och Holland är exempel på länder som ställt in resterande delen av säsongen medan de andra storligorna ännu väntar, även UEFA väljer att inte klubba något ännu.

För Barça är det självklart så att La Ligas vara eller icke vara är det viktigaste och även om en återkomst känns några veckor bort (minst) med tanke på den totala lockdown som varit i Spanien och fortfarande pågår till stora delar så har det börjat sippra ut information från det spanska ligaförbundet om hur framtidsplanerna ser ut. Och allting går inte hem hos spelarna.

I ett nyligen publicerat protokoll så jobbar ligan med ett alternativ som innefattar isolering för klubbarna och där med gör att de behöver vara ifrån sina familjer ett antal veckor, något som inte uppskattas hos de inblandade. Dessutom kräver ett sådant här genomförande coronatestande för alla som ska vistas på berörda områden och även där tycker spelarna att idéen lämnar mycket att önska, det finns de som är i större behov av dessa tester än professionella atleter.

Det var allt för denna gång, ta hand om er så ses vi om en vecka igen!

Källor: fcbarcelona.com, sport.es, bbc.com

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-05-04 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona