La Setmana Blaugrana – vecka 3
För eller emot katalanskt självstyre? Det är frågan.

La Setmana Blaugrana – vecka 3

Ännu en blåröd vecka har passerat, och lokomotivet F.C Barcelona tuffar vidare i jakten på titlarna, blickande framåt mot våren. Mot denna vår, och många vårar framöver – efter såväl guldkantade Fifa-galor som besked om framtiden är det med stor tillförsikt, och en gnutta ovisshet, som Barca ser in i framtiden. Allt detta, och mycket mer, ska avhandlas i veckans nyhetssvep. Det är nämligen måndag, och dags för La Setmana Blaugrana. Häng med!

Full fart framåt
 
F.C Barcelona håller ångan uppe.
 
Efter anvancemanget och utklassningen mot Espanyol respektive Athletic Bilbao kan Barca dels se fram emot kvartfinalerna i Copa del Rey, och dels räkna in tre nya poäng i jakten på Atletico de Madrid – huvudstadsklubben som alltjämt leder ligan med två poängs marginal.
 
8-0 på två matcher talar sitt tydliga språk, och i ärlighetens namn rådde det aldrig några tvivel om vilket lag som skulle gå segrande ur veckans två drabbningar.
 
Efter 4-1-segern på Camp Nou var en transportsträcka till match att vänta när Barca, i Copa del Rey-åttondelsfinalens returmöte, gästade Cornella El-Prat på onsdagskvällen. Och visst skulle Barca göra processen kort – efter två mål signerade Munir El Haddadi skrevs slutresultatet till 0-2 i en match utan riktig nerv.
 
Inte heller helgens på förhand svåra ligamatch mot Athletic Bilbao skulle innehålla nerv – efter utvisningen i den 5:e minuten på Bilbao-målvakten Gorka Iraizoz kunde Barcelona enkelt koppla ett stenhårt grepp om matchen, som slutade 6-0 i katalansk favör.
 
Det är emellertid inte sista gången som baskerna gästar Camp Nou denna säsong.
Redan innan helgens möte lottades kvartsfinalerna i Copa del Rey, och för Barcas del föll lotten på just Athletic Bilbao.
 
Och helgens seger till trots –  ingen har väl glömt tilltvålningen i den spanska supercupen inför säsongen?
 
Jag minns det klart och tydligt, det kan jag lova.
 
 
Ställningstagande
 
Huruvida en fotbollsklubb bör eller ska tillåtas ta öppen ställning i rådande, politiska frågor är något som klubbar och dess supportrar  ständigt brottas med. Fotbollsklubbar i allmänhet, och F.C Barcelona i synnerhet.
 
Då F.C Barcelona i allra högsta grad är ett flaggskepp för Katalonien och dess politiskt laddade förflutna, är det relevant att diskutera klubbens roll i självständighetsprojektet som regionen och dess nyformade regering i skrivande stund bedriver.
 
Runtom Camp Nou skanderas självständighetsramsor varje gång som det spelas fotboll, och ett flertal spelare har öppet tagit ställning i debatten gällande Kataloniens vara eller icke vara.
 
Men trots den vedertagna sanningen att såväl styrelseledamöter som spelare står bakom självständighetskampen – och trots det faktum att klubben i oktober 2014 skrev under den katalanska regeringens initiativ gällande Kataloniens framtida självstyre – bedyrar presidenten Josep Bartomeu att klubben i nuläget är neutrala i frågan.
 
Vilket för oss till den senaste ”kontroversen”.
 
Med hjälp av klubbens officella twitterkonto välkomnade F.C Barcelona, på två olika språk, den nya katalanska regeringschefen Carles Puidgemont, vars anställning i mångt och mycket möjliggjort en fortsatt utveckling av självständighetsprojektet.
 
På engleska löd meddelandet som följande:
 
”Congratulations to President Puigdemont. The best of luck for this exciting and historic era which Catalonia is embarking on today”
 
Knappast opartiskt, kanske ni tänker? Nåväl, men det är den spanska tweeten som fått mest uppmärksamhet.
 
I det spanska meddelandet skriver klubben nämligen ”Nuestro País, Catalunya” (Översättning. ”Vårt land, Katalonien”), istället för bara ”Catalonia” – vilket har tolkats som ett ställningstagande i frågan.
 
Klumpigt eller medvetet – ni får själva avgöra.
 
 
Guldfeber
 
Världens bästa fotbollsspelare heter Leo Messi.
 
Åtminstone om man ska tro på förbundskaptener, lagkaptener och journalister runtom i världen. Vid den årliga Fifa-galan i Zurich delades nämligen priset för världens bästa fotbollsspelare 2015 –  Fifa Ballon d´or – ut till den argentinske superstjärnan, som efter att ha tvingats se Cristiano Ronaldo vinna priset två år i följd, återigen kan titulera sig som planetens främste spelare.
 
Barcas nummer tio har därmed vunnit otroliga fem stycken Guldbollar, och att döma av inledningen på det nya året kan det komma att bli ännu fler.
 
Mitt i Messi-febern kammade även Luis Enrique hem ett stort pris, vilket nästan hamnat i skymundan. Till följd av Barcelonas historiskt framgångsrika säsong prisades asturiern som världens bästa tränare 2016, och går därmed i sin föregångare Pep Guardiolas fotspår.
 
Det kan tyckas som en lätt uppgift att coacha ett av världens bästa fotbollsslag – enkelt är det att till exempel stirra sig blind på supertrion MSN och deras enorma inflytande i laget.
 
Lika enkelt är det att glömma förra säongens tyngre ögonblick, och sättet som Luis Enrique, utan att låta sig nedslås, vågade förändra F.C Barcelona.
 
Luis Enrique rätade ut ett tilltrasslat, alltför sidledsspelande lag – och gjorde de till mästare.
 
Hatten av Lucho!
 
 
Ny ungdomsmodell
 
F.C Barcelonas välkända och historiskt framgångsrika ungdomsakademi, La masia, har på sisitone varit under luppen efter otaliga försäljningar av lovande ungdomsspelare, till förmån för kortsiktiga injektioner i form av dyra spelarköp.
 
Intressant var det därför att lyssna till klubbens presentation av den nya ungdomsmodellen på torsdagen, som redogjorde för planerna kring ungdomsverksamheten de kommande sex åren.
 
Klubben menar att modellen bottnar i fem olika områden som man fokuserar på:
sportslig framgång, social integration, infrastruktur, det globala varumärket och ekonomisk hållbarhet.
 
Vidare trycker klubben extra på rekryteringen och formandet av ungdomsspelare på säväl flick- som pojksidan. All ungdomsverksamhet ska enligt klubben genomsyras av Barcelonas spelmässiga filosofi och sociala värdegrund. Rekryteringen av spelare ska ske inom Fifas regelverk, och med ett uteslutande fokus på  spelare inom Katalonien och Spanien, åtminstone vad gäller spelare under 16 år.
 
Själv är jag kluven. En del av mig drar en lättnadens suck, medan en en annan tycker sig ana ett spel för gallerierna.
 
Tiden får utvisa vilken del av mig som har rätt.
 
 
Aguero – inte Suaréz
 
Luis Suaréz har på kort tid slagit sig in i Barcelonas historieböcker efter en minst sagt imponerande debutsäsong och otaliga, avgörande insatser i såväl liga- som Champions League-sammanhang
 
Verklighetens kunde emellertid sett annorlunda ut – detta menar den före detta sportsliga direktören tillika målvaktsikonen Antoni Zubizarreta, som i en intervju med tidningen Marca avslöjade att uruguayanen inte var klubbens förstaval på anfallspositionen.
 
I själva verket var det Manchester Citys argentinske målgörare, Sergio ”Kun” Aguero, som Barca hade siktet inställt på efter vm i Brasilien 2014.
Ödet – för att inte nämna transfer-budgeten – ville dock annat, och till sist var det Liverpools Luis Suaréz som landade i Katalonien.
 
Ibland faller saker och ting väl ut, helt enkelt.
 
 
Det var allt för denna vecka. Vi ses nästa måndag!
 
Till dess, Visca el Barca!

 
 
Källor: fcbarcelona.com, espn.com, marca.com, sport.com, marcadores.com, dn.se

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2016-01-18 15:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona