La Setmana Blaugrana - vecka 40: Revanschen

La Setmana Blaugrana - vecka 40: Revanschen

La Setmana Blaugrana är tillbaka och denna vecka pratar vi om framtid, Bartomeu och Coutinhos revansch. Häng med!

Framtid

Jean-Clair Todibo har inte gjort många matcher för Barcelona sen han kom från Toulouse för drygt ett år sedan men trots det har han blivit populär bland supporterled. Han har imponerat de minuter han spelat och dessutom stått för en klar godkänd tid i Schalke 04 vilket lätt till att en relativt stor skara av fans vill se honom som en av mittbacksalternativen bredvid givna Piqué och Lenglet. Det är dock Bartomeu och Co. som styr klubben och där är visionen klar, sälj honom.

Fulham har länge varit huvudspåret och summan sägs ligga på €18M. Men med bara några få detaljer kvar att lösa innan transfer deadline den 5 oktober har Borussia Dortmund under de sista dagarna gett sig in i leken, något som ska ha fått huvudpersonen själv att trycka på bromsen och avvakta. Enligt Sport är fransmannen betydligt mer sugen på en återkomst till Tyskland än den engelska ligajumbon, och man kan ju förstå varför. Dortmund ska däremot inte vara i närheten av att matcha britternas bud rent ekonomiskt vilket fått Todibos flytt att dröja.

Dortmunds intresse kan komma som en överraskning för många men Todibo ska ha övertygat så pass mycket under sin tid i Schalke att Borussia Dortmund blivit sugna, ett kvitto på hans talang så gott som något. De får dock snabba sig då det bara är timmar kvar till fönstret stänger.


Framtid #2

Den gamle akademispelaren Eric García har varit ett av Barcelonas huvudmål hela sommaren och det har knappast gjorts en hemlighet av det, alla vet om det. Bud på bud ska dock ha nekats av Manchester City och så även det senaste. €15M plus bonusar var vad City fick på bordet vilket är cirka €5M mindre än de ska vara villiga att acceptera. Problemet för de ljusblå från Manchester ligger dock i att García inte är sugen på att förlänga sitt nuvarande kontrakt som går ut i sommar så det är alltså sista chansen att få betalt för honom, annars riskerar de att mista honom som Bosman.

Ett tecken på att de faktiskt har räknat med att släppa honom är värvningen av Rúben Días från Benfica samt Natha Aké från Bournemouth, men tiden är knapp och klubbarna fortfarande inte överens.


Misstroendeförklaringen

”The vote of no confidence”, eller misstroendeförklaringen på svenska, har vi täckt tidigare i La Setmana Blaugrana och vindarna blåser åt rätt håll, åtminstone om man är anti-Bartomeu (och vem är inte det?). De samlade rösterna, som var tillräckliga till antalet, ska nu verifieras och det ser ut som att det kommer räcka även där. När signaturerna är verifierade och antalet som behövdes nå officiellt är nått (16.500) kommer det att hållas en omröstning om Bartomeus vara eller icke vara som president för FC Barcelona.

För att Bartomeu sen ska tvingas avgå krävs att 66% av Barcelonas röstberättigade medlemmar röstar för att han ska lämna, om inte så sitter han kvar tills det ”vanliga” valet i mars.


Förvandlingen

Phillippe Coutinho flög inte under Ernesto Valverde, vilket ledde till en utlåning till Bayern Munchen, och under Quique Sétien hann han aldrig få chansen. Men med Ronald Koeman in som huvudcoach var det en revanschsugen brasse som återvände från Tyskland och såg sin chans, som han än så länge tagit med bravur. När Koeman själv fick frågan vad Coutinhos positiva insatser berodde på sa han så här:

”Det är en bra fråga och svaret är väldigt enkelt, han är en väldigt bra spelare. Det är allt. Han lärde sig mycket i England och mycket i Bayern Munchen. Mitt jobb som coach är att få ut det bästa av varje spelare och det börjar med att spela dem i rätt position. Jag tror det ger större självförtroende. Allt sånt hjälper men i slutändan handlar det om hur bra en spelare är, och Coutinho är en bra spelare.”

Att vira in saker och ting i onödiga ord och formuleringar är inget för Koeman, något han med tydlighet visat upp under sina första veckor i Katalonien. Befriande ändå, på många sätt. Ibland behöver inte sanningen vara särskilt svår.


Idolen

Det är inte sällan nyförvärv till Barcelona är öppna i sin dyrkan av Lionel Messi, Frenkie de Jong gjorde det till exempel väldigt klart när han kom förra sommaren och Sergino Dest ville inte vara sämre.

När amerikan-holländaren pratade med klubbens officiella kanaler samt holländska De Telegraaf berättade han om känslorna som nybliven Barçaspelare.

”Allting jag får vara med om nu är otroligt. Det är en ära att få spela i det bästa laget i världen, det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag kom hit för att få spela med de bästa spelarna och det första jag vill göra är att bli bättre, sen vinna allt. Jag kommer springa tills mina lungor tar slut på syre för Messi.”

Den störste är alltjämt just störst.

Det var allt för den här veckan. Ta hand om er, och på återseende nästa måndag!?


Källor: marca.com, fcbarcelona.com, sport.es

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-10-05 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona