La Setmana Blaugrana – vecka 6: Världens bästa 18-åring

La Setmana Blaugrana – vecka 6: Världens bästa 18-åring

God morgon! Hoppas ni alla blev träffade i armen av Amors pilar under helgen och att ni nu är redo att ta er an ett rykande färskt La Setmana Blaugrana, levererat med extra mycket kärlek.

Covid Nou

Oavsett om man fick en av Amors pilar i armen under helgen eller inte, så kommer det snart eventuellt finnas möjlighet att få ett annat stick i armen på Camp Nou: nämligen vaccin mot Covid-19. Efter att ha sett hur New York använt Yankee Stadium som vaccinationsplats så hoppas man nu i Katalonien på att göra Camp Nou till ett av flera vaccinationscenter i regionen. Även om en första kontakt är tagen med klubben angående detta så kan inget slutgiltigt beslut klubbas igenom förens den nya presidenten är på plats.

Legendarens röst

Just det ja, en ny president ska ju väljas. Vem det blir av Victor Font, Joan Laporta och Toni Freixa? Det återstår givetvis att se, även om många håller Laporta som favorit till att vinna valet som är planerat att hållas den 7e mars. Om inte Laporta var tydlig favorit sedan tidigare, så lär hans aktier knappast försämrats efter att Jordi Cruyff, son till framlidna legendaren Johan Cruyff, uttalat sig i veckan:

Jag är övertygad om att min far hade röstat på Laporta. Jag är övertygad om att jag själv hade röstat på Laporta. Barça och fansen måste känna stolthet, känna sig fruktade. Tidigare och nuvarande spelare pratar alltid väl om Laporta. Xavi har sagt att Laporta var den bästa presidenten han någonsin haft. Barcelonafansen vill tillbaka till den goda tiden. Laporta tog vågade beslut och folk vill känna de forna känslorna igen

Utmanaren

Varken far eller son Cruyff hade alltså röstat på någon annan än Laporta, men där går dem bort sig om man frågar utmanarkandidaten Toni Freixa. Freixa som tidigare var en del av den styrelse under Sandro Rosell som tog över efter Laporta, varnar för att rösta in Laporta igen:

År 2010 hade vi en klubb i en väldigt liknande ekonomisk situation som idag. När det finns en kandidat som säger att han kommer göra om allting som han gjorde förra gången så kanske det är bättre att han avstår eftersom det då inte fanns en pandemi. Vi lyckades vända situationen, minska skulder och vinna titlar

Freixa menar också på att han har en tydlig plan på hur ekonomin ska styras upp:

Vi har en plan för att reducera kostnader. Vi kommer prata med alla spelare, inte minst Messi. Han har själv redan sagt att han känner till klubbens situation och vi måste hitta lösningar tills pandemin är över

Världens bästa 18-åring

Om det var någon som fortfarande var tveksam vem rubriken syftar till, så blev det möjligtvis lite tydligare i veckan när Franska L´Equipe presenterade sin lista på världens bästa fotbollsspelare som är födda 2001 eller senare. Vem som toppar listan? Ansu Fati, född 31 oktober 2002. Givetvis oerhört kul för Fati som missat delar av säsongen på grund av skada och jag tror jag pratar för många när jag säger att man längtar tills han är tillbaka på planen.

Under tiden får vi dock inte glömma att njuta av världens fjärde bästa spelare som är född 2001 eller senare enligt L´Équipe, nämligen Pedri. Framtiden ser onekligen ljus ut för både Pedri och Fati, minst sagt!

Inget kärt återseende

Champions League i veckan, kul! Som få har missat så vankas det stormöte direkt då Barça tar emot PSG på Camp Nou. Ett möte som blivit känsligt de senaste åren, inte minst på grund av 6-1-resultatet och Neymars övergång med efterföljande oupphörliga transfersagor. En av de absolut tydligaste huvudrollsinnehavarna i detta dubbelmöte, Neymar, kommer dock missa första mötet och går en kamp mot klockan för att komma till spel i returen den 10e mars.

Under cupmötet med Caen i ondsags kväll så klev Neymar av skadad och PSG har meddelat att han kommer missa ungefär fyra veckor, vilket alltså utesluter spel på Camp Nou helt och hållet. Tråkigt för Neymar, PSG och även för alla tittare världen över skulle jag tro. Samtidigt var det nog en hel del som drog en lättnandes suck bland Koeman och co.

Låt oss hoppas att lättnadens suck inte innebär underskattning utan att man nu tar chansen och försöker avgöra redan i första mötet, precis som PSG borde ha gjort senast det begav sig. ¡Visca!

Källor: football-espana.net, barcablaugranes.com, marca.com
 

Dino Curovac2021-02-15 06:00:00

Fler artiklar om Barcelona