La Setmana Blaugrana – vecka 8: Nuevo Larsson, Barça-Gate och Messi x 3

La Setmana Blaugrana – vecka 8: Nuevo Larsson, Barça-Gate och Messi x 3

Martin Braithwaites debut, ledningens dementi och Messis intervju. Detta, uppblandat med ytterligare ett par Messi-godbitar, bjuder nyhetssvepet på den här veckan. Det är måndag morgon, och dags för La Setmana Blaugrana! ¡Som-hi!


Barça-Gate

FC Barcelona är i blåsväder.
 
Och inte så lite heller. Inte bara har klubben fått utstå kritik för värvningen av Martin Braithwaite – ingen har väl missat den sociala medier-skandal som briserade förra måndagen, och som fått förtroendet för Barças president, Josep Bartomeu, att tillfälligt störtdyka.
 
Trodde väl inte det. Men ändå: vi inleder svepet med den dementi som publicerades bara timmar efter att nyheten slog ned, där klubben - hör och häpna! - hävdar att man inte har haft den blekaste aning om att vad deras egen tjänsteleverantör har sysslat med…
 
”With regards to information published today about the contracting of a company dedicated to creating opinion on social media with a view to damaging the image of third parties related directly or indirectly with the Club, FC Barcelona: 

1.- Roundly deny any relationship, and furthermore, the contracting of services linked to social media accounts that have broadcast negative or disparaging messages related to any person, entity or organisation that may be, or have been, related to the Club. 

2. - I3 Ventures, a service provider to the Club, has no relationship with the accounts mentioned and, if any relationship were to come to light, the Club would immediately end their contractual agreement and bring about any necessary legal action to defend their interests. 

3.- As such, FC Barcelona confirm that it has services contracted relating to the monitoring of social media with the aim of analysing both positive and negative messages about the organisation itself. 

4.- With the contracting of these services, the Club is attempting to look after and preserve its reputation as well those of people related to the Club (sponsors, players, board members, members, supporters' club members...), as far as the protection of this reputation is a fundamental element and responsibility for those who work for the organisation. 

5.- The Club demands an immediate rectification of the information published and reserves the right to exercise legal action against those who continue to implicate the Club in such practices. 

 

Nuevo Larsson
 
Martin Braithwaite – nya Henrik Larsson eller nya Kevin-Prince Boateng?
 
Den som lever får se, antar jag. Men efter danskens debutinhopp i lördagens 5-0-seger mot Eibar, lutar det snarast åt det förstnämnda. Vid ställningen 3-0 byttes den 28-årige dansken in mot Antoine Griezmann – och tjugo minuter senare hade anfallaren skapat två mål, varav det första efter ett imponerande förarbete längs vänsterkanten.
 
Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Twitter, Facebook, Instagram – överallt haglade de positivt överraskade tillropen, som inte sällan mynnade ut i jämförelser med allas vår "Henke". 
 
Och Quique Setién ville inte vara sämre. Så här lät det när Barçatränaren intervjuades efter matchen, apropå Braithwaites succédebut:
 
”Braithwaite gjorde mer än jag förväntade mig – mycket mer.”
 
”Ärligt talat så tycker jag att vi har gjort en fantastisk värvning.”
 
”Han kommer att anpassa sig perfekt till vårt spel – idag var han involverad i två mål, och det är tydligt att han förstår spelet utmärkt.”
 

Förhoppningsvis får du rätt, Mister!


El Capitán
 
När Leo Messi talar, så lyssnar man.
 
Och i veckan talade han. Med Mundo Deportivo. I vad som kom att bli en trettioåtta minuter lång intervju, rörande allt från vårens titelchanser till den sociala medier-skandal som har skakat FC Barcelona den senaste veckan.
 
Nedan följer ett axplock!
 
”Jag älskar Barcelona. Jag saknar Rosario också, men det här är mitt hem. Jag har bott här längre än jag bodde i Argentina. Jag älskar mitt liv i staden, i Castelldefels.”
 
”Jag har alltid sagt det: jag vill stanna här, så länge folket och klubben vill ha mig. Det kommer aldrig att vara något problem för min del. Jag vill att fansen ska vara nöjda med laget, att klubben har ett vinnande projekt. Det är min önskan: att stanna här, och fortsätta att vinna titlar.”
 
”Sanningen är att jag har haft många möjligheter att lämna klubben. Flera klubbar har till och med varit beredda att betala min utköpsklausul. Men jag har aldrig övervägt att flytta, varken nu eller tidigare. Så återigen: så länge klubben vill det, stannar jag.”
 
”Vi är mitt i en förändringsprocess, med en ny tränare och ett nytt sätt att spela på. Steg för steg börjar vi förstå hans idéer, hur han vill att vi ska spela. Det är inte lätt, och vi behöver mer tid, men det går i rätt riktning.”
 
”Det är normalt att fansen busvisslar. Vi har några dåliga resultat bakom oss, och med bytet av tränare … fansen blir oroliga. Folk blir frustrerade över antalet hemåtpassar, det känns som om vi kan förlora bollen och släppa in ett mål närsomhelst. Det är normalt att fansen att reagerar på det sättet, men samtidigt måste vi ha självförtroende och tålamod i det vi gör.”
 
”Jag svarade på Abidals uttalanden eftersom jag kände att han attackerade oss spelare. Det antyddes att vi spelare hade något göra med beslutet att sparka tränaren, vilket inte stämmer. Varken jag eller någon annan spelare har den makten – det är den sportsliga ledningen som tar den typen av beslut, och det måste de stå för. Jag kunde inte låta honom attackera oss på det sättet.”
 
”Hela sociala medier-grejen överraskade mig. Jag var utomlands och fick höra nyheterna när jag återvände. Presidenten har förklarat saken för oss kaptener – han sa samma sak till oss som han sa till er i presskonferensen. Han hävdar att det finns bevis för det han säger, men som sagt, hela grejen är märklig. Vi får se vad som händer, om det kommer fram några bevis.”

 
För att lyssna på intervjun i sin helhet, klickar ni här!
 

Mr. 1000
 
Och på tal om Leo Messi.
 
När Barcelona under lördagseftermiddagen drabbade samman med baskiska Eibar, hade argentinaren lekstuga. Inte bara stod 32-åringen för en handfull briljanta framspelningar – efter nittio minuter hade han dessutom noterats för fyra (!) mål, vilket innebär att den sexfaldiga Ballon D´or-vinnaren är på stadig kurs mot sin sjunde Pichichi-trofé.
 
En bedrift i sig, förstås. Men det var först framåt kvällen som åtminstone jag förstod att målen innebar en milstolpe.
 
Och en historisk sådan, dessutom. Lyssna bara på detta: i och med sina fyra mål mot Eibar blev Leo Messi den första spelaren att ligga bakom ett tusen mål i officiella sammanhang.
 
696 mål, 306 assist.
 
Ytterligare kommentarer överflödiga.
 

Laureus Award
 
Så över till något helt annat …
 
… höll jag på att säga. Men har det varit en Messi-kantad vecka, så har det. Och är det något som vi på La Setmana Blaugrana aldrig kommer att tröttna på, så är det att leverera Messi-nyheter till våra läsare.
 
I synnerhet historiska sådana. Och när Barçakaptenen i veckan kammade hem det prestigefyllda Laureus World Sportsman of the Year award, så var det just historia som skrevs.
 
Anledningen: priset har aldrig tidigare tilldelats en lagidrottare. Åtskilliga gånger har fotbollsspelare varit nominerade – till exempel har Cristiano Ronaldo nominerats vid hela fem tillfällen – men varje gång har superstjärnor som Tiger Woods, Roger Federer eller Usain Bolt dragit det längsta strået.  
 
För att lyssna på Messis tacktal, klickar ni här!
 
 
Det var allt för den här veckan! Ta hand om er, och på återseende nästa måndag! :)
 
 
Källor: mundodeportivo.com, football-espana.net, sport.es, barcablaugranes.com, marca.com
 

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-02-24 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona