”Laget behövde en riktig ytter - men presidenten valde att värva Griezmann”
Flopp, eller försatt i en omöjlig sits? You be the judge!

”Laget behövde en riktig ytter - men presidenten valde att värva Griezmann”

Under måndagen tog Eric Abidal bladet från munnen angående sin tid som sportchef i FC Barcelona.


(Källa: The Telegraph)


Om tränarvalet

”I december 2018, efter en genomgripande analys av laget och situationen, rekommenderade jag att klubben skulle byta ut Ernesto Valverde. Jag meddelade presidenten (Bartomeu) min åsikt, men hans svar var att ´det inte är så enkelt´. Två månader senare förnyades Valverdes kontrakt – tvärtemot vad jag hade rekommenderat.”

”På min lista över potentiella ersättare var Mauricio Pochettino, Quique Setien, Max Allegri och Xavi Hernandez. Mitt förstaval var Pochettino.”


Om konflikten med Messi

Som jag ser det hade jag rätt. De behövde träna hårdare. Under min tid med Pep Guardiola var det tydligt: för att bli bäst, måste du träna som de bästa. Framgången kommer att komma, men bara om du jobbar hårt under träning. Det är allt jag sa – jag sa aldrig att spelarna ville göra sig av med coachen.”

”Messi och jag pratade privat också. Det var en häftig konversation, men jag accepterade det. Det viktigaste i den typen av situationer är att vara transparent. Jag kände mig aldrig hotad, eftersom han var den enda spelaren som talade till mig på det viset. Dessutom förstod jag Messis position: han var lagkapten, och ville till varje pris skydda sina medspelare. Men vid inget tillfälle sa jag att Messi hade bett mig att sparka coachen. Inte en chans.”


Om Neymar

”Tio dagar innan transferfönstret stängde, reste jag och Oscar Grau (klubbens VD) till Paris för att förhandla med PSG om Neymar. Min bild är att vi hade möjlighet att värva honom. Om vi inte hade köpt Girezmann dessförinnan, hade vi utan tvekan kunnat ro värvningen i hamn. Klubben behövde en ytterforward, och Neymars tid i klubben var fantastisk. I min värld handlade det mindre om vilken spelare som var bäst, och mer om vilken position vi behövde stärka upp. Laget behövde en riktig ytter, men presidenten valde att värva Griezmann.”


Om den ekonomiska krisen

”I mars 2019 introducerade jag klubben för ett investmentbolag ”… ”bolaget var redo att investera enorma summor i klubben, för att lösa klubbens ekonomiska kris. En dialog fördes med klubben i över ett år, fram till november 2020, men i slutändan hände ingenting.”

”Jag tror vi hade kunnat lösa den ekonomiska krisen. Situationen var svår, i och med de enorma summor det handlade om, och därtill skyddade klubben all kontoinformation, vilket ytterligare försvårade saker och ting. Full transparens förväntades, men klubben ville hålla viss information hemlig. Det var nästan som om de inte ville visa upp deras undermåliga arbete. Att skydda sig själv var det viktigaste.”


Om framtiden

”Redan när jag inledde mina studier var jag övertygad om min framtid skulle vara som sportchef. Efter mina två år i FC Barcelona kan jag med hundra procent säkerhet säga att det är detta jag vill syssla med.”

”Jag har jobbat hårt på min engelska, som numera är bra. Premier League är världens bästa liga, och jag är absolut intresserad av att arbeta där. Men franska är mitt modersmål, samtidigt som min spanska och katalanska är bra, så jag är öppen för mycket.”


Om Laporta

"Jag tror på Laporta. Han kan klubben, hur allt fungerar. Jag är inte orolig. Förhoppningsvis kan publiken återvända snart, och klubben återhämta sig.”

”Men det kommer att bero på truppen, på det nya projektet, och på den nya ledningens kunskap. Messis framtid kommer också spela en roll, inte minst ur ett marknadsperspektiv. Han är en ovärderlig tillgång. Men i slutändan är det hans beslut, och efter så många år i en och samma klubb vore det naturligt om han beslutar att testa vingarna någon annanstans. Men är gräset grönare på andra sidan? Jag är inte så säker...”


För att ta del av intervjun i sin helhet, klickar ni HÄR!
 

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2021-03-25 12:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona