Lagbanner
La Esquina: EM-special - En spansk trupp med hål men god potential

La Esquina: EM-special - En spansk trupp med hål men god potential

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll.

En kontroversiell trupputtagning följt av coronakaos har gjort det spanska landslagets EM-uppladdning allt annat än optimal, och det är knappast att föredra för något lag men framför allt inte för ett lag som är tämligen nykomponerat och behöver alla träningspass samt matcher de kan få. Extra illa var det också att just kapten Sergio Busquets var den som mottog det första positiva coronatestet vilket gör att Spanien nu tappar två kaptener på kort tid efter att Sergio Ramos först inte ansågs vara tillräckligt hel för att inkluderas i truppen och nu Busquets som åtminstone missar den första gruppspelsmatchen mot Sverige.

Som jag nämnde väckte Luis Enriques uttagning inför EM stor uppmärksamhet då han valde att endast plocka ut 24 av 26 möjliga spelare och dessutom lämna Sergio Ramos hemma, trots att det enligt alla rapporter skulle vara möjligt för honom att delta i åtminstone några matcher. Detta var för Luis Enrique ändå inte tillräckligt för att plocka ut honom utan i stället valde han att kasta bort två platser på lite typiskt ”Lucho”-manér. Man kan knappast beskylla honom för att vara populistisk…

Några andra anmärkningsvärda bortfall var Jesús Navas och Sergio Canales. Den förstnämnda har regelbundet varit med i landslaget de senaste åren men i sommar får han inte plats, detta trots att truppen endast har med en spelare som naturligt är högerback. Chelseas Cesar Azpilicueta. Det troliga är dock att Marcos Llorente kommer starta på den positionen i premiären. Vad gäller Canales är konkurrensen hårdare och petningen något mer förståelig men den blir inte logisk för det. I min bok ska han in och han aspirerar till och med på en startplats men Luis Enrique är uppenbarligen av en annan uppfattning. Även en sådan som Iago Aspas bör ta plats i en relativt medioker anfallsuppsättning men då han sen innan aldrig blivit uttagen under Luis Enriques ledning kom det inte som någon överraskning att han saknades.

Den stora grejen medierna snappade upp, förutom det som redan nämnts, var bristen på Real Madrid-spelare, det är faktiskt första gången någonsin de är noll till antalet i en spansk mästerskapstrupp. Sergio Ramos var den givna medlemmen och en sådan som Dani Carvajal hade också varit med om han var frisk men då båda dras med skadebekymmer var de inte aktuella. Marco Asensio har varit med relativt mycket under det sista året men då hans säsong varit allt annat än stark känns hans petning korrekt. Nacho Fernandez är den Real Madrid-spelare som av de friska alternativen saknas mest, han har stått för en stark säsong i La Liga och bör gå före namn som Diego Llorente och Eric García men då Luis Enrique även här tenderar att gå på sina favoriter samt att Nacho inte varit med i landslaget på snart tre år så var det i slutändan inte heller någon överraskning.

Detta spanska landslag är inte vad det har varit det senaste decenniet och förväntningarna bör således vara dämpade, men samtidigt är kvalitén hög och jag vill påstå att truppen ändå är bland de sex bästa i turneringen. Det är en trupp med hål och förbättringspotential men klickar saker och ting vore det inte otroligt om Spanien gick och vann.
 

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222021-06-12 10:04:00
Author

Fler artiklar om Spanien