Lagbanner
38 år sedan första reklamen på tröjan
Den 27 december 1981 var Racing de Santander först med reklam på tröjan. Debuten skedde mot Real Madrid, dit Teka snabbt skiftade och idag mest förknippas med.

38 år sedan första reklamen på tröjan

Teka inledde trenden som huvudsponsor hos Racing de Santander. Real Betis och Sevilla CF klubbarna som bytt huvudsponsor flest gånger.

Det spanska vitvaruföretaget Teka blev 1981 den första sponsorn att ha sin logga tryckt på ett spanskt La Liga-lags speltröja. Sedan dess har samtliga lag i Primera división sålt reklamplats på sin speltröja och fler än 150 sponsorer har köpt platsen.

Mest uthålliga att ha reklamfri tröja var FC Barcelona och Athletic Club de Bilbao. Athletic höll ut till 2011 och tar bara baskiska företag som sponsorer och 2010 valde Barcelona Unicef som tröjlogga. Real Madrid var en av de första att 1986 få sponsor på tröjan, italienska vitvaruföretaget Zanussi och har sedan dess haft nio sponsorer.

Mest ombytliga vad gäller sponsor på speltröjan har Real Betis och Sevilla CF varit. Bägge inledde med samma sponsor för världsutställningen Expo 92 och har sedan dess lyst femton respektive fjorton olika sponsorer. Minst ombytliga har Celta de Vigo och Deportivo de La Coruña varit. Celta bar under trettio år samma reklam för Citroën och delar sedan 2016 sponsor med Deportivo för det regionala öl- och läskbryggeriet.


Samtliga klubbar i La Liga under de 38 senaste säsongerna med sina tröjsponsorer.

Det lokala företagandet och regionalstyret har återkommit som sponsorer. Junta de Andalucía har sponsrat Sevilla CF, Real Betis och Málaga CF under sammanlagt femton säsonger och Ayuntamiento de Marbella har sponsrat Atlético de Madrid sju säsonger. Idag domineras tröjsponsring i La Liga av reklam för spelbolag och spelhus.

Atlético de Madrid, Villarreal CF, RCD Espanyol och Real Zaragoza är de tydligaste exemplen där en klubbpresident vilken också sitter i företagsstyrelsen leder till att det företagets logga hamnar på speltröjan. Idag är Real Sociedad enda La Liga-laget som spelar utan sponsor på tröjan, detta sedan klubben tills vidare sagt nej till spelreklam.

Pablo Lizama Farias2019-01-09 13:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien