Lagbanner
”Har verkligen blivit en mardröm” – fokus på Guidettis situation och framtid

”Har verkligen blivit en mardröm” – fokus på Guidettis situation och framtid

Spanien-experten Daniel Jakobsson om John Guidettis nuvarande situation i Deportivo Alavés och var hans framtid kan tänkas finnas.

Under de senaste åren har John Guidetti varit ett av de större namnen inom svensk fotboll då han med sin karisma och framåtanda vunnit de blågula fansens hjärtan.

Det börjar dock bli ett tag sedan den tidigare så stekhete anfallaren kändes aktuell. Över ett år har passerat sedan han senast var en del av det svenska landslaget och det är inte heller särskilt konstigt sett till vad han åstadkommit i sitt klubblag. Sedan tre och ett halvt år tillbaka är det i Deportivo Alavés han håller till, men speltiden har blivit allt skralare och klubben har inte hymlat om att man gärna går skilda vägar åt med svensken.

Någon flytt blev det dock inte under vinterns övergångsfönster, som bommade igen för en vecka sedan. Dock är det svenska fönstret fortfarande öppet och kopplingarna till AIK har på senare tid växt sig allt starkare.

Oavsett om Guidetti känner sig redo för att redan vända hem till Sverige eller inte är han i behov av ett miljöombyte då hans nuvarande situation känns hopplös. Frågan är bara hur pass motiverad han är till att spela fotboll. Hans tidigare så intensiva glöd känns som bortblåst och det är ytterst sällan nu för tiden som man hör honom uttala sig.

Undertecknad hörde därför av sig till vår egen Spanien-expert i form av Daniel Jakobsson, som här nedan delar med sig av sina tankar och åsikter gällande Guidettis situation och var hans framtid kan tänkas finnas.

Det närmar sig nu sju år sedan Guidetti flyttade till Spanien, hur skulle du vilja sammanfatta hans tid i landet?
- Det är svårt att säga någonting annat än att det har varit ett misslyckande. Ja, nästan ett bortkastande av de bästa åren av det som lovade en fantastisk fotbollskarriär. Samtidigt har han också haft en del otur. När han kritade på för Celta Vigo köptes samtidigt Iago Aspas in och den bjässen med sin förankring i Celta gick inte att rubba på. Trots några fina matcher i Celta-dressen var det uppenbart att han inte ingick i planerna. Flytten till Alavés kändes klockren initialt men har verkligen blivit en mardröm för John. Skador och uteblivet förtroende har gjort att han hamnat många hack ned i den spanska fotbollshierarkin.
 
De senaste åren har speltiden varit minimal men han har ändå valt att bli kvar. Vad tror du det beror på?
- Orsakerna till att speltiden varit minimal har varit lite av en följetong. Även när spelare saknats i Alavés har andra varianter använts, antingen genom justeringar i spelsystem eller via andra spelare. Sanningen är ju också att han inte har sett särskilt bra ut heller de gånger han har spelat och det ser ofta väldigt trögt ut. Jag tror inte La Liga är rätt liga för Guidetti tyvärr. Beträffande att han fortfarande är kvar, trots utebliven speltid, är också förbluffande. Här kan man bara spekulera men det är uppenbart från Alavés-lägret att man vill bli av med honom. Det uttalade sportchefen väldigt högt bara häromdagen.
 
Tidigare har Guidetti alltid känts otroligt taggad och utstrålat kämparanda. Känns det inte lite som att luften har gått ur honom och att han tappat motivationen?
- Absolut! Här får man också förstå att skador och ständiga petningar påverkar motivation och prestation. Det är emellertid så att oavsett tränare, han har haft totalt fem (Abelardo två gånger, så totalt sex managerbyten), men inte vunnit förtroende hos någon av dem.

- Någonstans känner nog Guidetti att han kanske inte är helt uppskattad i klubben och endast är kvar för att hans kontrakt säger så. Det vet ju alla: om man inte gör någonting man tycker om så sviktar motivationen och insatserna. Jag tror det även gäller om man befinner sig i en miljö där man inte trivs, vilket Guidetti förmodligen gör i detta fall.

- Det som känns än märkligare är det Alavés sportchef sagt; att Guidetti inte själv letat efter en ny klubb. Detta borde rimligen vara i hans intresse om han vill utmana om en landslagsplats inför VM.
 
Nu rapporteras det om att Deportivo Alavés vill göra sig av med honom så fort som möjligt, tror du vi kommer få se Guidetti i en annan klubb inom kort?
- Ja, det är jag övertygad om. Om det är så att han, trots allt, vill vara kvar i Spanien kommer det inte att vara i en La Liga-klubb. Det blir nog Segundan han får rikta in sig på då, ty hans aktier har sjunkit rejält i Spanien och anses för det mesta som en överflödsspelare. Kontraktet med Alavés rinner ut sista juni i år och om ingenting är löst innan dess lämnar han oavsett i sommar. Något nytt kontrakt med baskerna får han icke.
 
Anser du att han håller för fortsatt spel i någon av de europeiska toppligorna eller vilken nivå tror du passar honom bäst?
- Det är jättesvårt att avgöra eftersom vi knappt får se honom spela längre. De gånger han väl får ”chansen” är det inte tillräckligt med speltid och någon kontinuitet har det inte varit att tala om. Sist han spelade 90 minuter i Alavés-tröjan var 30:e mars 2019, alltså ungefär tre år sedan. På grund av utebliven speltid har han inte haft möjligheten att visa under en längre period vilken nivå han ligger på. Med det sagt har han inte presterat på La Liga-nivå de gånger jag väl fått se skymten av honom.

- Som sagt: om han ska fortsätta i Spanien kommer det inte att vara på La Liga-nivå. Vad jag förstår rosade han inte heller marknaden i Hannover i 2. Bundesliga. Guidetti håller, just nu, inte på europeisk toppnivå. Talangen har han men på grund av alla sjukdomar, skador och bristande speltid har karriären hämmats rejält. Jag hoppas att han hittar en miljö som passar honom bättre i framtiden och förhoppningsvis får en nytändning.
 
Hur stor sannolikhet tror du det är att han vänder hem till Sverige?
- Jag skulle nog beräkna sannolikheten för en återkomst till Sverige och Allsvenskan som relativt hög. Allsvenskan har tidigare visat vara en bra plattform för spelare som behöver en nytändning i karriären eller som helt enkelt fått nog av att inte kunna prestera ute i Europa. Jag tror nog att Guidetti kommer att förstärka någon klubb i Allsvenskan i sommar som själva behöver en nytändning och en X-faktor som Guidetti under sina bästa dagar kan vara. Jag tror nog det blir bra i slutändan.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-02-07 15:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien