Lagbanner
”Isak har tagit stora kliv i år” – fokus på Real Sociedads säsong och övergångar

”Isak har tagit stora kliv i år” – fokus på Real Sociedads säsong och övergångar

Mikael Billman besvarar frågor om Real Sociedads säsong och vad som kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster.

Som bekant har säsongerna runt om i Europa nu gått i mål och i Spanien blev det till slut Atlético Madrid som korades mästare efter en dramatisk avslutning.

Femma i tabellen blev Real Sociedad – vilket är deras bästa placering sedan åtta år tillbaka. Detta innebär att Alexander Isak och hans lagkamrater även nästa säsong kommer vara en del av Europa League och den allmänna känslan är att klubben har något spännande på gång.

Det har nu blivit dags att sammanfatta den baskiska föreningens säsong samt blicka framåt mot sommarens övergångsfönster och vad som kan tänkas hända där. För att göra det har undertecknad varit i kontakt med Mikael Billman, som är den som driver Real Sociedad-sidan.

Hur skulle du vilja sammanfatta er säsong?
- Säsongen har varit väldigt upp och ner tycker jag. Vi har haft väldigt höga toppar som under början av säsongen när vi låg på första plats ett tag och spelet bara flöt på. För att sedan sjunka snabbt likt ett skepp och det var många matcher där vi inte vann. För att bli ett topplag måste vi bli mer stabila och inte få lika långa formsvackor som nu. Fast nu när säsongen är slut och man ska sammanfatta den så måste jag ändå säga att det är godkänt med en femteplats i ligan och vinst i cupen. Skönt att vi säkrade Europa League i sista omgången. För mig räknar jag cuptiteln till denna säsong trots att det tekniskt sett är förra årets Copa del Rey.

Vilka spelare har utmärkt sig i positiv bemärkelse?
- Det har varit många spelare som utmärkt sig positivt under säsongen, framför allt när vi hade formtopparna. Alexander Isak har tagit stora kliv i år – framför allt under våren – och det går inte att frångå David Silvas betydelse för laget och vår poängskörd. Den spelare som jag dock vill lyfta mest för sin prestation är Martin Zubimendi. Han är en defensiv mittfältare som har en fantastisk speluppfattning och passningsfot. Förra säsongen fick han göra nio matcher varav fem från start, så det var inte många som räknade med honom på detta sätt denna säsong.

- När Asier Illarramendi skadade sig har Zubimendi tagit över hans position och förpassat både Guevara och Zubeldia till bänken eller andra positioner. Han är en spelare som alltid vill ha boll och är inte rädd för att få den i olika svåra situationer och med bollen kring fötterna är han vass. Tack vare hans fina säsong belönades han med en plats i U21-EM, där Spanien redan spelat gruppspel och han var ordinarie trots väldiga smärtor i revbenen. Det säger en del hur viktig han är för det laget. Detta är en spelare som kommer bli en framtida landslagsman för Spanien och jag hoppas han stannar i San Sebastian länge, men det är tveksamt. Många beskriver honom som nya Xabi Alonso och Xabi själv har öst beröm över spelaren denna säsong.

Om vi vänder på det, vilka har varit de största besvikelserna?
- Jag vet inte om det finns någon som varit en jättebesvikelse i laget då jag tycker man fått bra prestationer från de spelare man förväntat sig göra det bra. Det finns dock några spelare som jag anser kanske borde lånas ut eller säljas för de inte platsar i ett lag av ”La Reals” kvaliteter Det finns fyra spelare som jag anser borde se sig omkring: Modibo Sagnan, Jon Bautista, Jon Guridi och Martin Merquelanz. Den spelare av dessa fyra som jag hade störst förväntningar på var Martin Merquelanz som stod för en stor succé förra året i Segunda. Han var utlånad till Mirandes och gjorde poäng i massor. Men när han fått chans denna säsong har det inte funkat.

Vad kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster?
- Det är svårt att säga då jag inte fått någon direkt indikation än åt vilket håll klubben siktar. Det enda jag läst är att man letar lite efter en offensiv mittfältare och jag kan tänka mig det är en back-up till David Silva. Sedan tror jag att man kommer leta efter en erfaren mittback att ha med som kan vara lite mentor åt våra unga mittbackstalanger.

Vilka spelare är aktuella för att lämna klubben?
- Den enda som är aktuell för att lämna just nu är back-up målvakten Moya. Hans kontrakt går ut i sommar och klubben sägs leta efter en ny målvakt då Moya dras med en knäskada. Han kan dock komma att bli kvar om man inte hittar någon annan men det lär dröja till slutet av hans kontrakt innan man förlänger i så fall. Annars går det lite smårykten om olika spelare som alltid under transferfönster. Alla har väl sett rykten om Alexander Isak och det lär komma fler rykten kring våra egna unga spelare.

Finns det några specifika spelare du gärna ser ansluta?
- Jag skulle ljuga om jag inte sa Javi Martinez här. En erfaren mittback från Baskien som vet hur det är att vinna titlar. Sedan vore det inte dumt att knäppa Athletic på näsan och sno denne spelare framför dem. Men om det är realistiskt vet jag inte. Alvaro Odriozola tillbaka för hälften av vad vi sålde honom för skulle även det låta ljuvligt i mina öron. Han kan laget och staden, men jag vet inte om behovet finns för en högerback. Annars hoppas jag som vanligt att det blir två-tre stycken nya spelare från Sanse (Robert Navarro, Jon Pacheco och Urko Gonzales de Zarate) som tar steget upp och visar att de blir att räkna med i kampen om startelvan nästa säsong.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-05-25 14:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien