Lagbanner
”Katastrof och fiasko” – fokus på Valencias säsong och övergångar

”Katastrof och fiasko” – fokus på Valencias säsong och övergångar

Niklas Hermansson besvarar frågor om Valencias säsong och vad som kan tänkas hända i klubben under sommarens övergångsfönster.

Valencia är en klubb som de senaste åren omgärdats av mycket problematik och den gångna säsongen var inget undantag där man slutade på den nedre halvan av tabellen.

Niklas Hermansson på Valencia-redaktionen är fullt förståeligt allt annat än nöjd med vad laget åstadkommit och ser mörkt på framtiden både vad det gäller resultat och spelartruppen då det inte finns några pengar att spendera.

Hur skulle du vilja sammanfatta er säsong?
- Det går inte att sammanfatta säsongen på annat vis än katastrof och fiasko. En 13:e plats och där kontraktet säkrades först med tre omgångar kvar av ligan är så klart uselt för ett Valencia som förvisso tappade spelare och försvagades men som ändå hade en duglig trupp för övre halvan av La Liga minst. Men det är ju inte bara Valencias sämsta säsong på 89 år, utan även allting runt omkring och utanför planen har varit kaos och icke värdigt en förening och anrik klubb som Valencia. Tror att president och ägare är hyfsat glada att inte fansen fått möjlighet att göra sitt missnöje mer hört inne och runt omkring Mestalla den gångna säsongen. 
 
Vilka spelare har utmärkt sig i positiv bemärkelse?
- Jose Luis Gaya har varit en värdig kapten och förmodligen vår jämnaste och bästa spelare sett över hela säsongen och i mina ögon La Ligas bäste vänsterback. Kikar vi sedan på Carlos Soler så är det svårt att blunda för hans enorma poängskörd med tolv mål och nio assist som innermittfältare. Att Valencia klarar sig kvar är till stor del dessa två spelare förtjänst. Jag vill även ge en ros till Cillessen som kom tillbaka efter skada och var riktigt bra i slutskedet av säsongen och räddat många viktiga poäng åt laget.
 
Om vi vänder på det, vilka har varit de största besvikelserna?
- Det går att säga många spelare här så klart, men de allra största namnen som sticker ut blir ändå Maxi Gomez som är en av våra dyraste nyförvärv och tänkt att leda detta lag. Men han har varit såväl loj, osynlig som totalt ofarlig största delar av den här säsongen när laget hade behövt honom och en målskytt som allra mest – så det är en STOR besvikelse i min bok. Men den allra största besvikelsen kanske ändå var tränaren Javi Gracia som ville säga upp sig i oktober, men tilläts icke göra detta utan ekonomisk bestraffning, och sedan satt kvar på tränarbänken nästan hela säsongen totalt likgiltig och utan minsta lilla geist eller vilja att göra något bra av situationen.
 
Vad kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster?
- Största snackisen här direkt efter säsongen är så klart tränarfrågan, när detta skrivs (under måndagskvällen) sägs vår diktator till ägare, Peter Lim, ha gett grönt ljus till att få in Jose Bordalas från Getafe – vilket ju minst sagt känns sådär.

- Annars under sommaren förväntas vi väl mest tappa lite större och dyrare spelare. Valencia sägs behöva göra nettoförsäljning för runt 30 miljoner kronor, så att laget tvingas göra sig av med någon av våra större namn är att vänta. Förhoppningsvis då kanske en trött och omotiverad Maxi Gomez före Valencia-hjärtan som Soler och Gaya. På in-kontot är det återigen fler budgetvärvningar som blir melodin, Huescas Rafa Mir som var en stor målskytt i Valencia B för några år sägs vara en av spelarna man går för allra hårdast.

Vilka spelare är aktuella för att lämna klubben?
- I dag tror jag knappt att det är någon spelare som sitter helt säkert. Som jag sa ovan är det en stor skuld att betala i sommar och jag tror att samtliga spelare är "tocables", så att säga. Redan nu vet vi att spelare som Gameiro och Mangala kommer lämna Valencia, kanske även troligt att spelare som Maxi Gomez, Cillessen och Guedes rör på sig under sommaren. Även supertalangen Kangin Lees vara eller icke vara i Valencia har varit på tapeten det senaste året med kontraktsförhandlingar. Det är nog inte omöjligt att även han tröttnat på Valencias styre vid det här laget.
 
Finns det några specifika spelare du gärna ser ansluta?
- Jag har inte längre några förhoppningar här – vilket kan låta bittert, uppgivet och aningen cyniskt. Men så är det faktiskt. Vad jag gärna ser Valencia göra är att få in spelare som vill vara i Valencia och som vill bära den stolta tröjan, före legoknektar som ser det som ett gig-jobb i mängden innan man vill vidare till en större scen. Fler Vallejos i Valencia och färre Maxi Gomezs kanske. Även om det kvalitetsmässigt är stor skillnad på dessa spelare normalt sett behöver Valencia hjärta just nu. Men så klart även viss spets och kvalitet, men jag räknar med att nästa säsong blir ungefär likadan som den som vi nyss avslutade. Hello darkness – my old friend...

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-05-27 09:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien