Lagbanner
”Knappast fått någon enkel start” – fokus på Xavis första tid i Barcelona

”Knappast fått någon enkel start” – fokus på Xavis första tid i Barcelona

Barcelona-redaktionens Jonathan Aronsson Fält delar med sig av sina tankar och åsikter kring Xavis första tid som tränare i klubben.

Ingen kan väl ha undgått att Barcelona just nu genomgår ett stålbad då klubbens ekonomi är allt annat än stabil. Samtidigt vill man försöka behålla sin plats i den spanska fotbollstoppen och har trots de finansiella svårigheterna en trupp med flertalet välbetalda spelare.

Det är dock inte alltid de den här säsongen gjort skäl för sin lön då resultaten varit minst sagt varierade och efter en medioker inledning valde ledningen att ge Ronald Koeman sparken.
Drygt en vecka senare presenterades hans efterträdare i form av den gamla storspelaren och tillika klubbikonen Xavi – vilket fick supportrarna att börja jubla och drömma.

Nu är det snart tre månader sedan Xavi tog över i Barça och undertecknad har därför hört av sig till Jonathan Aronsson Fält på Barcelona-redaktionen för att ta del av hur det egentligen har gått för klubben sedan publikfavoritens ankomst.

Hur skulle du vilja sammanfatta Xavis första tid som tränare för Barcelona?
- Knappt en lugn stund. Sedan debuten i derbyt mot Espanyol i november har det varit hackigt spel, uttåg ur Champions League, Copan och Supercopan, enorma mängder skador samt hela Dembélé-soppan. Xavi har knappast fått någon enkel start på sin tränarkarriär i Barça, men det hade han nog å andra sidan inte heller väntat sig.

Vad har förbättrats sedan han tog över?
- Tron, skulle jag säga. Det är knappast ett helt nytt Barça jämfört med vad vi fick se under Koeman för drygt tre månader sedan. Men ser man till de 14 matcherna under Xavi är det ett klart modigare Barça. Tydligare i uppspelsfasen, bättre intentioner och högre presspel. Brister finns det gott om, men känslan är att klubben och laget är på väg åt rätt håll.

- Spelmässigt har Xavi varierat en hel del vad gäller formation. Vad som däremot varit genomgående är att han vill ha två renodlade yttermittfältare på planen. Spelare som Dembélé, Abde, Jutglà, Ilias och nu även Ferran Torres har fått chansen och varit viktiga. 

Finns det något du anser har försämrats?
- Vill man vara lite elak går det att påstå att det är svårt att hitta försämringar om man jämför med tiden under Koeman. Men en sak som Xavi åtminstone inte lyckats förbättra tillräckligt är försvarsspelet. Presspelet är på väg åt rätt håll, men det etablerade försvarsspelet är inte bra nog. Det visar sig även i statistiken.

- Därtill har laget fortsatt problem med att föra hela matcher. Ofta handlar det om en stark halvlek, eller en stark halvtimme. Förändringen av matchbilden sker ofta efter ett mål framåt, varpå det ser ut som att Barça ger över initiativet till motståndaren.

Tror du han har vad som krävs för att åter få klubben på fötter igen?
- Att utvärdera Xavi som tränare i januari 2022 är i princip omöjligt. Erfarenheten finns där och förebilderna i Aragonés, van Gaal, Rijkaard, del Bosque, Lucho och Pep finns där. Några år i tränarrollen finns där, vilket inte ska underskattas. Det mesta finns där, vilket inte alltid räcker till för gamla spelare. Det finns det gott om exempel på.

- Frågan handlar nog egentligen lika mycket om klubben i stort som om Xavi på bänken. Får han de resurser och de spetsspelare som krävs kan det gå. I slutet av dagen är ändå känslan att det inte finns någon bättre, eller åtminstone rimlig, kandidat för att leda Barça in i en ny era. 

Hur har reaktionerna på hans återkomst varit bland supportrarna?
- I princip enbart positiva, skulle jag vilja påstå. Vilket nog också bör sätta det i perspektivet att supportrarna kom från en höst med Koeman som var allt annat än rolig. De allra flesta har en stark relation till fotbollsspelaren Xavi och att fotbollstränaren Xavi en dag skulle träna Barça är nog något alla mer eller mindre väntat på.

- Till det bör adderas att det inte fanns några tydliga alternativ i slutet av oktober. Andrea Pirlo eller Roberto Martínez lockade knappast. Namn som Erik ten Hag, Thomas Tuchel eller Julian Nagelsmann kändes rätt långt borta, för att inte nämna Pep Guardiola eller Luis Enrique. Xavi var det bästa alternativet, helt enkelt.

Tror du han har möjlighet att bli långvarig på posten?
- Det korta svaret på den frågan är ja. Det något längre svaret är att det förmodligen är lite mer komplicerat än så. Men lägg ihop den förtroendebank Xavi har i och med sitt namn och sin bakgrund med Joan Laporta på presidentposten och vetskapen om att laget i dagsläget är långt ifrån där man vill vara. Då får man en rätt stabil grund och ett rätt stort förtroendekapital. Xavi får knappast gå efter en tuff vår, kanske inte ens vid en ny tung säsong 2022/23. Förtroendet från Laporta är högt, det är känslan.

- Med det sagt är det få tränare som blir riktigt långvariga i det moderna Barça. Pep klarade fyra säsonger, Lucho tre. Kan Xavi klara fler? Med rätt uppbackning och kloka beslut från ledningen är det inte omöjligt.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-01-30 08:15:00
Author

Fler artiklar om Spanien