Lagbanner
”Vill verkligen bli bäst” – Mikael Billman om Alexander Isaks framtid

”Vill verkligen bli bäst” – Mikael Billman om Alexander Isaks framtid

Efter den senaste tidens braksuccé väntas ryktena kring Alexander Isak växa sig större. Real Sociedad-redaktionens Mikael Billman ger nu sin syn på svenskens framfart och var hans framtid kan tänkas finnas.

Att Alexander Isak just nu är inne i en enastående period är det väl knappast någon som undgått. Anfallaren har hittat nätet i de senaste sex ligamatcherna och mäktade under den gångna helgen med ett hattrick – vilket var hans första under sejouren i Real Sociedad.

Sedan årsskiftet har han verkligen hittat formen och allt fler har börjat få upp ögonen för honom efter den senaste tidens storartade prestationer. Något som lett till att det börjat spekuleras friskt om hans framtid.

Redan i hösten florerade det rykten om klubbar som sades visa ett stort intresse för svensken, där Barcelona var det hetaste spåret. Detta trots att Isak haft svårt att leverera och allt som oftast tvingats kliva av planen mållös.
Förutsatt att han lyckas bibehålla den nuvarande superformen lär det inom kort dyka upp fler rykten om storklubbar som bevakar honom med stor omsorg.

Något annat det talats om är en återkomst till Borussia Dortmund. I sommar är det två år sedan Isak lämnade den tyska föreningen utan att ha fått det genombrott han hade hoppats på. Dock hade han under våren varit utlånad till Willem II i Holland, där han omgående visat vad han gick för genom att smälla in bollar på löpande band. Men trots det var Dortmund inte beredda att satsa på den gänglige anfallaren och beslöt sig för att sälja honom till Real Sociedad.

För att vara på den säkra sidan valde man att inkludera en återköpsklausul i avtalet, som ger Dortmund rätt att köpa tillbaka Isak för 30 miljoner euro. Klausulen träder i kraft efter den pågående säsongen och nog bör tyskarna vara angelägna om att aktivera den. Men det krävs också att Isak ska acceptera en återkomst till den gulsvarta klubben, vilket är allt annat än säkert att han gör med tanke på den mindre glädjande tid han hade där.

Det är således en spännande sommar vi har framför oss där svenskens framtid med största sannolikhet kommer vara ett hett samtalsämne. Innan dess ska han dock försöka fortsätta leverera för sitt Real Sociedad – där han växt fram till en riktig supporterfavorit.

En som följer den spanska klubben med stort intresse är Real Sociedad-redaktionens Mikael Billman. Undertecknad hörde därför av sig till honom för att få lite större insikt i vilken status Isak har i klubben och hur han ser på flyttryktena som omgärdar svensken.

Först och främst, hur mycket betyder Isak för Real Sociedad?
- För tillfället betyder han oerhört mycket för laget. Genom att vara nummer ett på anfallspositionen och med ett självförtroende på topp kan han avgöra matcher. Efter en tung period för både laget och honom som spelare har det nu tagit fart när han fått förtroende från tränaren att spela varje match från start. Sedan han fick tillbaka självförtroendet vågar han vara mer delaktig i spelet, både med och utan boll. Han rör sig över stora ytor och skapar både tid och passningar åt medspelare. Sedan lyckas han även just nu alltid vara på rätt plats vid rätt tillfälle vilket gör att han gjort några ganska enkla mål och även avgjort vissa matcher själv.   

- Som människa utanför planen har jag bara läst positiva saker om Isak från press och andra spelare i sociala medier. Han jobbar hårt för att lära sig språket och kunna vara en del av gruppen och det tror jag är viktigt för honom själv och medspelare.   

Hur skulle du vilja summera hans tid i klubben så här långt?
- Hans tid i klubben har både varit upp och ner, och med det menar jag formen på planen. Jag tycker dock inte man kan kräva annat av en ung spelare som kommer till ett nytt land. Han gör alltid sitt yttersta för att utvecklas men självförtroendet har pendlat en del. Jag har tidigare skrivit en artikel om varför han inte kunnat presterat mer under en längre tid men tror som sagt det har mycket att göra med förtroende från tränare. När han väl fått förtroende en längre period kan man se hans potential och en fingervisning hur bra han kan bli i framtiden. 

Hur hög status har han i Spanien och bland fansen?
- Isaks status är väldigt hög bland alla fans till ”La Real”. Trots den hårda konkurrensen med Willian José under hösten var det många som hellre såg Isak på planen än brasilianaren. Att man valde att behålla Isak före en etablerad målskytt som José säger en hel del om vad klubben tänker om svensken. Så fort Isak gör bra ifrån sig på planen kommer rykten om att han ska gå till storklubbar som Atlético, Real Madrid eller Barcelona.        
 
Vilka skulle du, som ser honom mer än genomsnittet, säga är hans styrkor respektive svagheter?
- Hans bästa egenskap tycker jag är snabbheten, både med och utan boll. Det går oerhört fort när han accelererar upp och tar sig förbi sin motståndare. Jag kan även gilla att han inte ska hålla på med massa dribblingar utan istället gör max en fint innan han går förbi motståndaren. På detta sätt tar han sig ofta till avslutslägen. En till bra egenskap är även att han kan göra mål på många olika sätt. Han är smart som spelare och letar gärna upp ett bra läge för avslut. 

- Eftersom han fortfarande är väldigt ung finns det en del att utveckla hos Isak. Han behöver bygga upp sin fysik lite så han inte blir så lätt att flytta på. Sedan behöver han förbättra sin lägstanivå under matcher. Ibland kan han falla ur matcher mycket och inte synas alls. Detta tror jag dock har väldigt mycket att göra med självförtroendet och formen hos honom. 

På senare tid har han omgärdats av flyttrykten, anser du att han är redo för en större klubb?
- Väldigt svårt att svara på denna fråga. Fast om jag ska tänka från både Isaks synvinkel och min egen så tycker jag han borde stanna i ”La Real”. Det har inte att göra med att han är redo eller inte för en större klubb utan jag tänker mer på ett långsiktigt perspektiv. Isak är fortfarande väldigt ung och har många år kvar på toppen av europeisk fotboll, så varför byta klubb redan nu när han har en fast punkt i livet när han får spela och trivs i staden. Real Sociedad består av många unga spelare och han har sagt att han trivs väldigt bra ihop med Januzaj i staden. 

- Det är bättre han stannar minst en till säsong, eller kanske två, i Baskien och blir en etablerad målskytt i La liga innan han går till en storklubb. Genom detta samlar han på sig mer erfarenhet och har större chans att bli försteforward i en storklubb direkt när han kommer dit. Skulle han gå till någon av de stora nu är risken att han får sitta en del bänk och bara få inhopp. Och det har vi ju sett hur det går med Isak när självförtroendet inte är på topp och han får vara en del på bänken.    
 
Om han skulle lämna, vilken klubb tror du han hade haft bäst chans att lyckas i?
- Han skulle passa bra i Dortmund som han kom ifrån. Jag förstår varför de köpte honom från början men jag tror inte han vill gå tillbaka till den klubben. Det känns som han skulle kunna stanna i Spanien men frågan är vilket lag som han skulle välja. Jag hoppas han gör en bra research innan han väljer en klubb. Fast måste jag säga en klubb så tar jag nog Atlético Madrid. Det gick ju bra för Griezmann när han lämnade ”La Real” för Atlético, så det ska nog kunna gå lika bra för Alexander Isak.  
 
Hur mycket tror du i så fall att han skulle säljas för?
- Som det ser ut nu tror jag inte klubben kommer sälja honom för något under hans utköpsklausul. Utköpsklausulen ska ligga någonstans strax över 700 miljoner kronor om man vill ha Isak. Dortmund har en klausul som gör att de får köpa tillbaka honom för cirka 300 miljoner innan denna sommar är slut. Dock får vi inte glömma att Isak själv måste vilja gå tillbaka. Annars sträcker kontrakt med Real Sociedad sig till 2024.

Hur bra tror du att han har potential att bli?
- Det är svårt att säga men han har alla förutsättningar att bli hur bra som helst. Han verkar vara en ambitiös kille som verkligen vill bli bäst vilket brukar vara en bra egenskap. Han är fortfarande ung och väldigt utvecklingsbar. Han behöver bara ha tur med klubbval och tränare under hans karriär. Har han is i magen och inte går för tidigt till en toppklubb och får nöta bänk tror jag han kommer synas på skytteligalistor under minst tio år framöver.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-02-22 12:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien