Lagbanner
- Monopol i EU är inte förbjudet
Javier Tebas under ett tidigare evenemang.

- Monopol i EU är inte förbjudet

La Ligas president Javier Tebas säger till SvenskaFans angående utmaningen från Superligan: - Det finns lagar som stipulerar att det bara kan finnas en professionell liga, ett fotbollförbund.

Javier Tebas, i onsdags på besök i Sverige för att under ett evenemang på Handelshögskolan i Stockholm marknadsföra spansk fotboll förklarade varför det inte finns plats för Superligan:

- I Spanien är fotbollen per lag ett monopol, det får vi aldrig glömma. I Spanien, i Italien och andra länder finns en lag som stipulerar att det bara kan finnas en professionell liga, bara ett fotbollförbund. Monopol är inte förbjudet i EU.

Bosman avskräcker inte
Tebas ser inga likheter med Bosmandomen från 1995, senast EU-domstolen ritade om europeiska fotbollskartan mot UEFA:s och klubbarnas vilja.

- Skillnaden nu är att då var frågan om individens personliga frihet och individens rätt att flytta på sig och arbeta var den vill. Nu är en annan diskussion. Vi har frihet för de fysiska personerna. Nittio procent av ledamötena i Europeiska parlamentet är emot Superligan. Av 27 EU-länder tar 26 avstånd från Superligan. Det finns en politisk vilja mot Superligan.

EU-domstolens utslag angående Superligan väntas runt april.

- Florentino Pérez kommer fortsätta med sitt projekt. Och skulle utfallet i EU-domstolen bli till hans fördel kommer det finnas motmedel. Först får vi se hur många klubbar han får med sig. I England har klubbarna förbjudits att delta, eller kommer att förbjudas. Därmed är de engelska klubbarna borta från Superligan, och den nya modellen innehåller inte längre lag från Premier League. Vi måste också se hur många klubbar som hoppar på ett projekt som är till skada för deras egna nationella ligor, där inkomstbortfallet kommer att vara väsentlig.



Tebas tror varken på ett snabbt eller smidigt igångsättande av Superligan.

- De kommer aldrig att kunna sätta igång Superligan med så kort varsel. Champions League är så starkt att det blir mycket svårt att göra det. Utan de engelska klubbarna är den ekonomiska risken stor. Vad som än händer kommer vi fortsätta kämpa mot en Superliga. Vi har mekanismer att sätta emot och vi kommer att använda oss av dem.

Förhållandet med Real Madrids president Florentino Pérez är frostigt.

- Jag har ingen personlig relation med Florentino Pérez, vi har inte pratat på två år. Vi hälsar när vi ses men vi pratar inte. Det har helt att göra med att vi har så olika åsikter. Han har en mening han upprepar. "Javier, du hör inte vad jag säger", men jag svarar: Florentino, jag hör dig, jag gör bara inte som du säger.

51-procentsregeln
Javier Tebas tyckte till om den svenska modellen där föreningarna till minst 51 procent måste vara medlemsstyrda.

- Det är en ekonomiskt hållbar modell och jag föredrar den framför att klubbarna förlorar pengar. Hellre det än att klubbarna har framgång i två år med en rik ägare med falsk investering. Jag har noterat att den svenska supportern har mycket tyngd, Sverige är vad det är och då får den svenska fotbollen vara vad den är.


Benito Villamarín under en match med Real Betis.

Real Betis är exempel på en klubb där aktieinnehavet är starkt fragmentiserat och gått från en stor majoritetsägare med ekonomisk förlust till ekonomisk sanering och aktieinnehav på maximala tio procent.

- Den modellen är möjlig tack vare en ekonomisk kontroll från La Liga. Många klubbar med enskilda ägare gick med förlust och vi blev tvungna att göra något åt saken. Vi har idag exempel på klubbar med starka enskilda ägare, som Villarreal CF eller Valencia CF. Också vi har klubbar med 51-procentsregel: Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Club de Bilbao och CA Osasuna. Och klubbar där aktieinnehavet är starkt fragmentiserat bland småägare, Real Betis och Real Sociedad. Och alla kan samleva. La Liga är enda ligan där den modellen är möjlig.

Pablo Lizama Farias2023-03-23 21:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien