Lagbanner
”Övergångsbudgeten kommer vara minimal” – så är läget i Atlético Madrid

”Övergångsbudgeten kommer vara minimal” – så är läget i Atlético Madrid

Trots det rådande speluppehållet i fotbollsvärlden är det ändå en hel del som sker i klubbarna och det har blivit dags att se vad som är på gång hos några av dem.

Atlético Madrid har varit kloka i sitt agerande under den rådande krisen. Zoran Zoric ger oss en större inblick i vad för åtgärder man genomfört och även vad för rykten som just nu spekulerar gällande potentiella övergångar.
 
Hur har Atlético drabbats av det rådande speluppehållet och vilka åtgärder har gjorts?
- Atlético har förstås drabbats hårt, men det är varken en unik eller ny situation för klubbledningen. Man har försökt hålla sig över vattenytan sedan början av 1990-talet och ändå lyckats. Trots framgångarna under det senaste decenniet är det bara i samband med de senaste tre-fyra åren man gjort bra ifrån sig ekonomiskt. Tränarstaben, seniorlaget, B-laget och damlaget har alla gått ned 70 procent i lön. De 430 anställda inom klubben har permitterats, men deras löner kommer kompletteras med de löner som proffsen avstår under det nationella nödläget i Spanien. Atlético har La Ligas tredje största lönebudget. En del av lönerna kommer också att skjutas till från klubbledningens sida. Seniorlaget kommer bidra med 50 procent av lönekompletteringen. 
 
Finns det något du anser man bör göra framöver?
- Nej, samtliga parter har varit väldigt tydliga och öppna i sitt agerande från dag ett. Alla har dessutom dragit sitt strå till stacken.  
 
Det är högst oklart hur det blir med den nuvarande säsongen, vilken är i dina ögon den bästa lösningen?
- Säsongen skall självklart spelas färdigt, men när och var är en helt annan fråga. Det är för mycket pengar i omlopp för att man skall sätta punkt för säsongen här och nu. Jag har ingenting emot att man spelar färdigt säsongen till slutet av juni. Det var en vanlig företeelse i Spanien under 1990-talet, speciellt när man spelade 42 ligaomgångar. Om man behöver dra ut på det ännu längre är det bara att acceptera. Att det spelas utan publik är också okej i mitt tycke. Fotboll spelas visserligen av människor för människor, men inget är trots allt lika viktigt som en människas hälsa. 

- När det gäller Champions League är jag för så få matcher som möjligt och en Final Four-lösning (som i collegebasketen) i semifinalerna. Det fungerade utmärkt i Supercopa de España i januari månad där fyra matcher spelades inom loppet av en vecka. Det skulle också göra att antalet skador minskade om man nu tvingas till ett väldigt tight matchande. Speciellt nu när spelarna dessutom behöver en försäsong i benen efter att ha varit inaktiva i en månads tid. Och nej, det är inte samma sak att gymma/springa på ett rullband och tävla på högsta nivå. Skillnaden är stor.  
 
Det har börjat cirkulera en hel del rykten om övergångar, finns det någon spelare som ryktas till eller bort från klubben?
- Självklart. När det är nyhetstorka gäller det att gå ut med mycket lösa rykten. Det är så journalismen fungerar. Vissa, som exempelvis Arias vara eller icke vara i Atlético är logiska. Detsamma gäller Diego Costa, medan andra snarare är påhitt för att fylla tomrummet som uppstått på sportsidorna. Atlético behöver värva en vänsterback (oklart om man kommer göra det), kanske en mittförsvarare om Mario Hermoso skulle vilja röra på sig, en central mittfältare sedan man missat Bruno Guimarães och ifall Héctor Herrera inte får förnyat förtroende och helst av allt en anfallare. Övergångsbudgeten kommer dock vara minimal i sommar och det gläds naturligtvis klubbledningen åt. 
 
Sett till världsläget som just nu råder, vad hoppas du Atlético gör under sommarens övergångsfönster?
- Atlético behöver som sagt värva en vänsterback som utmanar Renan Lodi om en startplats. Man behöver också se över marknaden i hopp om att värva en central mittfältare som organiserar spelet för att avlasta Thomas. En anfallare är ett måste i sommar, men det är inte säkert att man lyckas knyta åt sig en sådan. Atlético letar också efter en ny andramålvakt bakom Jan Oblak eftersom Adán inte håller måttet. Arias är det säkraste kortet när det gäller en försäljning. Diego Costa ligger i farozonen och det återstår att se vad den här krisen innebär för Saúls och Thomas respektive kontraktsförlängningar.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-12 09:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien