Lagbanner
”En uppsjö spelare på väg bort” – så är läget i Barcelona

”En uppsjö spelare på väg bort” – så är läget i Barcelona

Trots det rådande speluppehållet i fotbollsvärlden är det ändå en hel del som sker i klubbarna och det har blivit dags att se vad som är på gång hos några av dem.

Spelarna i Barcelona har agerat föredömligt då man gått med på att sänka sina löner avsevärt för att hjälpa klubben klara den världskris som just nu råder. Det och annat berättar Ruben Baron om, som har stenkoll på den katalanska föreningen. 
 
Hur har Barcelona drabbats av det rådande speluppehållet och vilka åtgärder har gjorts? 
- Rätt lindrigt, så vitt jag kan bedöma. Nog för att Barça, precis som alla andra klubbar, går miste om publik- och TV-intäkter – men katalanernas enorma sponsoravtal skyddar dem i princip från någon verklig skada.Enda orosmolnet var klubbens lönekostnader, som är fotbollseuropas högsta. Men den oron stillades när spelartruppen gick med på att sänka sina löner med sjuttio procent, vilket också är den enskilt största åtgärden som klubben har satt in.  
 
Finns det något du anser man borde gjort tidigare? 
- Egentligen inte. Möjligtvis att man kunde ha undvikit det ”missförstånd” som skedde i samband med lönesänkningarna, där media fick för sig att spelartruppen var emot idén om lönesänkningar… Men överlag tycker jag klubben har hanterat situationen bra, med tydlig kommunikation såväl som donationer till den lokala sjukvården.
 
Det är högst oklart hur det blir med den nuvarande säsongen, vilken är i dina ögon den bästa lösningen?
- Svårt att säga. Allt beror på hur situationen utvecklar sig, antar jag, men som läget är nu har jag svårt att se framför mig någon säsongsavslutning överhuvudtaget. Allra minst i Spanien, som är ett av de hårdast drabbade länderna. 
 
- Champions League-slutspelet håller jag dock tummarna för. Det är ju långt färre matcher, och borde rimligtvis kunna återupptas utan någon större inverkan på nästa säsong. Förslagsvis någon gång i sommar, och på en och samma spelort.  
 
Det har börjat cirkulera en hel del rykten om övergångar, finns det någon spelare som ryktas till eller bort från klubben?
- Har påven rolig hatt? Ivan Rakitic, Arturo Vidal, Nélson Semedo, Samuel Umtiti, Ousmane Dembélé – en hel uppsjö av spelare uppges vara på väg bort från klubben, som en del i att frigöra löneutrymme till Neym… ehm, till nästa säsong. Nämnas bör också Lautaro Martínez, som påstås vara ett av Barças stora transfermål i sommar, och som jag tror skulle passa in som handen i handsken.
 
Sett till världsläget som just nu råder, vad hoppas du Barcelona gör under sommarens övergångsfönster?
- Gör sig av med dödköttet. Inte bara för att minska lönekostnaderna, och därmed öka stabiliteten, utan också för att skapa utrymme åt de hemvävda talangerna. Spelare som Riqui Puig och Carles Alenya, för att nämna ett par.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-13 22:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien