Lagbanner
”Matchen borde aldrig spelats” – så är läget i Valencia

”Matchen borde aldrig spelats” – så är läget i Valencia

Trots det rådande speluppehållet i fotbollsvärlden är det ändå en hel del som sker i klubbarna och det har blivit dags att se vad som är på gång hos några av dem.

Valencia var högst involverade i den uppmärksammade matchen i Champions League där man ställdes mot Atalanta, som skulle visa sig bli startskottet på en utbredd spridning av coronaviruset. Det och mer därtill pratar undertecknad med Joakim Gidlund om.
 
Hur har Valencia drabbats av det rådande speluppehållet och vilka åtgärder har gjorts?
- För Valencias del drabbades ett antal spelare av coronaviruset i samband med den sista Champions League-matchen mot Atalanta. Med facit i handen borde matchen så klart aldrig ha spelats även om det gjordes inför tomma läktare. Garay sägs ha varit den första La Liga-spelaren som tetades positivt för corona. Med rådande skadeläge i truppen kom ”avbräcket” dock lämpligt om man nu ska försöka hitta något positivt. Klubben har tagit ansvar i krisen, till exempel har man flertalet kampanjer där spelare har gått ut på sociala medier för att sprida ”stanna hemma-budskapet” till alla fans. Samt att Peter Lim, ägaren till klubben, har bidragit med material och pengar till sjukhus. 
 
Finns det något du anser man bör göra framöver?
- Som jag var inne på tidigare borde matchen mot Atalanta aldrig ha spelats med tanke på hur stor spridningen var i Italien just där och då. Lätt att vara efterklok, men man skulle tagit mer allvarligt på situationen ännu tidigare och stängt ner ligan – och detta gäller egentligen alla ligor. Det man bör göra framöver är svårt att sia om då allt verkligen hänger i luften med när ligor drar igång och när viruset har nått sin topp och kurvan med antal smittade börjar ge vika. 
 
Det är högst oklart hur det blir med den nuvarande säsongen, vilken är i dina ögon den bästa lösningen?
- Nu när vi inte har något mästerskap i form av EM att ta ställning till tycker jag att man ska spela klart säsongen även om det kommer att ske utan publik. Olikt Allsvenskan är publikintäkter en rätt liten inkomstkälla för de större klubbarna och ligorna så det kommer inte ge samma effekt på klubbarnas plånbok som det gör för de allsvenska. Självklart dötrist när det inte är något tryck på matcherna men det får vi helt enkelt leva med, bara det blir någon typ av fotboll att se så kommer många bli nöjda. 
 
Det har börjat cirkulera en hel del rykten om övergångar, finns det någon spelare som ryktas till eller bort från klubben?
- Ordinarie spelare som ryktas bort från Valencia är bland annat Ferran Torres, Carlos Soler och givetvis Rodrigo Moreno. Förstnämnda har ju fullkomligt exploderat denna säsong och gjort sitt namn välkänt för större klubbar. Ferran spås en lysande framtid och kommer om något år eller två vara landslagsspelare, sanna mina ord. Soler är även han egen produkt som ryktas bort till bland annat Arsenal. Rodrigo har haft två fönster i rad nu som han vinkat hejdå till medspelare. Först var det Atlético Madrid och nu senast Barcelona. Men han är allt jämnt kvar och blir inte yngre, men vi får se vad som händer i sommar. In har det florerat lite free transfer rykten om Callejón i Napoli samt Pedro i Chelsea. Inga direkta favoriter i mina ögon och de har inte åldern på sin sida. Svårt att se det hända med någon utav dem. 
 
Sett till världsläget som just nu råder, vad hoppas du Valencia gör under sommarens övergångsfönster?
- Det vi måste prioritera i sommar är en högerback, och så har jag känt sedan Miguel Britos dagar. Vi har inte haft en vettig högerbackslösning på flera år. Florenzi är bara ett lån fram till sommaren och jag tror inte heller han håller måttet då han är mer av en ytter egentligen. Även målvaktssituationen ger mig huvudvärk. Jasper Cillessen kom in och har varit rätt darrig vilket i sin tur öppnat upp för Jaume. I dag håller jag Jaume som förstavalet vilket säger en hel del om problemet. Visst, man älskar spelare som spelar för klubbmärket på bröstet och han kan göra superbra matcher ibland. Men lägsta nivån är för dålig och formsvackorna är för djupa.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-11 09:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien