Lagbanner
Fuera de Juego; v.44
Gnällig brasse?

Fuera de Juego; v.44

Tränarbyten, ligakvalité, bråkiga brassar och få engelsmän i Spanien.

Tack till Real Madridredaktionen för fråga 1-3 samt ett litet, litet tack till Englandsredaktionen för att vi i någorlunda samråd kom fram till fråga 4.

Deltagare:
Nina Ljung Fredman, krönikör Spanienred.
Robert Johansson, skribent La Seleccíon Spanienred. 
Rickard Petersson, Redaktör Spanien
Rambla, flitig forumsskribent



Quique Flores och Juande Ramos är onekligen två kända ansikten bland tränarbänkarna i La Primera. Hur ska Valencia och Sevilla gå vidare efter bådas sorti och hur slutar det till slut? 

Nina:
- Kända ansikten i all ära, men dessa till trots har lagen knappast levt upp till förväntningarna. Nu tycker jag kanske inte riktigt man kan säga så vad gäller Valencia, som låg fyra i ligan då Quique fick gå; fyra var vad klubben slutade som förra säsongen. Fast visst; deras spel har lämnat mer att önska - jag kan inte riktigt minnas när Los Che var vad man menar när man säger bra sist. Vi har rört vid det här med tränarbyten förr; att de antingen kommer för tidigt, eller för sent. I fallet Valencia känns det som i senaste laget. David Villa har tidigare sagt att han lämnar klubben om Quique får gå, det ska bli intressant att se vad som händer med honom. Vad gäller Koeman; well- att han inte är det hetaste namnet på tränarmarknaden ser jag som en bra sak. Det är alltid kul med underdogs.

I fallet Sevilla har ingenting riktigt fungerat den senaste tiden. Om det beror på Juande Ramos eller inte återstår att se. Det fina spelet mot Valencia i söndags är ingenting man kan kreditera Jiménez för, som knappast satt sin prägel på laget på denna korta tid. Också här ger jag tummen upp för valet av tränare. Det ska bli väldigt spännande att se vad Manolo Jiménez kan åstadkomma. Och en intressant B-lagsspelare i Crespo har han ju redan bjudit på.


Robert:
- Tror inte det blir några större svårigheter för något av lagen om jag ska vara ärlig. Alla vet hur det funkar i den här branschen och det är bara att tuta och köra. 
Ronald Koeman håller jag förvisso som en större spelare än tränare men med den trupp Valencia har så ska laget ligga topp 4 innan säsongen är slut. Får han bara ordning efter debaklet mot Real Madrid så blir det så.
Manolo Jiménez i Sevilla kan jag än mindre om men han har gjort underverk med Sevilla Atlético tidigare så jag är inte orolig för att han även ska kunna föra Sevillas a-trupp till tabelltoppen igen.


Rickard:
- Jag tror inte att någon kommer att vara saknad riktigt. Sevilla tappar en duktig tränare men jag står ändå fast vid att det är sportchef Monchi som skall tillskrivas äran. Faktum är ju att Caparrós gjorde väldigt goda resultat innan han också innan klubben bestämde att det var Ramos man skulle satsa på. Ramos kom till dukat smörgåsbord. Därmed dock inte sagt att han inte gjorde ett väldigt bra jobb med det material han hade. Men life goes on i Sevilla. Det kommer att komma en ny tränare och jag är övertygad om att nästa man där kommer att kunna förvalta det hela lika väl bara klubbens ledning fortsätter jobba lika vackert som den gjort hittills. Värva billigt och okänt, utveckla och sälja vidare för lite mer. Sevilla är lite av Spaniens Lyon i den bemärkelsen.

Valencia genomgår ett stålbad just nu. Förutom Quique är det många som behöver rannsaka sig själva. Spelarna då framför allt som underpresterar. Däri ligger problemet i första hand. Quique har enligt mig bidragit till det med felsatsningar och uppenbara brister i den taktiska och defensiva träningen. Två bitar som varit klubbens signum tidigare; defensiv och taktisk slughet. Med Koeman vid rodret tror jag att det blir annorlunda. Koeman har förhoppningsvis de taktiska färdigheter som krävs för att få ordning på ett material som egentligen är bland de bästa i Europa. Men vägen är kluven, jag hoppas att både Koeman och klubben valt rätt väg.


Rambla:
- I Sevilla ser det ut ju som om Manolo Jimenez tar över efter Juande Ramos. Han kommer direkt från Sevillas B-lag Sevilla Atlético. I dagsläget så ligger de på plats 4 i Segundan. Det är synnerligen imponerande och han måste ju ha del i den framgången. Han kan säkert klubben utan och innantill, speciellt då canteran som de senaste åren har producerat riktiga klasspelare till Sevillas A-lag. Jag såg hans första match som ansvarig efter att Ramos lämnat när Sevilla körde över Valencia. Helt ärligt så kändes det inte som någon skillnad med honom eller Ramos på bänken. Nu är det ju självklart lite tidigt att bedömma honom efter en match men jag är relativt övertygad om att han kommer att fortsätta i Ramos fotspår och att Sevilla kommer bli att räkna med även denna säsong.

Idag skrivs det att den gamle bar­çahjälten Ronald Koeman tar över efter Quique Flores i Valencia. Jag är lite överraskad över det valet. Det ryktades ju om Mourinho, Lippi eller Capello. De var antagligen för dyra i lönekostnad för Valencia. Jag tror dock att Koeman kan visa sig vara ett utmärkt val. Som spelare har han stor erfarenhet av La Liga, precis som Laudrup och även Schuster, men jämfört med dansken så har han ju lite mer klass i truppen att jobba med. Har Valencia bara tålamod med Koeman, en CL-plats är väl ett krav antar jag, så är jag övertygad om att han kommer att lyfta Valencia. 





Real Madrid leder ligan men går enligt många knappt på halvfart. Samtidigt spelar Barcelona, Sevilla, Valencia, Villarreal, Atlético och Espanyol relativt bra - varje fall dom tre sistnämnda. Är det ett svaghetstecken för ligan att semi-producerande Real Madrid kan leda just nu? 

Nina:
- Njae. Ett simpelt och förbannat tråkigt faktum är det här: det spelar ingen roll om du spelar skitdåligt (NEJ, jag menar inte att Real Madrid gjort det, utan rent generellt!), om matchen bara är avblåsningar, inkast och frisparkar, så länge man väl sätter de chanser som man serveras. Och Real Madrid är fantastiskt bra på att förvalta sina då det verkligen gäller. De har vunnit utan att behöva bjuda upp, och det är de inte ensamma om. Fixar inte det ena laget - det "större" av dem oftast- med den här uppbjudningen är det svårt för det andra laget också. (Valladolid är undantaget som bekräftar regeln i just det här fallet; de statuerade utmärkt exempel på att våga sätta press.) Klarar man av att gå på jämn låga så räcker det oftast väldigt långt, även om jag föredrar höga berg och djupa dalar. En så passionerad sport som fotboll ska vara känsla hela vägen, såväl glädje som sorg, och njae, hösten har inte varit den bästa i världshistorien, så sett.

Robert:
- Inte alls. Alla vet att La Liga är bra och att Real spelar på halvfart håller jag inte med om. Speciellt inte efter gårdagens match. Visst, laget kan säkert bättre många gånger men samtidigt tycker jag det ser bra mycket stabilare ut  hos marängerna än på mycket länge. Många av de andra topplagen har gjort strålande matcher för att sedan falla platt i nästa. Real har å sin sida däremot spelat jämnt med sig själva hela tiden. Kanske ingen riktig supermatch (Valencia undantaget) som Barca gjort då och då men heller ingen katastrofmatch som samma lag också gjort. 
Real Madrid anno 2008 ser faktiskt mycket intressant och spännande ut. Det trodde jag aldrig jag skulle säga, men så är det.


Rickard:
- Efter "Slakten på Mestalla" är det ju svårt att kalla Real Madrid för semi-producerande, men frågan tillkom innan matchen. Kan Real fortsätta spela propagandafotboll förtjänar de vinna ligan och således ligga kvar där de ligger. Men om alla topplagen bara gör vad som krävs så spelar det inte så stor roll vem som vinner. Då vinner bara det laget som är skickligast på att göra det jobbet som krävs. Det kan vara en svaghet men det är inte bara upp till storlagen att lira boll. De små klubbarna måste ta kampen hårdare. La Ligas signum är ändå i min mening att bredden är större än i många andra ligor. Det finns fler klubbar i Spanien som kan blanda sig i striden där uppe. Vi ser nästan en ny uppstickare varje år. Serien är ung, men i år ser det ut som om det blir ett topprace mellan topplagen. Låt oss bara hoppas att det inte blir på halvfart. 


Rambla:
- De tre sistnämnda har ju blandat och gett, det är nu på slutet det har lossnat lite för dem. Även Barcelona, som har spelat bländande i några matcher, för att sedan spelat rent ut sagt uselt i andra. Sen så anser jag att Madrid knappast går på halvfart, snarare tvärtom, de är inte så mycket bättre. Just nu! Med tanke på att de inför den här säsongen har hela 9 nyförvärv, en ny tränare, vore det att kräva mirakel att de skulle spela propagandafotboll i varje omgång. Det tar tid att spela ihop så många nya spelare, även för en storklubb som Real Madrid. Se på Barcelona, de har 4 nyförvärv (visserligen två nya canteranos i truppen) och även de hankar sig fram i vissa matcher. Ge Madrid tid, de kommer att höja sig tids nog precis som flera andra lag som varit ojämna. De många landslagsuppehållen har ju även gjort sitt till för att sätta käppar i hjulen för topplagen, eftersom de har många landslagsmän i sina trupper.

Frågan är bara hur många nya namn som ska in under januri månad när transferfönstret öppnar? Nästan dagligen ryktas det och skrivs i huvudstadsmedierna vilka nya spelare som los blancos ska inskaffa. Och vad händer med Baptista, Soldado och Saviola? Får de vara kvar? Nya spelare innebär även ännu fler spelare som ska spelas in i laget.





Dani Alves har bråkat, Ronaldinho stökat och Robinho gnällt - varför ständigt dessa bråk mellan brassarna och deras respektive spanska klubbar? 

Nina:
- Divalater. I Brasilien är fotbollsstjärnorna det närmaste gudar man kan komma på jorden, jag tror det är väldigt svårt för oss att sätta sig in i det liv de verkliigen lever, hur gärna vi än vill tro att vi har koll på läget; hur gärna vi än vill säga 'Joooo men Ronaldinho skulle aldrig göra så eller så, han är inte sådan'.

Jo då. Han är precis sådan. Och han är inte ensam. Superstjärnor som kommer från fattiga förhållanden och plötsligt kastas in i en värld där folk kysser marken de beträder vart de än kommer, där de aldrig behöver vara den hänsynstagande eller den som rättar in sig i ledet förlorar verklighetsförankringen; blir mer lika de faktiska stjärnorna på himlen- uppblåsta, brinnande gasmoln. 

De kan vara fantastiska fotbollsspelare ändå; är det allt som oftast ett bra tag, men en fantastisk fotbollsspelare och en fantastisk människa är långt ifrån detsamma. Nej det är inte okej för en blivande pappa att stanna ute och supa med prostituerade och groupies, och komma försent till sitt klubblag. I alla fall inte tillräckligt okej för att det inte ska skapa irritation. Och så uppstår konflikten, och människoguden blir tillrättavisad, åthutad. Så klart kraken blir lite förvirrad, då. En eloge till Kaká, och även Roberto Carlos, som lyckats hålla sig borta från det där.



Robert:
- Inte bara i Spanien som man har problem med brassar. Se bara på Adriano i Italien och Afonso Alves i Holland. Alla är unga fotbollsprodukter som inte gjort så mycket annat än att spela fotboll i sitt liv. Och det med en bravur som gjort dem älskade över hela världen. Så älskade att alla river och sliter i dem. Så älskade att ett speciellt företag bestämmer var dem ska spela sina landskamper. 
Inte konstigt att det blir för mycket ego efter ett tag. Vissa inser sitt värde och anspelar på det, andra vill leva livet med vin, kvinnor och sång och allt vad det innebär.  Tråkigt men sant och inte så konstigt heller kanske.
Av alla brassar så är det bara Kaká som sköter sig verkar det som.


Rickard:
- Kanske inte fick tillräckligt med öm moderskärlek när de var små om man skall luta sig mot en freudiansk teoribildning. Som fotbollsfanatiker skulle jag dock vilja säga att brassarna har ett helt annat medialt fokus och helt andra förväntningar på sig. Både Robinho och Ronaldinho värvades som trollerigubbar som skall göra spektakulära saker. Får de inte vara spektakulära och speciella så blir de såklart griniga. Dani Alves har väl fått samma stämpel på sig allt eftersom. Det ligger kanske inte riktigt i den europeiska mentaliteten att ge det spelutrymmet för sådana individer, i alla lägen. Så länge klagomålen gäller speltid eller roller på planen, det vill säga något som är relaterat till spelet, så tycker jag att de kan få klaga. Köper du Joe Labero till en krogshow så är det klart att Joe Labero förväntar sig att få vara trollgubbe när han kommer dit och inte behöva gå runt i en knallgul kycklingdräkt och servera drinkar. Men handlar det om pengar eller andra förmåner tycker jag det är girigt och inte minst fel att ta det offentligt.  


Rambla:
- Ja säg det, vad är det med dessa brassars mentalitet kan man ju undra? Det är bara att se bakåt lite i historien och man hittar fler med lite udda personlighet. Romario, Rivaldo, Ronaldo bara för att nämna några. Även dessa spelare hade någon gång attitydsproblem och hade ett struligt förhållande med sina klubbledningar. Jag vet inte vad det beror på. Kan det vara att just de som slår igenom och blir storstjärnor och som till slut själva anser att de är större än klubben? Har de svårt att rätta sig in i ledet? Många frågor som riskerar att bli en hel uppsats utan att något svar kan ges.




Varför går så få engelsmän till den spanska ligan när fler och fler spanjorer går omvänd väg när både La Liga och Premier Leauge räknas ju till topp-tre i världen?

Nina:
- I England är man totalt övertygad om sin egen ligas förträfflighet; om att man har världens bästa fotbollsklubbar, om att man nästan är alltings upphov. Jag har bott i England i flera år; intresset för andra ligor överlag är inte speciellt stort. Då Beckham flyttade till Spanien blev han bespottad där hemma; det handlade enbart om pengar, sa britterna. Varför skulle han annars lämna? Han var nog sur på Sir Alex Ferguson, också. Man lämnar inte världens mest populära klubb, det vet väl vem som helst. Ungefär så lät det överallt. Då spansk fotboll visades på TV (vilket hände extremt sällan om man inte hade speciell kabeltvleverantör) så var det idel klagan.

Britterna är ett stooooolt folkslag - de är hemkära på gränsen till väldigt patriotiska, och envisa,  faktiskt inte så jättenyfikna på det Europa utanför Storbrittanien som inte är charter. En engelsmans hem är hans borg och allt det där: de blir multimiljonärer på hemmaplan, är redan "störst" och "bäst". De (som i de flesta som har möjlighet att bestämma själva) hyser ingen önskan om att röra sig vidare. De liksom "behöver" inte.


Robert:
- Av någon anledning så har Premier Leauge alltid ansetts exotisk och spännande från språkokunniga spanjorer som sällan lyckats bra utomlands. Detsamma kan man inte säga om lika språkokunniga engelsmän och La Liga trots att de mer än gärna semestrar i landet. Och däri hittar vi kanske också svaret. Spanien är sol, bad och semester, England är hårt jobb, slit och inte så mycket mer. 
För visst är både Premier Leauge och La Primera Divisíon bland de tre bästa ligorna i världen och därför bör det utgå en viss spelarflykt från England och inte bara till England. Gary Lineker spelade visserligen i Barcelona på 80-talet  men efter det har det varit tunnt. Och så vitt jag vet är den gamle kämpen Ian Harte den enda britten i Spanien i dagsläget (Levante)...om ens han är kvar...


Rickard:
- Det går hand i hand med internationaliseringen av Premier League. Det har ju sagts länge att PL är på väg att bli fotbollens motsvarighet till NHL. Alla de stora investerarna drar dit. Abramovitch, Glazer osv. osv. Med pengarna kommer också spelarna. Såväl de spanska som de franska. Tyskarna och italienarna är fortfarande ganska hemkära men den tiden då de flyttar till Fish & Chips-ön kommer nog den också. Jag hoppas dock att den här utvecklingen inte blir av. Det kommer att ta död på den engelska fotbollen i första hand. Förvisso ingen större förlust kan tyckas...
Sedan skall vi inte glömma att internationaliseringen i PL även innefattar tränarfronten. Det är ju ingen slump att många spanjorer hamnat i Liverpool hos Rafa som har väldigt bra koll på den spanska marknaden.

Rambla:
- Jag tror att engelsmännen är mer hemkära. Det ska mycket till för att de ska steget ut och prova lyckan i en annan liga. Dessutom så är de oftast allt för dyra. Det kostar mer än det smakar. Lägg där till att PL hos många rankas som världens bästa liga. Där finns redan en väldigt massa bra spelare så attraktionskraften att dra till en utländsk liga nog inte tilltalar de engelska spelarna. En annan viktig orsak är nog även den lön de har i PL. Jag tror att det är svårt att matcha den för de andra ligorna.

Spanska spelare sticker ut mer än de engelska då de har en annan fotbollsutbildning. De har oftast en bättre teknik och är mer kreativa i sitt tänkande. De bidrar med någonting annorlunda som inte går att finna hos de engelska spelarna. Självklart finns det undantag även hos de engelska spelarna, jag menar inte att alla engelska spelare har sämre teknik eller att de ej är kreativa, utan det är mer generellt.



Trevlig helg!

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2007-11-01 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien