Fans i Fokus: Per Zander
Vår artikelserie om spanska fans rullar vidare och vi har nu fått tag i en gammal redaktör för Spaniensidan och tillika bloggare som i dagsläget skriver för TV4 och Fotbollskanalen. The one and only, Per Zander.
1. Vem är du och hur hittade du till SvenskaFans?
Existentiella frågor är svårbemötta, men jag hittade till SF när jag lärde känna Igor Hedman under AIK:s försäsong i La Manga för snart sex år sedan. Ett halvår senare startade han och Anders Nettelbladt Spaniensektionen. Vi pratades vid, på den vägen var det.
2. Numera bloggar du åt TV4, hur fungerar det för dig och hur skiljer det sig mot det du gjorde på SvenskaFans?
Fotbollskanalen.se, det fungerar utmärkt tror jag. Jag har haft flera roller på sajten, precis som jag hade på SvenskaFans. När vi började med SF-Spanien 2002 skrev jag matchrapporter och krönikor om i stort sett alla lag. Sedan skapade jag också en Rayo-sida sista året klubben spelade i Primera, innan jag började med den spanska pionjärbloggen.
På Fotbollskanalen körde jag först som veckokrönikör och fyllde ut med nyheter. Nu kör jag blogg / krönikor, med ett antal inlägg i veckan. På den bästa SF-tiden drog jag ett gäng om dan, fast då i regel också kortare prylar. Jag har i alla fall haft tur med sidorna där jag skrivit, SF, Viasat och Fotbollskanalen.se. Bra kontakt med redaktörer och ansvariga, och frihet att skriva om i princip vad jag vill – vilket nästan gör det hela svårare.
3. Många tror att du är Madridista (Real-fan) bara för att du bor i Madrid, men ditt hjärta klappar för en annan klubb där. Berätta om den.
Det är möjligt, fast emellanåt blir jag också beskylld för att vara Culé. I Madrid finns det i alla fall, i huvudsak, tre klubbar att räkna med. Den absoluta majoriteten stöder antingen Real Madrid eller Atlético, men sedan finns också Rayo Vallecano. Getafe, om någon undrar, tillhör inte staden Madrid.
Rayo är ett utpräglat arbetarlag från den sydvästra delen av stan. Grundat 1924, tolv säsonger i förstadivisionen, och som främsta framgång en kvartsfinal i Uefacupen 2000. Det är en riktig ”gigant”, som presidentskan Doña Teresa har sagt vid ett par tillfällen.
Dessvärre befinner sig klubben fortfarande i Segunda B. I sommarens play off missades platsen till spanska andradivisionen igen. Den här gången var det dessutom i den sista matchen, efter 1-0 hemma och totalt 1-2 mot baskiska Eibar.
4. Hur kom det sig att du fastnade för Rayo Vallecano?
Det är lätt att tycka om Rayo. Klubben är liten, slår alltid ur underläge vilket gör att man lever fram- och motgångar på ett mycket speciellt och personligt sätt. Dessutom spelar laget ofta rolig fotboll. Hemmaplanen är liten och dimensionerna inbjuder till snabbt och tekniskt spel. Det gäller att utnyttja de reducerade ytorna på bästa sätt.
5. Hur ofta ser du lagets hemmamatcher? Ser du på något annat av stadens lag?
Ett problem med spel i de lägre divisionerna, är att matcherna kan gå när som helst. Vintertid är klockan 12.00 en söndagsmorgon en riktig rysare. Det är tur att jag sedan ett par år tillbaka har stadion Teresa Rivero på behagligt gångavstånd.
Och visst, jag ser också en del på stans andra lag. Jag har säsongskort ”Euroabono” på Santiago Bernabéu, vilket förutom ligan också inkluderar Cup och Champions League. Atléticos Vicente Calderón brukar jag försöka hinna med fem sex gånger om året. I år blir det säkert mer, och till och med kul, Uefa inkluderat.
6. Har du något speciellt minne från din tid som fotbollssupporter i Spanien?
Massor. Både på och utan för arenorna. Jag har haft möjlighet att se fantastisk fotboll genom åren, och klassiska mål som Rivaldos från halva plan på Vicente Calderón, eller Ronaldos 1-0 mot Atletico efter 14 sekunder på Bernabéu, för att nämna några.
Jag har också en hel del nästintill surrealistiska minnen från fotbollens omgivning. Som när jag för ett ögonblick delade ett fyrastolsbord med Manuel Velázquez, Pedja Mijatovic och Ramón Calderón. Eller då jag tillsammans med ett gäng Madridistas fick fly från en bar i stan eftersom ett gäng uppretade Atletico-supportrar inte ”tillät” firandet av Real Madrids sjunde Europacuppokal.
7. Hur ser Rayo-fansen på stadens övriga klubbar? Finns det någon rivalitet att prata om?
Både jag och nej. Det ett antal Rayistas som hyser en viss förkärlek till antingen Atleti eller Real Madrid, medan det är också utmärkande för klubbens supportrar att de totalt ignorerar vad som händer med de andra lagen eller hur de spelar. Här är ofta attityden att man ”skiter i allt och alla” utom den egna klubben.
Generellt är också Rayo mycket respekterat i stan, och anses vara ett sympatiskt lag som folk gillar i allmänhet, trots att favoritklubben annars kan heta Atlético eller Real Madrid.
8. Dagens Rayo är nog tämligen okänt för den vanlige läsaren, men finns det någon legend som spelat i klubben som folk kan tänkas känna igen?
Legender finns det gott om på en lokal ”rayistiskt” nivå, fast det saknas en Raúl, typ, som blommat ut i de egna leden. Fast visst finns det ”kända” spelare som gjort sitt i Rayo. I relativt modern tid kan nämnas Bolo, Bolic, Julen Lopetegui tillexempel, och egna produkter som Michel och Cota. Dessutom avslutade mexikanen Hugo Sanchez sin spanska karriär i Rayo.
På tränarfronten har en del personligheter också passerat förbi. Camacho tog laget till förstadivisionen i början av 90-talet, och dagens globetrotter på modet Juande Ramos ”upptäckte” Europa tillsammans med Rayo.
9. Efter några säsonger i de lägre divisionerna, hur ser det ut för ett återtåg till finrummet? (generellt om framtidsvisionerna)
Det finns inget annat mål än att så snabbt som möjligt ta sig tillbaka till La Primera. Det var en stor besvikelse när klubben ramlade ner två divisioner i följd, och de frustrerade försöken att ta sig upp till Segunda har naturligtvis inte gjort saken bättre. Det finns också en stor besvikelse gentemot ägaren Ruiz Mateos, som självklart kunde ha satsat mycket mer kapital på Rayo.
Titta på Getafe, som lika gärna kunde ha varit Leganés. Med all respekt, historiskt är det en skitklubb från division tre, och dessutom hade klubben inget supporterstöd när satsningen påbörjades. Rayo däremot, är förankrat i Madrids invånarmässigt största distrikt, och är den enda klubben som lyckats ta sig upp och kämpa bredvid Atletico och Real Madrid.
Hursomhelst, nu gäller det att skapa stabilt spel och säkra en plats bland de fyra främsta för play-off till sommaren. Väl i tvåan kommer ribban flyttas till spel i Primera.
10. Kommer du någonsin att återvända till Sverige eller är du fast i Spanien med den spanska fotbollen för gott?
Den spanska fotbollen är jag definitivt fast med för gott, fattas bara annat. När det gäller Sverige har jag däremot ingen aning. Om möjligheten fanns skulle jag helst klia mig i naveln någonstans i Brasilien, men så var det ju det med närhet till världens bästa och mest underhållande fotboll förstås.