Lagbanner
Fuera de Juego; v.47
La Liga nästa?

Fuera de Juego; v.47

Europamästerskapet, Champions League och tyskar i La Liga

Denna vecka bidrar Valencia och Tyska Fans med frågor. Tackar så mycket för det!
Vi välkomnar också en ny paneldeltagare, Tobias García från Las Palmas och det spanska U-21 landslaget.

Deltagare:
Robert Johansson
, skribent La Seleccíon/ bloggare Spanienred.
Rickard Petersson, Redaktör Spanien
Tobias García, skribent U-21landslaget Spanien


Spanien blev klara för EM efter Sverigeslakten i helgen och ser ruskigt bra ut. Men, historien talar sitt tydliga språk, Spanien lyckas aldrig när det kommer till kritan. Med endast ett EM-guld, 1964 och en andraplats 1984, har Spanien törstat efter nya troféer ända sedan dess, men i VM åkte de ut redan efter 16-delsfinalerna. Nu har Spanien återigen ett av de lag som är favorittippat till guldet när EM drar igång. Finns det någonting som tyder på att det faktiskt blir succé i Schweiz/Österrike nästa år, och isåfall vad är det som pekar på att dem ska lyckas ta hem guldet? 

Robert:
-Njae. Spanien har ju alltid tillhört, om inte, favoriterna så väl outsiderna att vinna. I slutändan verkar det alltid falla på taktiskt okunnande, domaren, oturen, slumpen eller bara att man inte är tillräckligt bra.
Möjligheterna till guld finns naturligtvis även i EM men då ska mycket gå rätt. För kvalet var nämligen inte så illa som det såg ut ett tag. Spanien hade sin formsvacka, Sverige sin, och gruppen slutade till sist som vi alla trodde - mer eller mindre. 
Den största fördelen La Seleccíon har nu mot tidigare år är ungtupparna som är skolade på ett annat sätt. Utgår vi från att Aragonés kommer använda samma trupp som i dagsläget så är Casillas, Sergio Ramos, Puyol, Cesc Fabregas och Raúl Tamudo alla vana viss framgång med yngre landslag och dem är alla viktiga stöttepelare.
Kan La Seleccíon bara behålla sitt ofta lysande spel från gruppspelet när knock-outfasen börjar så kan allt hända.

Rickard:
- Jag tror faktiskt att 2008 kan vara året för den spanska fotbollen. Kanske är jag obotlig optimist som tror på det men inga av de andra gigantnationerna imponerar heller. England missade, vilket glädjer mig enormt. Vilken upprättelse för Svennis! Kroatien ser farliga ut och Portugal är som alltid luriga. Holland kanske kan bli farliga, Italien är trots allt världsmästare, Frankrike har nya talanger på uppgång. Men som jag ser det, vilket jag har ett svagt minne av att jag dyftade redan vid VM2006, så har Spaniens talanger redan hunnit växa till sig och skaffa den rutinen som krävs. Nästan samtliga av alla Spaniens bästa spelare kommer att vid EM nästa år vara i sin karriärs bästa år. Blir det inte EM så blir det i alla fall en succé vid nästa VM. Det är jag övertygad om. Jag har minst 10 anledningar att tro det: Casillas, Puyol, Ramos, Xavi, Iniesta, Silva, Fabregas, Joaquín, Villa, Torres


Tobias:
- Varje gång Spanien kvalificerar sig till ett stort mästerskap så skrivs dem upp av spansk media som favoriter. Visst har Spanien alltid haft ett bra lag och bra spelare men för mig så har Spanien alltid saknat det där lilla extra som krävs i ett mästerskap. Det lilla extra jag talar om är att Spanien saknar spelare som kan avgöra på egen hand som t.ex. Zinedine Zidane, Ronaldo, Ronaldinho och Henry t.ex. Jag hoppas självklart att spelare som Iniesta, Silva och Fabregas (kanske även Villa!) kan växa till sig och bli det där lilla extra. Sen handlar det i såna här mästerskap att ha flytet med sig från första början något som Spanien inte haft med sig, men även att nyckelspelarna toppar formen under EM. Ta exempelvis VM 2002 i Sydkorea – Japan, Spanien spelade fantastiskt bra (Morientes, Joaquin och Valerón i toppform!) och övertygade gång på gång. Tills en egyptier vid namn Gamal Gandhour kom in i bilden och mer eller mindre rånade Spanien med två bortdömda mål som än idag svider något fruktansvärt i Spanien. Faktorer som man kan peka på att Spanien äntligen kan lyckas är för mig passningsspelet och rörelsen. Kan nyckelspelarna behålla sin fräschhet genom hela sommaren så kan det bli riktigt farliga. Fotbollen idag präglas av bra försvarsspel, och för att öppna upp dessa så behövs just bra passningsspel och framförallt rörelse av spelarna


Valencia har varit pinsamt dåliga i Champions League hittills. Vinsten mot Schalke var bara ett undantag, efter det har de förlorat mot Chelsea och Rosenborg två gånger om. Om inte ett mindre mirakel sker är de ute ur Champions när den sista gruppspelsmatchen är spelad. Det som krävs är två raka vinster samt att Rosenborg förlorar båda de återstående. Om Valencia åker ur Champions League, är det enbart negativt eller kan det vara positivt för klubben trots allt? 

Robert:
- Åker Valencia ut så är det en skandal. Inget annat! En förening som Los Ches ska inte göra annat att avancera i CL. Så är det bara. Det enda som skulle kunna vara någon form av fördel är att man får ta "degraderingen" till UEFA-cupen som en nystart på säsongen och börja om från skratch. Lyckas man med det så kan det vända, fortsätter misslyckandet så kan det bli en mellansäsong för "lilla Argentina".


Rickard:
- Det är enbart negativt i mina ögon, men sedan är jag ju skadad, eller färgad (välj själv) av min kärlek till laget. Det enda som skulle kunna vara positivt är att man då kan förskjuta allt fokus på ligaspelet och jag tror inte alls att det är omöjligt för Valencia att blanda sig in i guldstriden nu när man börjat ta sig ur sin årliga höstsvacka. Men för mig är det fifty-fifty om Valencia klarar att gå vidare. Man brukar ta sig samman när det väl gäller. Det känns som att det skall minst lika mycket till om Rosenborg skall gå vidare som för Valencia att missa. Även om RBK visat sig vara löjligt formtoppade. Men ligaspelet är över för norrmännen. De har bara träningsmatcher att hålla igång med och vi som lirar eller lirat boll vet att det inte är samma som att hålla ångan uppe med ligaspel.


Tobias:
- Det kommer att bli negativt på det sättet att klubben kommer drabbas ekonomiskt men kanske även prestigemässigt. Dock kan det bli bra på det sättet att man enbart har ligan att satsa på, man kan lägga all energi och fokus åt ligaspelet. Dessutom så kanske Koemans idéer får mer tid att klaffa in hos spelarna då man ”bara” har en match varje helg. Så visst kan det vara positivt för dem också, jag tror att Valencia kommer att vara med och fajtas om La Liga vinsten ända in till slutet.  



Varför det är så få tyskar som har etablerat sig i Spansk fotboll? Historiskt sett kan det inte vara mer än ett halvdussin och detta trots den tyska dominansen i världsfotbollen 1970-2000. 

Robert:
- Jag anser att det i Tyskland alltid har varit en prestige att gå till Serie A. Där har det inte saknats tysk framgång. Detta har lett till följd att både Premier Leauge och La Liga blivit lidande. De få som väl hittat till den Iberiska halvön har väl haft halvlyckade resultat. 
Den jag på rak arm kan komma på som lyckas bäst är Bernd Schuster i Barcelona och Real Madrid. I övrigt står det rätt still när det gäller tyskar i Spanien förutom Hildebrand i Valencia som jag hoppas och tror mycket på. Återkom om några säsonger så vet vi.

Rickard:
- Det kan väl hänga ihop med att det har gått så bra för den tyska fotbollen. Varför flytta utomlands om man kan vinna de stora titlarna och tjäna de stora pengarna i det egna landet? Hade man varit mindre framgångsrika i landslagssammanhang och i klubblagsfotbollen hade nog dock exporteringen stått i en annan kurs.


Tobias:
- Ja det är en bra fråga. Klart är det att det inte har varit så många tyskar i La Liga det senaste 15 åren. Men ska vi ta 70 och 80-talet så kom det ändå en hel del namnkunniga spelare som Schuster, Stielike, Breitner som briljerade i Real Madrid, Barcelona o.s.v. Tror att en stor anledning är att Bayern är förbannat bra på att knyta till sig det kommande tyska stjärnorna i en ganska så tidig åldern som t.ex. Podolski, Marcell Jansen men även Ballack för något år sen, Kahn osv. Dessutom så har traditionen varit att när man väl lämnar tyskland så är det Italien som lockar, Effenberg (Fiorentina), Matthäus (Inter), Klinsmann (Inter), Bierhoff (Milan). Matthäus t.ex. nobbade ett bud från den dåvarande Real Madrid president Ramón Mendoza för att istället gå till Inter.



Tyskland och Spanien är klara för EM-slutspelet 2008. Vilka är de största likheterna och olikheterna mellan lagen?

Robert:
- Tyskarna är välorganiserade, taktiskt kunniga, bra på huvudet och har en enorm vilja/vinnarmentalitet. 
Spanien har glad anfallsfotboll, teknik, fysiskt svagare och en gigantisk osäkerhet beträffande avgörande matcher. Däri ligger de största skillnaderna säger jag.
De likheter som finns är väl att båda lagen har offensiva ytterbackar och gärna försöker komma runt på kanterna.

Rickard:
- Framför allt är det en stor skillnad i vinnarkultur. Tyskarna har en väldigt arrogant stil kan tyckas. Man vet att man är bra och är inte sena med att basunera ut det till resten av världen. Tyskarna vet vad som krävs för att vinna helt enkelt. Gott självförtroende och tonvis med disciplin. Vi diskuterade just Spaniens brist på vinnarkänsla nere i Madrid. Det är något som saknas på landslagsnivå. När det väl bränner till i de stora matcherna räcker man inte till och det ligger smärtsamt nog med i bagaget varje turnering. Kanske finns det en dold nöjdhet att precis som Sverige vara nöjt med att gå vidare från kvalen och gruppspelen? Så i kulturen ligger de största skillnaderna. Såväl den sportsliga kulturen som den allmänna samhällskulturen som i sin tur formar människorna i landet.

Likheterna är svårare att finna. Det är väldigt olika typer av fotboll som förespråkas även om Bundesliga med åren blivit väldigt mer internationell, teknisk och galmourös. Men mer och mer blir Tyskland i mina ögon ett ganska offensivt lag och precis som Spanien gillar man att spela med ett snabbt, enkelt och vägvinnande klapp-klapp-spel i offensiven.


Tobias:
- Likheter: Tycker det har ett ganska likt anfallsspel med mycket rörlighet längs kanterna och offensiva ytterbackar som mer än gärna kommer med i anfallet. Fast kanske ett litet plus mer till Spanien på den biten. 

Olikheter: Tyskarna har däremot sin fruktade disciplin och framförallt rutin som Spanien saknar. Även kanske ett mer kompakt försvarsspel, det känns som att det är svårare att göra mål på tyskarna än på spanjorerna. Sen även stödet är nog större i Tyskland. Vi vet alla att i Spanien har man inte samma känslor för landslaget som tyskarna exempelvis känner för sitt. Dock ska det tilläggas att i Spanien är detta på frammarsch, under våren ska t.ex. Spaniens fina nationalsång äntligen få en text också – kan vara sådana faktorer som kan göra att man blir mer sammanhållen.


Väl mött! 

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2007-11-22 21:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien