Lagbanner
Lilla Sevilla,  är inte så litet längre
Del Nidos gubbar har gjort det igen.

Lilla Sevilla, är inte så litet längre

Igår tog Barcelona emot Sevilla i en match som helt plötsligt fick liv efter runt 70 minuter.

Vi fick alla igår uppleva en underbar (efter runt 70 minuter) tillställning på Camp Nou. Jag undrar om Sevilla-spelarna kunde drömma om hur matchen skulle sluta? Jag undrar om Del Nido visste vad han hade på huvudet och jag undrar över hur "lilla" Sevilla fortsätter att "överraska" oss fotbollsälskare. 

Mardrömslottningen

Redan vid lottningen fick jag ett sms från en vän till Barcelona-supporter, som inte alls var nöjd med vad hans lag fick; "Fan, det blev Sevilla. Det här känns inte rätt." Så stod det på meddelandet och jag kan inte undgå att tänka på min vän som såg matchen igår, för rätt kändes det inte. Han var säkerligen inte ensam som hoppades på ett annat lag än Sevilla redan nu i cupen. Det tåls att sägas hur Sevilla-fans säkerligen även de hade velat slippa möta Barcelona redan nu i ett gastkramande möte mellan Andalucíens fotboll kontra den som spelas i Katalonien.

Jag satt och funderade inför matchen om Sevillas chanser. Sanningen är den att jag inte förstod hur de skulle komma ut levande från Camp Nou, hur jag än vände och vred på det hela fick jag det till att Barcelona skulle gå segrande. Sedan fick jag syn på Guardiolas elva; att Guardiola valde att vila flera spelare och spela en backlinje med Milito samt Chegrinsky. Våra kära vänner från östasien skulle kallat det för en gnutta av vishet, andra i västvärlden skulle säga att det var ett ljus som uppenbarade sig för Sevilla-spelarna. Detta var Sevillas chans.

Signalerna var tydliga

Visst Sevilla mötte inte det bästa Barcelona som vi skådat. Istället för Xavi, Zlatan och Puyol fick Sevilla spela ut sina kort mot spelare som Thiago, Milito och Chegrinsky. Men man ska även ha i åtanken att även Sevilla kom till matchen med en sargad trupp, som tro det eller ej blev mer sargad efter gårdagens match. Det vi har här är alltså två lag som kom till spel utan flera ordinarie spelare. Planen var tydlig från Jiménez sida, han ville lämna Barcelona som en vinnare.

När Capel slog in 0-1 och rusade på plan mot Sevilla-fansen, som ett barn på julafton mot presenterna var det många som förstod att något inte stod rätt till. När han drog i sin egen tröja och hojtade till den egna klacken var signalerna tydliga; "Vi klarar av det här". När Zlatan sedan kvitterade var det nog många, inklusive undertecknad, som trodde på en hemmaseger eller att matchen skulle sluta oavgjort. Men då i klassisk Martin Scorsese anda kom en straff från ingenstans som ironiskt nog togs av en föredetta Madrid-spelare och som innebar 1-2. 

Segerns innebörd

Vad betyder denna seger för Sevilla? Vad betyder denna seger för den spanska fotbollen och vad innebär denna förlust för Barcelona? Det är många frågor som de spanska journalisterna klurat på denna fina morgon. Kommentarerna har varit många och ska jag säga något om det så får det bli att "lilla" Sevilla inte existerar längre, vilket knappast kan ses som en överraskning för oss som följer La Liga.  Men att åka till Camp Nou och slå Barcelona (trots att Guardiola vilade många) är stort. Att mitt under en brinnande säsong slå Real Madrid på hemmaplan på det sättet som Sevilla gjorde det på, är stort. 

Sevilla rankas som Spaniens fjärde största stad om jag inte läst fel och jag tror inte att fotbollslaget är så pass långt efter i rankingen heller. Vi alla vet att Sevilla är ett grymt lag och igår visade laget ett mod som funnits i klubben, spelarna och staden under en lång tid. För den spanska fotbollen innebär Sevillas seger att Barcelona kan ha sina dåliga dagar på Camp Nou men inte så mycket mer än så. Sevilla har ett erkännande inom Spaniens gränser och har fått det ute i Europa med tanke på lagets cupspel under slutet av 00-talet. 

Förlusten i sig för Barcelona innebär att Guardiola har att jobba med inför returen. Jag skulle tro att han startar med en bättre elva än den som vi fick se igår. För att besegra Sevilla på Sánchez Pizjuán är ingen lätt uppgift. Fråga bara Pellegrini. Därför måste Barcelona ha spelare som Zlatan, Pique, Messi, Iniesta och Xavi redan från start och satsa allt de har mot Sevillas mål redan från den första match minuten. Sevilla visade igår att de tänker kämpa för sin sak och med hemmasupportrarna på sin sida denna gång, lär det bli en grym batalj som väntar oss alla.

En batalj som sannerligen inte kommer avgöras förrän den sista sparken. Då får vi se om Capels budskap nått fram till staden Sevilla eller om Guardiola ser till att Barcelona reser sig igen.

Hassan Alavi2010-01-06 13:22:00
Author

Fler artiklar om Spanien