Lagbanner
Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Cirkus-Cesc

Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Cirkus-Cesc

Christopher Kviborg och Robert Johansson bloggar om spansk fotboll!

En av världens absolut bästa mittfältare är hett stoff i den ständigt roterande transfer-karusellen. Arsenals lagkapten Cesc Fábregas kan vara på väg till hemlandet Spanien igen och kanske även till hemstaden Barcelona. Men det finns en mängd hinder i denna tilltänkta affär, oavsett om du är beslutsfattare i London, Barcelona eller Madrid.

Barcelonas problem: Presidentvalet. Joan Laporta måste enligt stadgarna avgå kommande sommar och det öppnar upp för ett valrace i Madrid-klass, galet och fullt med löften. Problemet för Barcelona är således oklarheten - vem ska förhandla med Arsenal? Är det möjligtvis en kandidat som använder ett färdigförhandlat Cesc-kontrakt som triumfkort? Eller smäller Joan Laporta fram affären som en avskedspresent till fansen? Barcelonas chans lär ligga i dels det sentimentala - Cesc vill väl "hem"? Kan man dessutom förhandla fram en deal med Arsenal nu till vintern men att spelaren anländer till sommaren så tror jag att man har en rätt bra chans. Men det är klart, då måste relationerna med Arsenal förbättras, den senare klubben vars representanter klagat högljutt i media på Barcelonas Cesc-intresse.

Arsenals problem: Världens två största klubbar strider om deras lagkapten. Arsenal har numera fått in lite kulor efter Adebayor-försäljningen till Manchester City men paradoxalt nog så upprörde de säkerligen en del nyckelspelare i Arsenal som kände att klubben sålde iväg titelchansen. Arsenal kommer troligtvis, jag skriver "troligtvis", inte vinna Premier League eller Champions League. Det kan bli en avgörande faktor för att Cesc Fábregas verkligen vill lämna klubben trots legendstatus och kaptensbindel. Att spelaren kommer tjäna mera pengar i Real Madrid eller Barcelona står klart, även fast skattereglerna ändrats även i Spanien efter nyåret. Men hur är det med känslorna för Cesc? Hur mycket ansvar känner han inför Arsenal-tröjan och hur tacksam är han mot Arsene Wenger? Vill han verkligen lämna?

Real Madrids problem: Arsenal kan mycket väl utnyttja Los Blancos vilja att signa upp Cesc med att kräva något som är minst lika bra i retur. Gonzalo Higuaín. Argentinaren är klart förstaval på Bernabéu och fansen skulle inte bli nöjda om Pérez skeppade iväg spelaren till Emirates, oavsett om Cesc eller någon annan kommer i utbyte. Real Madrids chans ligger dels i Florentino Pérez närmast sjuka känsla för spelaraffärer. Det blir ofta dyrt men Madrid-presidenten får ofta sin vilja igenom. Kan Pérez dessutom utnyttja presidentvalet i Barcelona till Madrids fördel så kan det gå vägen. Frågan är dock om Manuel Pellegrini håller med? Med spelare som Kaká, Xabi Alonso och Lassana Diarra på Madrids centrala mittfält...

Vad kommer att hända tillslut då? Vill Barcelona köpa tillbaka en spelare för dyra pengar som man släppte mer eller mindre gratis till London-klubben? Kan Real Madrid spendera ytterligare en halv miljard på en spelare och har Arsenal råd att tacka nej? Utgångstipset är att han spelar i Arsenal även 2010/2011 men Barca och Real Madrid som ny adress ska absolut inte uteslutas. Bara för det skriver han på för Manchester City nästa vecka...

Christopher Kviborg2010-01-08 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien