Lagbanner
Afrikanska mästerskapen 2010: Mardrömmen
Carlos Kameni, en av många La Liga-spelare som ska spela mästerskapen i Afrika.

Afrikanska mästerskapen 2010: Mardrömmen

De afrikanska mästerskapen skulle stå för glädje, en rik kultur och sist men inte minst en underbar fotboll.

Igår fick vi alla läsa om det tragiska som skedde i Cabinda. Skotten i Cabinda ekade inte bara över en hel kontinent utan ut till hela världen. Jag ställer mig fundersam, fundersam kring säkerheten, fundersam kring hur det kommande VM-slutspelet, som även haft rubriker vi gärna hade velat slippa läsa, ska kunna gå problemfritt. 

Det många var rädda för

Varje gång de afrikanska mästerskapen gått till stapeln har jag fått njuta. Jag har fått njuta av den så kallade "afrikanska samban", jag har fått via tv-skärmen fått uppleva en helt annan fotbollskultur jämfört med den i Europa och främst Sverige. Jag har fått se prov på stora spelare och på supertalanger. Sett prov på glädje och på sorg. Men jag har aldrig under mina år som tittare fått uppleva lidande och en helt annan typ av sorg som inte har något med fotboll att göra. Det är för jävligt, det är så tragiskt och det kanske mest sorgliga att detta faktiskt inte är en överraskning för många. 

Experter och kritiker har länge höjt ett frågetecken till Afrika när det gäller fotbollsevenemang. Detta på grund av att delar av kontinenten är i krig, obalans och egentligen inte kan utlova den bästa säkerheten. Själv har jag alltid välkomnat Afrika i mitt hjärta och såg egentligen inga större problem med att ett VM skulle spelas där. Jag hatar att säga det; men tänk om kritkerna hade rätt? Det som jag tidigare såg som spännande har nu blivit en risk. Redan för några månader sedan fick vi se prov på andra skandalscener när Egypten och Algeriet skulle mötas i kvalet.

Det har inte ens spelats en match i det afrikanska mästerskapen 2010 och redan har denna skandalösa och tragiska händelse skakat många av nationerna som ska delta. Det har inte ens gått en match och hela turneringen riskerar redan att läggas på is. Det har gått så pass långt att Togo uppmanar andra länder att göra som dem. 

Olika signaler

Togo har enligt många medier valt att dra sig ur mästerskapet. Om Togo nu officiellt dragit sig ur så ger detta signaler runt om i världen. Signaler som kan tydas på två olika sätt. För det första ser vi den mänskliga faktorn. Ingen turnering, varken om den spelas i Afrika eller i Europa är mer värt än ett människoliv. Därför förstår jag att Adebayor och hans lagkamrater vill hem där de känner sig säkra. De vill inte riskera att någon mer dör på grund av ett gäng idioter. Tillräckligt med människoliv har offrats på de här två dagarna. 

Å andra sidan menar andra att detta beslut innebär att terrorn har vunnit. Om Togo åker hem nu och inte väljer att ställa upp så kommer detta ses som en seger för ondskan menar kritikerna. Ja visst, man kan tolka det på det sättet. Men själv undrar jag om inte Sepp Blatter själv har svårt att säga "The show must go on" en kväll som denna? 

Det vi har med andra ord är ett mästerskap som slits i två delar just nu. Länder som vill stanna kvar och länder som vill fly. Elfenbenskusten, Ghana och Burkina Faso är enligt rapporter de tre senaste länderna som sägs vilja fly från Angola. 

En smäll på käften

Anledningen till varför jag tar upp detta på Spanien-sidan har med att det dels finns flera La Liga-spelare med i denna turnering. Den andra anledningen är den som jag redan varit inne på nämligen att ett VM ska spelas på samma kontinent senare under detta år. Denna händelse är ingenting mer än en stor smäll på käften för oss alla fotbollsälskare, för de afrikanska mästerskapen och den afrikanska befolkningen som sett fram emot detta mästerskap. Detta kommer tyvärr bli en stämpel som de afrikanska mästerskapen kommer dras med under många år. 

Vi är tyvärr inte längre i fotbollens värld. Det handlar om politik och konflikter. Det afrikanska mästerskapen 2010 skulle stå för glädje, stora fotbollskonster, den afrikanska fotbollskulturen, kampen mellan de stora länderna och sist men inte minst en underbar fotboll. Nu kan den istället bli ihågkommen för någonting helt annat. 

Afrikanska mästerskapen 2010; När det inte längre handlade om fotboll.

Hassan Alavi2010-01-09 20:08:00
Author

Fler artiklar om Spanien