Lagbanner
Veckans med Alavi och Zander
Simao såg till att Atlético-fansen firade länge igår.

Veckans med Alavi och Zander

Veckans Alavi är tillbaka på SvenskaFans, denna gång med ett större fokus på den spanska fotbollen och med namnet "Veckans med Alavi och Zander". Vid min sida kommer jag vissa veckor (i mån av tid) ha med Per Zander, som kommer lista ett par händelser som genomsyrat den spanska fotbollen under veckan. Själv går jag in på de mest intressanta matcherna till nästa omgång.

Förord: Hjärtproblem.
Ännu en vecka har passerat oss med en galen fotboll från bl.a. Atlético Madrid och matchen i Andalucien. Men vi har även fått se prov på tråkiga nyheter från spelare som kan sluta spela fotboll på grund av hjärtfel. Det är sorgligt att både De La Red och Sevilla-spelaren Sergio Sanchez säkerligen gjort sina sista matcher. Men livet är viktigare än fotbollen och det är viktigt att klubbarna strävar efter att finna dessa hjärtfel innan något går på tok. I Spanien har vi sett alldeles för många spelare som haft detta problem; De La Red, Puerta, Sanchez och Jarque. Är det något speciellt mönster i Spanien?

Hassans lista över veckans hetaste matcher:

Barcelona - Sevilla:

Va? Ska de mötas igen? Ja, det ska de. Den här gången på Camp Nou och den här gången kommer Barcelona-spelarna in med en tanke. Hämnd. Sevilla lyckades under veckan slå ut Barcelona i Copa del Rey efter bl.a. Palops galna räddningar. Hur Sevilla ska klara sig den här gången är en svår fråga. Personligen tror jag att Barcelona tar hem alla tre pinnar, om laget spelar som de gjorde under den andra halvleken och ständigt pressar sina motståndare på deras planhalva. Frågan vi naturligtvis ställer oss är om Romaric tänker ställa till det igen och hur Sevillas defensiv ska klara sig den här gången? Om Sevilla ska ha någon chans krävs det att Navas fortsätter att ställa till det för motståndarna samtidigt som Palop storspelar. Guardiola tänker inte låta Sevilla förstöra hans afton ännu en gång.

Valencia - Villarreal:
Ett derby mellan dem båda "V:en" i ligan. Valencia måste vinna för att kunna försöka hänga med Barcelona och Real Madrid. Samtidigt är det inte vilka motståndare som helst de ska möta under helgen. Villarreal har vaknat till efter den minst sagt tveksamma starten av ligan. Men laget ligger ändå inte långt efter bottenträsket och behöver helst vinna alla hemmamatcher. Hur har de senaste matcherna mellan dessa två slutat?  Under förra säsongen fick vi se två lag som såg till att bjuda på sköna matcher. Om trenden från förra säsongen håller i sig lär vi se ett par baljor; jag menar 3-3 i det första mötet och 3-1 sedan i returen bådar gott för oss fotbollsälskare. Frågan är om Valencia kan lyckas att ta ännu en seger och haka på toppen eller om Villarreal ska lyckas ta poäng för att hålla sig borta ifrån bottenträsket. Två lag med två olika mål. Vilka har mest vilja?

Athlétic Bilbao - Real Madrid:
Real Madrid har under de senaste åren haft en vana att ta hem alla tre pinnar från San Mamés. Senast var det förra säsongen då matchen slutade 2-5 till bortalaget. Det finns två saker som är viktiga att ta upp, dels är det viktigt att påpeka om att Xabi Alonso kommer tillbaka för första gången till Baskien på mycket länge för att spela en tävlingsmatch (träningsmatchen mot Sociedad i somras räknas inte). Den andra intressanta punkten är startelvan från Real Madrid under den matchen:

Casillas; Ramos, Metzelder, Pepe, Heinze; Marcelo, Lass Diarra, Sneijder, Robben; Raul & Huntelaar. Med andra ord en hel del nya namn som entrar San Mamés på lördag. Får vi se Guti hoppa in månne? Guti och publiken på San Mamés har under åren haft en minst sagt spänd relation.

Bubblare: 

Mallorca - Deportivo La Coruña


Per Zanders lista över de mest intressanta händelserna:
Per Zander är bland de mest kunniga i ämnet spansk fotboll här i Sverige. Just nu bor han i Spanien och andas den spanska fotbollskulturen. Om du vill veta mer om Zander och hans äventyr i La Liga kan du besöka hans blogg på fotbollskanalen.

* Veckans värsting
Vädret, otvivelaktigt den stora "värstingen" över hela landet. Två inställda matcher i Segunda, åtta inställda i Segunda B och snö på Santiago Bernabéu för första gången sedan den klassiska matchen mot Las Palmas för 25-år sedan.

Dessutom medförde det åtminstone indirekt skador, och till råga på allt menade Cristiano Ronaldo att det var "första gången" han spelade i snö. Hur nu det är möjligt, efter sex säsonger i Premier League.

* Veckans hjälte,
Atlético de Madrid, som vände 0-3 i Cupen (5-1) mot Recreativo. Visst, i stark konkurrens med Palop när Sevilla slog ut Barcelona i samma turnering.

* Veckans snackis
Förutom vilket mål som var snyggast av Higuaíns mot Mallorca och Messis dito mot Tenerife har det gått fullständig inflation i Racings 18-åring Canales. Turerna fram och tillbaka, Deportivos 50 procent, minutklausuler fram och tillbaka, värvningen till Real Madrid, i samtliga tidningar och teveprogram "hasta aburrir..."

* Veckans överraskning
Celta de Vigo. Välförtjänt men fullständigt överraskande att Segunda-laget, som har det tufft i sin division, slog ut Villarreal i den spanska Cupen. Att den avancemangssäkrande straffen i slutminuten egentligen kanske var en frispark spelar naturligtvis, som alltid i fotboll, mindre roll.

Vi ses nästa vecka!

Hassan Alavi2010-01-15 15:49:00
Author

Fler artiklar om Spanien