Lagbanner
Fuera de juego
Goitom gör mål igen. Lossnar det för honom nu?

Fuera de juego

Canales - mannen alla talar om, Henok Goitom målar igen, fyra byten och helgen som kommer

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien


Alla, verkligen alla, talar om Canales och vi vill inte vara sämre. Vad är det som gör just honom till Spaniens mest omtalade spelare och hur ser hans framtid ut tror du?

Robert:
- Vem är killen? Jag undviker systematiskt skvallerartiklar om kommande storspelare hit och kommande världsspelare dit. Först nu inser jag att det kan vara värt att läsa på om ynglingen. 

En sanning med modifikation förstås men visst känns Canales lite hypad? Utan tvekan finns det stor potential och det är svårt att inte bli imponerad av hans målfabrikation coh spel men är det inte lite väl tidigt i karriären att dra så stora växlar? Till och med Del Bosque har ju fått svara på frågor om Canales eventuella medverkan i VM och så vidare. Det känns inte helt aktuellt om ni frågar mig.

Jag menar, Canales kan lika gärna gå till Real Madrid för att bli bänkad och sen aldrig mer höras av igen. Något som Johann Cruyff också varnar för. Nej, stanna i Racing ett tag till och fortsätt producera (under ett längre spann än en månad) så ska till och med jag överge min stereotypa syn. Men än så länge - jag tror det när jag ser det.


Nina:
- Jag såg Canales live när Zaragoza mötte Racing i oktober. Då kom han in när det var ungefär tjugo minuter kvar av matchen och gjorde sitt bästa för att tillsammans med Tchité ligga ner så mycket och så länge det alls var möjligt. I övrigt, nej. Därför har mitt starkaste intryck av honom varit det som en maskande filmare.
Men visst, det fixade poängen, den gången.
Om det är något som irriterar mig när en ung spelare börjar uppmärksammas är det hur alla dessa 'experter' kryper fram från under alla möjliga stenar och talar om hur länge de minsann följt denna talang och liksom bara väntat på det här så kallade genombrottet. Bara det att ingen sagt käft innan...
Jag tycker såhär. Två mål mot Sevilla av en 18-åring (för det var efter den matchen det här började, ni kan säga vad ni vill) är imponerande, absolut. Mycket så. Men. Det är ändå bara två mål mot Sevilla på en av det bättre lagets sämre dagar. Det visar förvisso att killen _kan_ ha något speciellt, men säger inte att han måste ha det.
Med så unga spelare måste det till mer än ett par lyckade omgångar innan man kan börja tala om framtiden.
Jag är, liksom Canales själv och förmodligen de flesta av er, övertygad om att det bästa för honom är att stanna kvar i Racing i minst en säsong till. Jag tycker inte ens att Real ska behöva köpa honom, paxa honom, heller. Inte nödvändigtvis.
Risken finns att han, om han nu inhandlas och dessutom åker till huvudstaden istället för att stanna i Santander, blir som Drenthe, som köptes efter en lyckad turnering. Det måste få gå lite längre tid än så.
Sedan tänker jag att det mer är paranoia än något annat när de stora lagen omdelebart ska försöka köpa varenda spelare som kanske kan bli bra. En del av hypen föds förstås ur detta och den faktoren kan i förlängningen också bli den som hindrar talangen från att blomma ut. Det fina som vi kallar förväntningar. 
Låt det bero en stund.

Daniel:
- Jag kan se en lovande framtid för Canales och tyvärr för mitt Deportivo så slog han igenom mer än vad man förväntat sig. Nu är ju planen att locka till sig jättetalangen till Galicien troligen helt borta och det är därför dags för Lendoiro och company att gå in på plan-b som verkställs genom att få ut lite pengar av Sergios potentiella övergång. Depor äger, som säkert flera redan vet, 50% av Canales och skulle han nu lämna för spel med t.ex. Real Madrid för tio miljoner euro så får Depor fem miljoner. Men Canales kontrakt går ju ut nu i sommar och det kan betyda stora problem för det nordvästra laget som kanske inte får något av Racing-spelaren överhuvudtage. Men Racing-presidenten har sagt att Depor kommer att få sig en slant och det är väll bara att hoppas, för annars kan vi förvänta oss ytterligare en sommar historia likt den med Àngel Lafita under förra sommaren.

Hur som haver, vad var frågan nu igen. Just det, hans framtid. Skulle jag just nu kolla i spåkulan och försöka lista ut 18-åringens framtid så skulle den se riktigt ljus ut. Faktum är att min kula visar en VM-biljett år 2014. Själv är jag ett stort fan av Canales och han verkar ha något speciellt för att chippa in bollar i mål, ni har alla sett dom och ni kan alla bedöma dom själva, men jag ser magi. Nu ska jag inte överdriva och säga att han blir nästa Fernando Torres eller David Villa, men nog fasen är han inte långt ifrån. Om Racing fortsätter att spela med honom på sin släpande anfallsroll så tror jag att vi kommer att få se flera imponerande insatser av Canales i framtiden.

Mitt tips är att Real Madrid köper honom och lånar ut han till Racing i en-två säsonger. Går det som jag tippat så kan ni maränger räkna med många mål av Canales på Bernabéu. ”Goa’ gubbar.”






Henok Goitom gör mål igen. Lossnar det för honom nu?

Robert:
- Det måste det göra om inte Sverige ska få en ny Johnny Rödlund. Goitom har potential (liksom Canales), det är de flesta överens om, men han verkar inte få ut mycket av den. Säsongen i Almería har förstörts i skador men före det har han bytt klubb friskt för att kunna göra succé i ny miljö. Detta utan att lyckas.

Nu tror jag dock att Goitom kan få lite andrum i och med målet och till att börja med få mer speltid. Det underlättar vill jag lova. Kommer då ett mål till eller två så kan det bli en riktigt rolig svensk vår. Och då menar jag inte i Katalonien.


Nina:
- Om inte annat så hoppas jag verkligen det. För honom personligen och för svensk fotboll som mer än något behöver lite framtid.
Men liksom i fallet Canales går det inte att svara på efter en, eller två matcher.

Sedan undrar jag varför något som för stunden är bra och viktigt alltid måste betyda 'början' på något och inte bara kan vara där och då. Det liksom förtar lite av glansen.

Men jag ska inte förneka att jag väldigt gärna, av flera anledningar, ser Goitom börja briljera i Spanien. Och hoppas att Hamrén är klokare än vad Lagerbäck var beträffande denna underskattade anfallare.



Daniel:
- Om det finns någon som vill att Goitom ska slå igenom på allvar så är det troligen jag. Jag hoppas innerligt att Henok kan få slå igenom på allvar i La Primera och kanske att han får mer än en notis i Aftonbladet? Visst, Zlatan hade ett kanonskott 25 meter över… men jag läser hellre om den ”okände” Goitom som faktiskt fixade ett poäng för Almería.

Jag vet inte säkert om det kommer att lossna för Solna-killen. Något som i alla fall jag tror är att La Primera, tyvärr, inte är Goitoms liga. Jag skulle hellre vilja se honom i Serie A i t.ex. Palermo eller Genoa. Där tror jag att Henok kan få sitt riktiga erkännande. Någon världsspelare tror jag dock inte att det kommer att bli av honom, men man kan ju hoppas.






Valencias tränare Emery har dragit igång en diskussion om att få göra fyra byten i en fotbollsmatch. Vad tycker du om det? På vilket sätt kan det påverka? Blir fotbollen bättre?

Robert:
- Jag är konservativ. Tror jag. Eller jag vet inte. Kanske. Men va f#n. Det funkar väl med tre?
Å andra sidan växte jag upp när man bara fick göra två byten, sedemera två plus eventuellt målvakten innan det helt gick över till tre byten. Visst funkade det före men nog blev det allt lite bättre med tre? Hmm, jo. Men fyra?

Spelet idag är snabbare än tidigare, stjärnorna spelar fler matcher, tränar hårdare och orkar mer. Iallafall än så länge. Men spelar man match varje helg och däremellan Champions Leauge/Europa Leauge och Copa del Rey på veckorna så sliter det på kroppen. Alternativet är att bänka stjärnorna, vilket ingen tränare, eller publiken för den delen, naturligtvis vill göra. Ett byte till skulle lufta fler spelare och ge mer marginal till tränarna. Dock så skulle det också kunna bli rena rama parodierna med taktiska byten i parti och minut i slutet av matcherna.

Slutsats av allt mitt rabblande - Jag är försiktigt positiv men vill se ett mer konkret förslag tack.


Nina:
- Jag tror inte att det är en särskilt bra idé. Alls.
Ja visst går det att - i bästa fall - plocka in offensiv förstärkning vid ett underläge men den möjligheten finns ju också idag om man hushåller lite. För vad är det som säger att man bara för att man har fler byten att tillgå inte redan paniknyttjat dem och inget hänt för det och sedan står man där i alla fall? 
Medan det lag som inte ligger under (eller som är nöjda med oavgjort) tacksamt kan använda dessa extrabyten för att få minuterna att rinna undan. 
Nej, viktigare, enligt mig, att se till att laget är så pass bra samspelt att det även med sämsta manskap på plan kan överraska och ställa till med knepigheter för sin motståndare. 

Sedan tänker jag vidare att det här i än högre utsträckning skulle öka klyftorna mellan de stora och de mindre lagen, eftersom fler potentiella byten skulle leda till mer handlande och riktigt duktiga spelare som kanske inte vill gå till Barcelona och Madrid idag för att de inte får speltid där skulle plötsligt tänka om och sedan skulle vi ha nästan alla samlade i de där två klubbarna.
Nej, usch.
En dyster bild av det hela måhända, men det är just precis så jag tror att det skulle bli.



Daniel:
- Detta vore något väldigt revolutionärt inom fotbollen och det skulle påverka enormt mycket. Det finns både positiva och negativa effekter av en sådan sak. En bra manager i ett bra lag skulle ha det mycket enklare att hitta på saker och röra om i laget. Skulle man t.ex. ligga under med 0-1 med tio minuter kvar och man har endast gjort två byten så kan man helt sonika slänga in två anfallare från bänken. Varför jag skrev ett bra lag är för att jag tror att detta skulle gynna just ett bra lag med en bra bredd bättre än ett mindre lag med sämre bredd. T.ex. så sade ju Liverpool-managern Rafael Benítez härom året att han ville utöka antalet utespelare med en person och lira med tolv utespelare, istället för elva. Detta endast för att spela med fler "stjärnor" samtidigt.

Personligen är jag emot en sådan här ändring. Även om det skulle bli mer fart och två fräschare ben till inne på planen så tycker jag inte att det är nödvändigt. Varför förstöra något som inte är trasigt? Just nu skulle mitt svar vara ett nej till detta förslag. Jag ser hellre två huvuddomare än denna regel.






Till sist - Vad missar du inte i helgen? Vad är mest intressant?

Robert:
- Sista omgången före halva ligan är färdigspelad och Real Madrid - Málaga. De blåvita från Solkusten vinner sällan eller aldrig på Bernabeu men brukar kunna ge marängerna en match. Håll koll på målskytten och råskinnet Weligton. Vilken galactico ska han ge sig på den här gången och tar los boquerones poäng framför ögonen på Kviborg? Inte omöjligt! Junior får iallafall se Spaniens vackraste tröjor på plats, och det är inte fy skam oavsett om de är blåvita, lila eller det orangea stället. Enjoy!


Nina:
- Det vet ni redan.
Zaragoza möter Villarreal på söndag. Det blir nog bra med det.

Annars så bjuder Segunda på en del spännande möten. Betis möter Levante borta och måste vinna för att haka på topplagen. För favoriterna Cartagena gäller ungefär samma sak. Vill de hålla avståndet mellan sig själva och jagande Numancia så gäller det att ta tre poäng borta mot Albacete.
Liga Adelante är inte alls så förutsägbar som BBVA. 


Daniel:
- Redan nu på lördag spelas helgens match mellan Deportivo och Athletic Bilbao. Ett Deportivo som, förhoppningsvis, har en seger med sig i bagaget från cupen och kommer att försöka fortsätta med sin segerrytm. Athletic är även ett lag man gärna slår hemma i Galicien och det är bara att köra på. Annars så ser lördagen väldigt tam ut och eftersom det inte går några Premier League matcher kanske man får nöja sig med Valladolid hemma på José Zorrilla mot Barcelona precis innan drabbningen på Riazor.

Under söndagen är det inte heller några speciella matcher som sticker ut. Möjligen Getafe mot Atlético Madrid eller Real Madrid mot Málaga.




Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-01-20 13:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien