Lagbanner
Veckans med Alavi och Zander
Kan Zaragoza ta sin första tre poängare borta mot Villarreal?

Veckans med Alavi och Zander

Veckans Alavi är tillbaka på SvenskaFans, denna gång med ett större fokus på den spanska fotbollen och med namnet "Veckans med Alavi och Zander". Vid min sida kommer jag vissa veckor (i mån av tid) ha med Per Zander, som kommer lista ett par händelser som genomsyrat den spanska fotbollen under veckan. Själv går jag in på de mest intressanta matcherna till nästa omgång.

Förord: La Ligas fortsatta existens i Tv4 Sport.
För en tid sedan blev det ett jäkla liv när Kanal9 kom fram till att inte sända matchen med det stora M:et mellan Milan och Juventus. Hela den skandalen har fått mig att tänka på Tv4 Sport och deras hantering av La Liga under de senaste åren. Under den senaste sommaren fanns det många rykten gällande vart La Liga skulle ta vägen i Sverige efter denna säsong. Jag minns att jag hade en daglig konversation med fyran angående just ligaspelet. Då fick jag och ni svaret att sändningarna inte skulle flyttas från denna säsong till en annan kanal (Canal+ Sport). De ignorerade dock att säga något om framtiden. Nu vet jag varför..

Tv4 satt i förhandlingar för att göra den största affären man kan göra här i Sverige. Nämligen skaffa till sig Sveriges matcher (Landslaget) och rättigheterna till Allsvenskan. Detta betyder att fyran kommer att öka med ett par miljoner tittare och tjäna betydligt mer pengar. Detta gör att mer pengar kommer att satsas på det svenska varumärket och mindre på det spanska inom kanalen. Vilket leder till att La Liga med all sannerlikhet lär flyttas till Canal+ Sport efter denna säsong. 

Hassans lista över veckans hetaste matcher:

Deportivo La Coruña - Athletic Bilbao 
Galicien möter Baskien. Vi ser här en match med två lag som kan ha de mest fruktade supporterklackarna i Spanien. En annan anledning till varför denna match är hyperintressant är på grund av tabellen. Deportivo med sina 31 inspelade poäng, är piskade att vinna denna match för att kunna vara kvar på femteplats eller alternativt komma närmare en Champions League-plats.

Bakom Depor hittar vi Bilbao som i helgen tog en viktig seger mot Real Madrid. Laget ligger på sjundeplats endast en ynka poäng efter helgens motståndare. Frågan är om Bilbao klarar av att hålla formen på Riazor och gå förbi Deportivo i tabellen eller om hemmalaget klarar av det hela. Många Bilbao-spelare har säkerligen fortfarande mardrömmar från 3-0 matchen på Riazor från 2008. Båda lagen är i behov av en tre poängare och det lär märkas.

Villarreal - Zaragoza 
Zaragoza överraskade oss alla för en vecka sedan. På ett negativt sätt. Laget klarade inte av att besegra Xerez som ligger hopplöst sist i ligan. Kollegan Nina, gick igenom Zaragozas situation på ett mycket bra sätt då hon konstaterade att laget kanske inte håller för La Liga, ännu. Just nu ligger Zaragoza nästsist i ligan och det ska mycket till för att laget ska kunna ta tre pinnar mot Villarreal. Men samtidigt måste Zaragoza nu göra allt de kan för att samla poäng och klara sig i ligan. Jag var inne på att det blir svårt. Hur svårt undrar du? Zaragoza har på nio bortamatcher förlorat sju stycken och haft två oavgjorda. Det är bara ett lag ovanför strecket som har lika många bortaförluster och det är Getafe på åttondeplats. Däremot har Zaragoza släppt in mest mål på bortaplan i ligan, hela 29 stycken!

För Villarreal blev det storstryk mot Valencia med hela 4-1 i ett hett derby. Frågan är nu om laget kan komma tillbaka efter en sådan förlust och besegra Zaragoza? Statistiken visar i alla fall att Villarreal lär vinna och att Zaragoza lär förlora. Zaragozas statistik har jag redan varit inne på och när det gäller Villarreal kan jag säga att, de gula ubåtarna bara förlorat en hemmamatch (mot Real Madrid) under denna säsong.

Getafe - Atlético Madrid
Dags för ännu ett Madrid-derby! Tidningarna har skojat till det inför detta derby med att det är Atlético Madrid som är "lillebror" och inte Getafe. Anledningen är att Getafe just nu ligger bättre till i tabellen än Atlético Madrid. Getafe ligger just nu på en åttondeplacering medan Atlético finns på plats elva i tabellen. 

Många frågar sig när Getafes form ska dyka och skulle det bli en förlust i derbyt kan formdippen mycket väl vara kommen. Förra omgången blev det en förlust mot Málaga medan Atlético kunde besegra Sporting Gijón på hemmaplan. Trots segern mot Gijón, är Altéticos form mycket omdiskuterat. I veckan blev det bara 1-1 mot Celta Vigo, som spelar i Segunda, i Copa del Rey. Ett resultat som ingen vare sig i föreningen eller bland supportrarna var nöjda med.

Bubblare: Espanyol - Mallorca, Valladolid - FC Barcelona och Real Madrid - Málaga.

Per Zanders lista över de mest intressanta händelserna:
Per Zander är bland de mest kunniga i ämnet spansk fotboll här i Sverige. Just nu bor han i Spanien och andas den spanska fotbollskulturen. Om du vill veta mer om Zander och hans äventyr i La Liga kan du besöka hans blogg på fotbollskanalen.

* Veckans hjälte
Det kunde inte gärna bli på något annat sätt. Världens bästa spelare blev den yngste någonsin att göra hundra mål i det som åtminstone för tillfället är världens bästa lag. Messi fortsätter att hänföra världen och briljera i den spanska ligan. Om ett knappt halvår fyller argentinaren 23. 

* Veckans insats 
De flesta ligamatcherna i helgen påbörjades med en tyst minut för jordbävningsoffren i Haiti. Flera fotbollsspelare har donerat pengar till hjälpinsatser, men Racing Santander tog ytterligare ett berömvärt steg. Klubben skänkte rätt och slätt 15 procent av intäkterna från matchen mot Valladolid till återuppbyggnaden av det karibiska landet. Det blir aldrig sent för andra att hänga på. 

* Veckans snackis 
Pep Guardiolas förlängning med Barcelona har diskuterats ovanligt flitigt. Och turerna blev inte direkt färre när "förlängningen" tillkännagavs i veckan, på ett sätt som fick de flesta att höja på ögonbrynen både en och flera gånger. Pep gav ett muntligt löfte att fortsätta en säsong till, om det passar honom och den nye presidenten... 

Visst, Peps andretränare Vilanova måste förstås också få vara kvar, och tränaren vill ha obegränsad sportslig frihet i klubben och bli en av världens bäst betalda i sitt jobb. Med andra ord är det minst sagt några grejer kvar innan förlängningen kan skrivas under och bli av. Fast handskakningsfotot med Laporta blev i alla fall bra. 

* Veckans överraskning 
Att Real Madrid förlorade borta mot Athletic Bilbao var en ordentlig kalldusch i huvudstan. Onekligen verkar det som att den nordspanska förbannelsen har tagit ett ordentligt grepp om Real Madrid på allvar. Tappade poäng i Bilbao, i Santander, mot Osasuna i Pamplona. Det är bara att dra ett streck över och längst med landets nordligaste geografi. Om en dryg vecka väntar dessutom den "omöjliga" bortamatchen som inte vunnits sedan 91. Mot Deportivo i den nordvästliga utposten A Coruña.

Vi ses nästa vecka!

Hassan Alavi2010-01-22 15:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien